in

ΜΥΗΕ “ΓΚΟΥΡΑΣ” ΙΣΧΥΟΣ 0,99 MW – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – “ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ”


Επίσκεψη στο Τρίστενο – “Μικρό υδροηλεκτρικό έργο (ΜΥΗΕ) ισχύος 0,99 MW”
Κλιμάκιο της Περιφερειακής Παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», αποτελούμενο από τον επικεφαλής και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Άρη Σπέγγο, επισκέφτηκε την Κυριακή το πρωί την Τοπική Κοινότητα Τρίστενου, στο Ανατολικό Ζαγόρι, με αντικειμενικό σκοπό την επιτόπια παρατήρηση σχετικά με το υπό αδειοδότηση “Μικρό υδροηλεκτρικό έργο (ΜΥΗΕ) ισχύος 0,99 MW, επί του υδατορέματος «Γκούρα» της Δ.Ε. Ανατολικού Ζαγορίου, του Δήμου Ζαγορίου”.
Από την ημέρα που συνεδρίασε η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου, στις 17/3, γράφτηκαν πολλά και ειπώθηκαν ακόμα περισσότερα. Κρίναμε σκόπιμη μια επιτόπια κατόπτευση του χώρου μιας και δεν αρκεί το γεγονός ότι η παράταξη καταψήφισε το έργο, υπάρχει ουρά που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.
Συγκεκριμένα, οι δυο Περ. Σύμβουλοι της παράταξης και μέλη της Επιτροπής, ο αντιπρόεδρος Θ. Κορωναίος και ο Α. Σπέγγος, καταψήφισαν και δικαιολόγησαν την αρνητική ψήφο εστιάζοντας στην αρνητική θέση της δημοτικής αρχής του Δήμου Ζαγορίου και της Τοπικής Κοινότητας Τρίστενου, καθώς και στις έγγραφες αντιρρήσεις οικογένειας βιοκαλλιεργητών που θίγονται άμεσα από ενδεχόμενη έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και την αδειοδότηση του ΜΥΗΕ.
Έχουμε συμφωνήσει ότι η γνώμη της τοπικής κοινωνίας μετράει στις αποφάσεις μας, αλλά η περιφερειακή αρχή θέλει να αξιοποιεί αυτή την βασική παράμετρο κατά το δοκούν. Έτσι η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά, κατά πλειοψηφία και τα μέλη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, σεβόμενοι τις αντιρρήσεις του Δήμου Ζαγορίου.
Είδαμε επιτόπου πως πρόκειται για ένα έργο του οποίου η κατασκευή θα ακυρώσει στην πράξη την μοναδική καλλιεργήσιμη έκταση που υπάρχει από τους Μηλιωτάδες μέχρι το Τρίστενο και θα νεκρώσει ένα κρίσιμο τμήμα του υδατορέματος της Γκούρας, μήκους κοντά στα 3 χλμ. Είναι μεγάλο λάθος της πλειοψηφίας που γνωμοδότησε θετικά και ελπίζουμε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να διορθώσει, όταν συνεδριάσει το ΠΕΣΠΑ και να μην εγκρίνει περιβαλλοντικούς όρους.
Το Ανατολικό Ζαγόρι είναι ένα στολίδι της φύσης, ένας παρθένος οικότοπος, ανέγγιχτος περιβαλλοντικά και χρειάζεται άλλη αναπτυξιακή προσέγγιση και σχεδιασμό. Να μη διώξουμε και αυτούς τους λίγους που έμειναν και παράγουν στην περιοχή για το προσδόκιμο όφελος μιας επένδυσης αμφίβολης απόδοσης, όπως είναι το υπό συζήτηση μικρό υδροηλεκτρικό.
Το έργο αυτό έχει προβληματικά στοιχεία. Δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, θίγονται ιδιοκτησίες, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών, ιδιωτών και του Δήμου, ακυρώνεται ο μοναδικός καλλιεργήσιμος κάμπος που υπάρχει, καταστρέφεται η βιοποικιλότητα του υδατορέματος της Γκούρας, δεν συντάχτηκε ιχθυολογική μελέτη, η Δνση Δασών εντοπίζει προβληματικά στοιχεία αναφορικά με τη θέση του έργου και παραπέμπει τη λύση του ιδιοκτησιακού στην κτηματογράφηση που θα ακολουθήσει και τέλος ο σταθμός παραγωγής φέρεται να κατασκευάζεται σε δασική έκταση!
Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα ότι ενδεχόμενη κατασκευή του ΜΥΗΕ θα αποβεί καταστροφική περιβαλλοντικά, χωρίς να αφήσει κανένα όφελος στην τοπική κοινωνία, αντίθετα θα αποτελέσει αρνητικό και επικίνδυνο παράγοντα για τους παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της ΤΚ Τρίστενου, Δ.Ε. Ανατολικού Ζαγορίου.
Οι Περιφ/κοί Σύμβουλοι: Γιώργος Ζάψας, Άρης Σπέγγος, Θόδωρος Κορωναίος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *