in

ΤΟ ΘΕΜΑ | Άμεση Δικαίωση στον αγώνα των φοιτητών του τμήματος Γεωπονίας

Με μπροστάρηδες τους Καθηγητές του τμήματος η πίεση στην πλευρά του Υπουργείου για άμεσες αποφάσεις.

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Ύστατη κίνηση ευθύνης από τους καθηγητές της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που διαμαρτύρονται για την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των τμημάτων που ανωτατοποιήθηκαν με τον νόμο Γαβρόγλου.

Μια απόφαση που επιτείνει την πολιτική κρίση στην Παιδεία πήρε η γενική συνέλευση της Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα.

Διδάσκοντες-ουσες υποβάλλουν την παραίτησή τους στην πρύτανη Άννα Μπατιστάτου, καθώς, όπως τονίζουν μεταξύ άλλων, το άρθρο 126 του νόμου που κατέθεσε το Υπουργείο Ανάπτυξης, δεν δίνει καθαρή λύση στο πρόβλημα.

Στην ανακοίνωση τους οι καθηγητές της Σχολής που εδρεύει στην Άρτα επισημαίνουν ότι «η έλλειψη επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν περιορίζει απλά την ελκυστικότητα της Σχολής μας, αλλά αμφισβητεί στην πράξη την ίδια την υπόστασή της, παρά το κύρος και την αναγνωρισμένη αξία του ακαδημαϊκού προσωπικού που υπηρετεί σε αυτήν, το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σπουδών που οργανώνει, τα πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια με επιστημονικές υποδομές αιχμής που διαθέτει, τα σύγχρονα θερμοκήπια και το αγρόκτημα που διαχειρίζεται στην πανεπιστημιούπολη της Άρτας» και δηλώνουν τη στήριξή τους στον αγώνα των φοιτητών.

Το πρόβλημα έρχεται από το παρελθόν καθώς μετά το νομοσχέδιο Γαβρόγλου τον Απρίλιο του 2019 δεν έχει δοθεί τελική λύση στο ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε σειρά τμημάτων που περνώντας τις σχετικές αξιολογήσεις του Υπουργείου Παιδείας αναβαθμίστηκαν από ΤΕΙ σε ΑΕΙ.

Οι ευθύνες βαραίνουν την σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας καθώς στο αδιέξοδο που έχουμε βρεθεί φέρει ευθύνη καθώς δεν έχει επέμβει νομοθετικά επαρκώς εδώ και τέσσερα χρόνια μπρος την κατεύθυνση να βρεθεί ουσιαστική λύση. Η κυβέρνηση έχει αποτύχει άλλες δύο φορές να δώσει λύση στο ζήτημα. Τον Νοέμβριο του 2021 το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε σχετική τροπολογία, την οποία όμως απέσυρε τελευταία στιγμή, ενώ τον Ιούνιο του 2022 η τροπολογία δεν έφτασε καν στη Βουλή παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου.

Προ ημερών, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις αποζημιώσεις των θυμάτων των Τεμπών συμπεριλήφθηκε σχετικό άρθρο (άρθρο 126) που, όμως, όπως τονίζουν οι παραιτηθέντες καθηγητές, είναι «γραμμένο πρόχειρα και βιαστικά, διατηρώντας τον διαχωρισμό σε Γεωπονικές Σχολές που αναφέρονται ονομαστικά και σε όλες τις υπόλοιπες σε σωρό, οι οποίες καλούνται αποσπασματικά και κατά μόνας να αιτηθούν την αναγνώρισή τους, αφού πρώτα γνωμοδοτήσουν αναρμόδιοι με την άσκηση του επαγγέλματος φορείς, χωρίς να προβλέπει ρητές προθεσμίες για την ευόδωση του αιτήματός τους, αλλά καταλήγει στην αόριστη αναφορά έκδοσης μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, δημιουργώντας οφθαλμοφανή περιθώρια για τη διατήρηση των συνθηκών ομηρίας χιλιάδων πτυχιούχων».

Το τμήμα Γεωπονίας εδώ και χρόνια παράγει έργο όπως πολλά αλλά τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η πολιτεία οφείλει να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις.

Μάλιστα, πρόκειται για μία ιδιότυπη ομηρία αφού τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των σχολών αυτών αναγνωρίζονται στο εξωτερικό, όπως επίσης, αν κάποιος απόφοιτος από αντίστοιχη σχολή του εξωτερικού έρθει να εργαστεί στην Ελλάδα, ο ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης) αναγνωρίζει το πτυχίο και του αποδίδει αμέσως επαγγελματικά δικαιώματα, σε αντίθεση με τους απόφοιτους των τμημάτων των ελληνικών Πανεπιστημίων, όπως τονίζει σε δηλώσεις του ο καθηγητής Αν. Τσίνας.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η Γεωπονική σχολή ενώ παρόμοια συζήτηση έχει ανοίξει και στο τμήμα Λογιστικής στην Πρέβεζα στο οποίο τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε συνέλευση για το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Ο Πρόεδρος της σχολής Αθανάσιος Τσίνας σε δηλώσεις του τόνισε «Είμαι πολύ περήφανος για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες μας που με δέκα μέρες κινητοποιήσεων κατάφεραν να φέρουν στο προσκήνιο ένα ζήτημα για το οποίο εμείς παλεύουμε χρόνια τώρα».

Το δεύτερο ζήτημα που προκύπτει πάντως είναι ότι ενδεχομένως να μιλάμε και ουσιαστική υποβάθμιση για το μέλλον καθώς φοιτητές που θα κλιθούν να επιλέξουν στο μηχανογραφικό το συγκεκριμένο τμήμα θα γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη σχολή δεν έχει επαγγελματικά δικαιώματα.

Το τμήμα πάντως της γεωπονικής σχολής είναι από τα πιο δυνατά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και έχει να επιδείξει σειρά διακρίσεων αναφορικά με ερευνητικά προγράμματα σπουδαστών/στριών.

Υπάρχει έντονος προβληματισμός πάντως για το μέλλον του τμήματος ενώ σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Άρτας όπως και της Υπόλοιπης Ηπείρου στέκεται στο πλευρό των σπουδαστών/στριων αλλά και των καθηγητών. Ανακοίνωση άλλωστε μέχρι στιγμής έχουν εκδώσει σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας, η Όλγα Γεροβασίλη και ο Βασίλης Ψαθάς ενώ τροπολογία κατέθεσε στην Βουλή και ο Χρήστος Γκόκας.

Τα επαγγελματικά δικαιώματα οφείλουν να δοθούν στους αποφοίτους του τμήματος.

Ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση που ξεκίνησε με την μεταρρύθμιση Γαβρόγλου και την αναβάθμιση των ΤΕΙ σε Πανεπιστημιακά τμήματα.

Το τμήμα Γεωπονίας εδώ και χρόνια παράγει έργο όπως πολλά αλλά τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η πολιτεία οφείλει να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *