in

Νέα Επιδόματα Νέες Πλατφόρμες | του Γιώργου Θεοδόση


Εβδομάδα ΔΕΘ αυτή που διανύουμε. Εβδομάδα παροχών από την Κυβέρνηση. Εβδομάδα υποσχέσεων από την Αντιπολίτευση. Θυμίζω ότι το πεδίο για παροχές και υποσχέσεις είναι ελεύθερο από τρόικες θεσμούς και εποπτείες. Πρόβλημα κανένα, εμείς μεταξύ μας αποφασίζουμε.

Ανακοίνωσε τα νέα μέτρα ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, τα όποια αν όχι όλα τα περισσότερα έχουν επιδοματικό χαρακτήρα. Αυτό ακριβώς που κατέκρινε στο πρόγραμμά της η σημερινή κυβέρνηση, όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Προσπαθώντας λοιπόν να αναλύσω τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού σας ενημερώνω ότι:

⬛ Από αύριο και έως το τέλος του 2023, όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες (;) τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζομένων.
Εδώ να σταθούμε και να εξηγήσουμε ότι μόνιμες είναι μόνο οι θέσεις του Δημόσιου.
Μάλλον εννοεί πλήρους απασχόλησης

⬛ Μικρές επιχειρήσεις και επιτηδευματίες δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος για τα έτη που θα αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό πλήρους απασχόλησης των εργαζομένων τους.
Αλήθεια αυτές που θα διατηρούν τις θέσεις εργασίας σε πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον δεν πρέπει να επιβραβεύονται και επίσης οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό θα πρέπει να πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος;

⬛ Από 1.1.2023 μονιμοποιείται η μείωση των 3 μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών.

⬛ Καταργείται για πάντα και για όλους (δημόσιους και ιδιωτικούς υπάλληλους και συνταξιούχους) η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

⬛ Επεκτείνεται αμέσως το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.

⬛ Ο μειωμένος ΦΠΑ στις συγκοινωνίες στον καφέ στα μη αλκοολούχα ποτά επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023 και το ίδιο θα ισχύσει στον πολιτισμό στον τουρισμό, στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού.

⬛ Σε αναστολή παραμένει ο ΦΠΑ (24%) στις νέες οικοδομές μέχρι και τα τέλη του 2024.

⬛ Ξεκινά η διαδικασία για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού ο οποίος θα ανακοινωθεί τον Μάιο του 2023.

⬛ Αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της Ελληνικής κεφαλαιαγοράς με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα.

⬛ Αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης (σε 300 εκ. ευρώ). Τα κριτήρια διευρύνονται ώστε να ανακουφιστούν περίπου 1,3 εκ. νοικοκυριά. Για όσους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου πλην φυσικού αερίου το επίδομα διπλασιάζεται. Ένα ισχυρό κίνητρο για όσους δικαιούχους αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο η τη θέρμανση από ηλεκτρισμό με πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμων.

Και αυτοί που τους δόθηκε ισχυρό κίνητρο τα προηγούμενα χρόνια να αντικαταστήσουν τους καυστήρες πετρελαίου με φυσικό αέριο και αντλίες θερμότητας θα τους αφήσουν να παγώσουν;

Πέρυσι το πετρέλαιο ξεκίνησε στα 1,10 ευρώ η τιμή λίτρου και οι ποσότητες αγοράς είχαν μειωθεί. Δεν αγόραζε κανένας πετρέλαιο φέτος με 1,40 τιμή εκκίνησης ποιος θα αγοράσει για να επιδοτηθεί;

Υπήρξαν και άλλες εξαγγελίες όπως ειδική παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης, 250 ευρώ ενίσχυση για χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, αύξηση του στεγαστικού επιδόματος στα 1500 ευρώ για όλους τους δικαιούχους , αναμορφώνεται από 1.1.2023 το ειδικό μισθολόγιο των 20.000 ιατρών του ΕΣΥ, 50.000 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκατομμύρια ευρώ για τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές, χρηματοδότηση για 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Κάθε μέτρο που αυξάνει το εισόδημα και βελτιώνει τη καθημερινότητα των πολιτών είναι καλό ξεκάθαρα. Θεωρώ όμως ότι η κοινωνία στο σύνολο της άλλες παρεμβάσεις περίμενε να ακούσει από τον Πρωθυπουργό.

Αναφέραμε ότι τα περισσότερα μέτρα έχουν επιδοματική πολιτική και αφορούν ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους καθώς και συνταξιούχους. Για την επιχειρηματικότητα και γενικότερα για την μικρομεσαία Ελληνική επιχείρηση δεν υπάρχουν μέτρα στήριξης αν εξαιρέσεις την υποτυπώδη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Η ανάγκη της αγοράς και ειδικά των επιχειρήσεων για μα ρύθμιση χρεών που έχουν στο Δημόσιο και στον ΕΦΚΑ έως 100 δόσεις και κίνητρα για τις συνεπείς επιχειρήσεις δεν ακούστηκαν.

Κάθε μέτρο και ένα επίδομα. Κάθε μέτρο και μια νέα πλατφόρμα.

Όποια και να είναι η πορεία της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ, που εύχομαι να κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, (χρονικά όταν γραφούμε το κείμενο είναι στα προημιτελικά) πέρα από τα αγωνιστικά, δείχνει πως πρέπει να κυβερνάται μια χώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *