in ,

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παραμένει ηγετική δύναμη στην κεντροαριστερά

Συνέντευξη Γιώργος Λαμπρακουλης


1) Πως κρίνετε τα αποτελέσματα των εκλογών;

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών υποδεικνύουν σημαντικές πολιτικές αλλαγές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων σε αρκετές χώρες να προκαλεί ανησυχία στις δημοκρατικές δυνάμεις. Παρά το ευρύτερο αυτό πλαίσιο, η απόδοση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιδιαίτερα θετική, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα και τη δυναμική του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατόρθωσε να παραμείνει ηγετική δύναμη στον χώρο της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Η επιτυχία αυτή αποδεικνύει ότι το μήνυμα ανανέωσης του κόμματος βρίσκει ευρεία αποδοχή, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια, όπως εσωκομματικές διασπάσεις και έντονες επιθέσεις από τα φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία σημείωσε σημαντική πτώση, καταγράφοντας το χαμηλότερο ποσοστό ψήφων στην ιστορία της, κάτι που υποδηλώνει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών προς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτή η μείωση είναι ενδεικτική της αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό και της αποδοχής των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για κοινωνική δικαιοσύνη και οικονομική ισότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια περίοδο προσαρμογής και εξέλιξης, με στόχο την καλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες της κοινωνίας. Η εκλογική του επιτυχία παρέχει μια σταθερή βάση για τη συνέχιση της προσπάθειας για μια δικαιότερη και αλληλέγγυα Ευρώπη, προωθώντας πολιτικές που στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Συνολικά, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική πολιτική σκηνή και να συμβάλει στην προώθηση των προοδευτικών αξιών στην Ευρώπη.

2) Στην πόλη της Πρέβεζας τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι ανεβασμένα σε σχέση με το ποσοστό του νομού. Πως προέκυψε αυτή η διαφορά;

Στο Δήμο Πρέβεζας, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έφτασε το 18,74%, αρκετά υψηλότερο από την πανελλαδική επίδοση του κόμματος. Η οργάνωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην Πρέβεζα ήταν ιδιαίτερα ενεργή, καταφέρνοντας να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους και να κινητοποιήσει τα μέλη της μέσω στοχευμένης επικοινωνίας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών της πόλης.

Η πόλη της Πρέβεζας παραμένει δημοκρατική και δείχνει τη στήριξή της στις προοδευτικές αξίες, όπως αποδεικνύεται από τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην περιοχή. Οι πολίτες της Πρέβεζας, με την ψήφο τους, εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στις πολιτικές που προάγουν τη δικαιοσύνη, την κοινωνική συνοχή και την προστασία των δικαιωμάτων. Αυτό αποδεικνύει τη δέσμευσή τους για μια δημοκρατική και αλληλέγγυα κοινωνία, αντάξια των δημοκρατικών παραδόσεων της πόλης μας.

Παρόλα αυτά, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας σε όλες τις περιοχές του νομού με νέες πρωτοβουλίες, ώστε να έρθουμε πιο κοντά στους πολίτες, ανταποκρινόμενοι καλύτερα στις ανάγκες και τις προσδοκίες τους. Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε την παρουσία μας σε κάθε τοπική κοινότητα, να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες και τα προβλήματα των πολιτών και να προσφέρουμε λύσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους. Με τη συνεργασία και την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό και ενωμένο μέτωπο που θα προωθήσει τις προοδευτικές αξίες και θα συμβάλει στην ανάπτυξη και την ευημερία ολόκληρου του νομού.

3) Πρέπει ο χώρος της κεντροαριστεράς να οδηγηθεί σε ευρύτερες συνεργασίες; Η ακροδεξιά ανεβαίνει σε όλη την Ευρώπη

Η απάντηση είναι ξεκάθαρα θετική, ιδιαίτερα δεδομένης της ανόδου της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη. Η δυναμική των ακροδεξιών δυνάμεων δεν είναι απλώς μια πολιτική μετατόπιση, αλλά ένας κίνδυνος για τις δημοκρατικές αξίες και την κοινωνική συνοχή που οι κεντροαριστερές δυνάμεις υπερασπίζονται.

Η Αναγκαιότητα των Συνεργασιών στον Χώρο της Κεντροαριστεράς:

  1. Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς: Η άνοδος της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η συνεργασία των κεντροαριστερών δυνάμεων μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό ανάχωμα ενάντια σε αυτήν την τάση, ενισχύοντας την πολιτική σταθερότητα και την κοινωνική πρόοδο.
  2. Συγκέντρωση Στρατηγικών και Ιδεών: Οι συνεργασίες μπορούν να ενώσουν ιδέες και στρατηγικές, δημιουργώντας ένα πιο συνεκτικό και αποτελεσματικό μέτωπο. Αυτό θα επιτρέψει την ανάπτυξη πολιτικών που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και προάγουν τη δικαιοσύνη και την ισότητα.
  3. Προώθηση Κοινών Στόχων: Οι κεντροαριστερές δυνάμεις μοιράζονται κοινές αξίες και στόχους, όπως η προστασία του κοινωνικού κράτους, η προώθηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η αντιμετώπιση των οικονομικών ανισοτήτων. Μέσω συνεργασιών, αυτές οι δυνάμεις μπορούν να προωθήσουν πιο αποτελεσματικά τις πολιτικές τους και να επιτύχουν ουσιαστικές αλλαγές.

Προτάσεις για τις Συνεργασίες:

– Δημιουργία Κοινών Πλατφορμών: Η ανάπτυξη κοινών προγραμματικών πλαισίων και η υιοθέτηση κοινών πολιτικών στόχων μπορεί να δημιουργήσει τις βάσεις για ισχυρές και μακροχρόνιες συνεργασίες.

– Συντονισμός Δράσεων: Ο συντονισμός των πολιτικών δράσεων και η ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών μεταξύ των κεντροαριστερών κομμάτων μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα και την επιρροή τους.

– Ενίσχυση της Πολιτικής Εκπαίδευσης: Η πολιτική εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις αξίες και τους στόχους της κεντροαριστεράς μπορεί να ενισχύσει την υποστήριξη και τη συμμετοχή τους στις πολιτικές διαδικασίες.

Η ενίσχυση των συνεργασιών στον χώρο της κεντροαριστεράς είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση της ανόδου της ακροδεξιάς και για την προώθηση των προοδευτικών αξιών στην Ευρώπη. Μέσα από τη συνεργασία και την ενότητα, οι κεντροαριστερές δυνάμεις μπορούν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό και ενωμένο μέτωπο που θα διασφαλίσει τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ευημερία για όλους τους πολίτες.

4) Ποιος ο σχεδιασμός στην περιοχή μας;

Ο σχεδιασμός για την περιοχή της Πρέβεζας, και συγκεκριμένα για την Οργάνωση Μελών του κέντρου Πρέβεζας, στην οποία τελώ συντονιστής, θα εστιάσει σε συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την παρουσία και την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Παράλληλα, θα προωθήσουμε τις προοδευτικές αξίες και πολιτικές που πρεσβεύουμε.

Ακολουθούν κάποια από τα βασικά σημεία του σχεδιασμού:

  1. Ενίσχυση της Τοπικής Οργάνωσης και Δράσεων

– Ενεργοποίηση Μελών: Κινητοποίηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην Πρέβεζα μέσω τακτικών συνεδριάσεων και εκδηλώσεων.

– Προσέλκυση Νέων Μελών: Προσπάθειες για την ένταξη νέων μελών, ιδιαίτερα νέων ανθρώπων και γυναικών, με στόχο την ανανέωση και τη διεύρυνση της βάσης υποστήριξης.

– Εκδηλώσεις και Σεμινάρια: Διοργάνωση εκδηλώσεων, σεμιναρίων και ημερίδων για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ.

  1. Στοχευμένη Επικοινωνία και Εκστρατείες

– Δημόσιες Σχέσεις: Ενίσχυση των δημοσίων σχέσεων και των μέσων επικοινωνίας με τους πολίτες μέσω τακτικών ενημερώσεων, κοινωνικών δικτύων και τοπικών ΜΜΕ.

– Εκστρατείες Ευαισθητοποίησης: Οργάνωση εκστρατειών για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, δικαιωμάτων των εργαζομένων και προστασίας του περιβάλλοντος.

  1. Προστασία του Περιβάλλοντος και Βιώσιμη Ανάπτυξη

– Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση: Εκπαιδευτικές δράσεις και εκστρατείες για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τη σημασία της προστασίας της φύσης.

Με αυτές τις στρατηγικές, στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην Πρέβεζα και να προωθήσουμε τις αξίες και τις πολιτικές μας με τρόπο που θα ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών.

 

Λαμπρακούλης Γεώργιος

Συντονιστής της ΟΜ Κέντρου Πρέβε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *