Το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα και η Τυροκομική Αμφιλοχίας Μπουτσώλης ΑΒΕΕ σας προσκαλούν την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου και ώρα 12.00 μεσημβρινή στο κατάστημα Λεωφόρος δίπλα από τις εγκαταστάσεις της Τυροκομικής Αμφιλοχίας στο Αμπελάκι Αμφιλοχίας για την ενημέρωση παραγωγών και καταναλωτών για την παραγωγή ω-3 κεφαλογραβιέρας στο πλαίσιο του έργου Green Feeds που χρηματοδοτήθηκε με τη συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία, πρώτος κύκλος των έργων Ερευνώ-Καινοτομώ.
Η ημερίδα θα εστιάσει στην παραγωγή καινοτόμων τυροκομικών προϊόντων που αρχίζει από τον φυσικό εμπλουτισμό μέσω της διατροφής των μικρών μηρυκαστικών καινοτόμων ζωοτροφών με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και υψηλής σύστασης βιοδραστικών συστατικών που επιδρούν στην υγεία των ζώων, αλλά και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος, είτε γάλακτος, είτε τυριών.
Οι ομιλίες θα εστιάσουν στη δυναμική αντικατάστασης του σογιάλευρου από λούπινο και λιναρόσπορο στα σιτηρέσια των μηρυκαστικών, τη σημασία των ωμέγα -3 λιπαρών οξέων στη διατροφή των ζώων και την επίδρασή τους στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου γάλακτος, όπως και στην μοναδική αξία της ωμέγα-3 κεφαλογραβιέρας, μοναδικό διεθνώς τυροκομικό προϊόν που αναπτύχθηκε ως παραδοτέο του έργου.
Η σύνθεση της ερευνητικής ομάδας αποτελείται από το Τμήμα Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ με επικεφαλής τον καθηγητή διατροφής Ηλία Γιάννενα, το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με επικεφαλής τον καθηγητή Υγείας των Ζώων κ. Γιάννη Σκούφο, το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επικεφαλής τον καθηγητή Μαιευτικής κ. Γιώργο Αμοιρίδη, ενώ από πλευράς επιχειρήσεων συμμετέχουν επιχειρήσεις κολοσσοί στον τομέα τους, η Τυροκομική Αμφιλοχίας Μπουτσώλης ΑΒΕΕ, τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε. Όλυμπος -Τυράς και η Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών Α.Ε.
Προσκαλούμε όλους τους παραγωγούς, του τυροκόμους, τους καταναλωτές και συναδέλφους επιστήμονες στην ημερίδα με στόχο την ανάπτυξη δυναμικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και ποιοτικών χαρακτηριστικών από καινοτόμα παραγωγικά συστήματα εκτροφής μικρών μηρυκαστικών και παραγωγής τυροκομικών προϊόντων ανώτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών.
Γιάννης Σκούφος
Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
Επιστημονικός υπεύθυνος