in

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | “Δυνατός ο λαός, δυνατό το ΚΚΕ!”, Χρήστος Κατσώτης


Ο Βουλευτής του Νότιου Τομέα Αθηνών του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης μιλά στον Χρήστο Τσούτση και στην “ΔΦ” για το ζήτημα των πλειστηριασμών,το αγροτικό ζήτημα και τα διλήμματα των εκλογών.

⬛ Πρόσφατα είχαμε την απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου αναφορικά με την εμπλοκή και το ρόλο των funds και των εισπρακτικών εταιρειών. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και εσείς προσωπικά βρεθήκατε στις κινητοποιήσεις για την προστασία της λαϊκής και πρώτης κατοικίας συμπολιτών μας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ποια είναι η εκτίμησή σας για το τοπίο που διαμορφώνεται;

Το νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί διαδοχικά απ’ τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς και τα “κόκκινα δάνεια” είναι αυτό, με βάση το οποίο αποφάσισε ο Άρειος Πάγος. Γιατί η απαράδεκτη απόφαση του Αρείου Πάγου ουσιαστικά έκρινε πως τα «κοράκια», κάνοντας χρήση αυτών των νόμων, μπορούν να παίρνουν τα σπίτια και να προχωρούν τις διαδικασίες των πλειστηριασμών με τη δική τους επωνυμία. Χιλιάδες λαού, 700.000 σπίτια κινδυνεύουν το επόμενο διάστημα. Όσοι υποχρεώθηκαν σε δανεισμό για να στεγάσουν την οικογένειά τους βρίσκουν απέναντι τις τράπεζες και όλες οι κυβερνήσεις που με την άγρια επίθεση στο εισόδημα των εργατικών-λαϊκών οικογενειών, την πρωτοφανή φοροληστεία, την ανεργία και την μερική δουλειά με μερικό μισθό, οδήγησαν μεγάλη πλειοψηφία σε αδυναμία καταβολής των δόσεων των δανείων.

Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στην οργάνωση της αλληλεγγύης ενάντια στους πλειστηριασμούς, καθώς και στη βουλή με δεκάδες παρεμβάσεις και με τροπολογίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τις οποίες απέρριψαν τα άλλα κόμματα. Η τελευταία ήταν στις 14/2/2023 που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους. Η κυβέρνηση την απέρριψε και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις έκαναν το ίδιο διά της αφωνίας τους, παίρνοντας καθαρή θέση υπέρ των τραπεζών και των κορακιών. Ο, δε, κ. Τσίπρας προκλητικά δήλωσε σε συνέντευξή του, ότι «Σε καμία ευνομούμενη πολιτεία δεν απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί» και στη συνέχεια μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει «κανονιστικό πλαίσιο που θα προστατεύει τα ευάλωτα νοικοκυριά και θα τους δίνει τη δυνατότητα βιώσιμων ρυθμίσεων». Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ρυθμίσεις τέτοιες μόνο για τους σχετικά εξαθλιωμένους και ό,τι περισσεύει από τα βασικά, που είναι η διατροφή και οι λογαριασμοί, θα πηγαίνει στις τράπεζες.

Οι εργαζόμενοι οι συνταξιούχοι οι αυτοαπασχολούμενοι οι βιοπαλαιστές αγρότες κτηνοτρόφοι και ψαράδες καμία δουλειά δεν έχουν με αυτά τα κόμματα που με την πολιτική τους τους οδηγούν σε αδιέξοδα σε απόγνωση.

 

⬛ Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε κινητοποιήσεις αγροτών σε όλη σχεδόν την περιφέρεια. Στην περιοχή μας, την Ήπειρο, η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι αρκετά δύσκολη για τον κόσμο της υπαίθρου. Υψηλό κόστος παραγωγής, ενεργειακή φτώχεια και μειωμένη ζήτηση. Πως αλλάζει αυτή η κατάσταση;

Και πολύ δίκαια βγήκαν οι αγρότες στα μπλόκα σε απάντηση της αντιαγροτικής πολιτικής της ΝΔ, που είναι αποτέλεσμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που είναι σημείο αναφοράς και των άλλων κομμάτων και που στηρίζει τις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις και ξεκληρίζει χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες. Αυτή την περίοδο η ακρίβεια έχει επιδεινώσει την θέση ακόμη περισσότερων αγροτών, αφού το κόστος παραγωγής είναι απαγορευτικό (καύσιμα, ρεύμα, λιπάσματα). Οι εφοπλιστές έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο, ενώ οι αγρότες όχι! Επιπλέον η κυβέρνηση αρνείται το αίτημα των αγροτών για εγγυημένες τιμές, ώστε να διασφαλίζεται το εισόδημά τους.

Το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα των αγροτών, πρωτοστατεί στους αγώνες για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Μονόδρομος είναι η οργάνωση των αγροτών στους αγροτικούς συλλόγους και η διεκδίκηση των αναγκών τους. Το ΚΚΕ πρωτοστατεί γι’ αυτό. Καλεί τους αγρότες να στηρίξουν το ΚΚΕ και να γυρίσουν την πλάτη σε αυτές τις δυνάμεις που τις γνώρισαν καλά από την κυβερνητική τους θέση και τις συνέπειες της πολιτικής τους στη ζωή τους. Έργο όλων είναι η σημερινή κατάσταση που ζουν.

 

⬛ Είμαστε άτυπα σε προεκλογική περίοδο. Ποια τα διλήμματα των εκλογών που έρχονται και ποιος ο στόχος για το ΚΚΕ;

Η επόμενη κυβέρνηση, όποιο χρώμα και αν έχει, θα είναι αντιλαϊκή. Το δίλημμα για την μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας είναι αν την επόμενη των εκλογών θα έχει ένα ισχυρό ΚΚΕ αποκούμπι και οργανωτή των αγώνων για τις λαϊκές ανάγκες. Το ΚΚΕ δίνει προτεραιότητα στη δημιουργία των όρων ώστε να πρωταγωνιστεί ο λαός στις εξελίξεις, να βάζει την σφραγίδα του με τους αγώνες για τις δικές του ανάγκες και για την ανατροπή αυτού του σάπιου βάρβαρου συστήματος.

Το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης είναι δεδομένο και αντιλαϊκό, γιατί όλοι τους, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και με μπαλαντέρ το ΠΑΣΟΚ, συμφωνούν και δεσμεύονται στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα. Στην υλοποίηση των συμβάσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, που πχ έχει ως προαπαιτούμενο τη διαχείριση των “κόκκινων δανείων”. Στη στρατηγική της λεγόμενης “πράσινης μετάβασης” και απελευθέρωσης της ενέργειας, που αποτελεί τον εμπρηστή της ενεργειακής φτώχειας και της ακρίβειας. Της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ενώ, αντίθετα, ό,τι παρεμποδίστηκε, ό,τι κατακτήθηκε το προηγούμενο διάστημα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, έγινε κάτω από την πίεση των αγώνων τους, στους οποίους πρωτοστάτησαν οι δυνάμεις του ΚΚΕ κι άλλων αγωνιστών που συμπορεύονται μαζί του. Με πιο ισχυρό ΚΚΕ η επόμενη των εκλογών θα είναι πολύ καλύτερη για το κίνημα και για όσα διεκδικούμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *