in

Προσοχή στο Δεκέμβρη [του Γιώργου Χ. Θεοδόση]

Φοροτεχνικός – Λογιστής
Πρόεδρος ΕΦΕΕ Άρτας – Φιλιππιάδας


Η δύση του 2021 φέρνει την ανατολή του 2022, ενός ακόμη αχαρτογράφητου έτους. Δεκέμβρης μήνας γιορτών και δώρων και μάλιστα ο Πρωθυπουργός ως καλός μάγος πρόσφερε 250 ευρώ ως μπουναμά, σε συνταξιούχους και σε άτομα με αναπηρία. Πιστεύω ότι σε αυτή την διαδικασία σίγουρα θα υπάρξουν μεταβολές προς την διεύρυνση των δικαιούχων. Το θετικό είναι ότι θα δοθεί χωρίς την υποβολή αίτησης σε κάποια ηλεκτρονική πλατφόρμα, αλλά απευθείας στους δικαιούχους.

Τέλος του έτους και ένα θέμα που θα αναλύσουμε σήμερα είναι η κάλυψη του τεκμήριου διαβίωσης ή απόκτησης με δωρεά σε χρήμα από συγγενείς Α κατηγορίας σύμφωνα πλέον τις νέες διατάξεις που ισχύουν από 1.10.2021. Από 1.10.2021, αυξήθηκε το αφορολόγητο ποσό δωρεών και γονικών παροχών περιουσιακών στοιχείων και μετρητών για τους δικαιούχους της Α’ κατηγορίας σε οχτακόσιες χιλιάδες (800.000) ευρώ από εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ που ίσχυε. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται για τους συγγενείς Α’ κατηγορίας, συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς. Για τις δωρεές μεταξύ των λοιπών κατηγοριών και τρίτων ισχύει η παλιά κλίμακα, το ίδιο και για τις κληρονομιές.

Το όριο αυτό αφορά τόσο την ακίνητη όσο και την κινητή περιουσία, ενδεικτικά αφορά ακίνητα, χρηματικά ποσά, μετοχές.

Παραδείγματα:
1. Γονική παροχή ακινήτου, από γονέα σε τέκνο, 300.000 ευρώ
Υπό το προϊσχύον καθεστώς: φόρος 1.500 ευρώ.
Σήμερα: 0

2. Δωρεά ακινήτου από παππού σε εγγονό αξίας 600.000 ευρώ
Υπό το προϊσχύον καθεστώς: φόρος 16.500 ευρώ
Σήμερα: 0

3. Χρηματική γονική παροχή ή δωρεά 200.000 ευρώ
Υπό το προϊσχύον καθεστώς: φόρος 20.000 ευρώ
Σήμερα: 0

Το ως άνω αφορολόγητο εφαρμόζεται για δωρεές και γονικές παροχές, οι οποίες συστήνονται από την 1η Οκτωβρίου 2021 και αφορούν τη γονική παροχή οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου, καθώς και τη γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών προς τα ως άνω πρόσωπα, η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχει απαλλαγή για χρήματα μετρητά («στο σεντούκι»), θα πρέπει το ποσό να είναι κατατεθειμένο σε τραπεζικό λογαριασμό.

Πολλοί μπορούν να αξιοποιήσουν την ανωτέρω φοροαπαλλαγή για δωρεές ή γονικές παροχές μετρητών, προκειμένου να καλύψει ο δωρεοδόχος τεκμήρια διαβίωσης/απόκτησης.
Στο σημείο αυτό, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι απαιτείται προσοχή ως προς την δωρεά ειδικά χρημάτων, διότι θα πρέπει ο δωρητής να δικαιολογεί πόθεν έσχες προκειμένου να κάνει την δωρεά του ποσού. Προκειμένου να μπορέσει κάποιος να κάνει στη φορολογική του δήλωση χρήση ποσού που έχει προέλθει από δωρεά ώστε να καλύψει τεκμήρια, αυτή θα πρέπει να δηλωθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του οικείου φορολογικού έτους με δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ και να καταλογιστεί ο φόρος που αναλογεί.

Υπόχρεος για κατάθεση δήλωσης φόρου δωρεάς, είναι ο δωρεοδόχος εφόσον η δωρεά δεν έχει καταρτιστεί με συμβολαιογραφικό έγγραφο. Σε διαφορετική περίπτωση πάντες οι συμβαλλόμενοι είναι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης. Επίσης πρέπει να τονιστεί πως ο δωρητής θα πρέπει να συμπεριλάβει το ποσό της δωρεάς στη φορολογική του δήλωση αφού όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το ποσό αυτό αποτελεί τεκμήριο και θα πρέπει να καλύπτεται από τα εισοδήματά του.
Δεκέμβρης και όσο προσχωρούμε προς το τέλος του, θέλει μεγάλη προσοχή στις καταληκτικές ημερομηνίες που μπορούν να μας κάνουν τη ζωή δύσκολη στη νέα χρονιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *