Σε κατάσταση έντονης πίεσης βρίσκεται η κυβέρνηση που τρέχει να καλύψει το χαμένο έδαφος στο πεδίο του εμβολιασμού, ενώ ήδη στο εσωτερικό του υπουργικού συμβουλίου εκφράζεται προβληματισμός για το κατά πόσο η κοινωνία από εδώ και πέρα θα λάβει σοβαρά υπόψη της, τις όποιες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις στο θέμα της πανδημίας.
Ενδεικτικό της αμηχανίας που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι και η «Βαβέλ» που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα και ενοχλεί τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με την έναρξη του τέταρτου πανδημικού κύματος και την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αλλά και με την καθημερινή «μικροδιαχείριση» της πανδημίας, αλλά και της επιχείρησης πειθούς -ή πειθαναγκασμού- των πολιτών για να εμβολιαστούν.
Ακόμα και στο ζήτημα των υποχρεωτικών εμβολιασμών επικρατεί αλαλούμ, καθώς κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης αφήνουν διάπλατη την πόρτα των απολύσεων των πολιτών που δεν θα εμβολιαστούν είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.
Το ανησυχητικό μήνυμα για την κυβέρνηση είναι ότι ο ρυθμός επίτευξης νέων ραντεβού για εμβόλια έχει υποχωρήσει ξανά. Την ίδια στιγμή, τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων που φτάνουν σχεδόν καθημερινά στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν πως η κοινωνία αντιδρά με θυμό, οργή και απογοήτευση στις καθημερινές δημόσιες «απειλές» των δύο κορυφαίων υπουργών προς όλους όσοι διστάζουν ή αρνούνται να εμβολιαστούν.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο μέτωπο των αντιδρώντων έχουν προστεθεί και αρκετοί βουλευτές της συμπολίτευσης, που θεωρούν ότι τέτοιου τύπου δημόσιες «απειλές» θα επισύρουν πολύ βαρύ πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση -ειδικά αν όντως αρχίσει στον ιδιωτικό τομέα ένας χορός απολύσεων σε βάρος των ανεμβολίαστων.
Μάλιστα πολλοί βουλευτές της ΝΔ εκφράζουν τον προβληματισμό τους ότι αν ο διαχωρισμός μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων προχωρήσει, τότε το φθινόπωρο και ο χειμώνας μπορεί να σημαδευθούν από κοινωνικές εκρήξεις, αλλά και ανεξέλεγκτες καταστάσεις σε πολλούς χώρους εργασίας.
Σε αυτό το κλίμα, ο Πρωθυπουργός αρνείται συναινετικές διεργασίες, όπως πχ η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρόταση που ακούγεται από διάφορες πλευρές. Αντίθετα προσέφυγε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και στους «γαλάζιους» δημάρχους και περιφερειάρχες για να ενεργοποιηθούν σε τοπικό επίπεδο, να μεταφέρουν το μήνυμα του εμβολιασμού “πόρτα-πόρτα”, όπως λένε χαρακτηριστικά οι κυβερνητικές πηγές.
Η αγωνία είναι έκδηλη πάντως για τον τουρισμό, καθώς η κυβέρνηση έχει ποντάρει στην τουριστική κίνηση για να επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Η αρνητική εξέλιξη των εμβολιασμών και η μετάλλαξη Δέλτα επηρεάζουν και τους πολιτικούς σχεδιασμούς του πρωθυπουργού. Αν και φυσικά διαβεβαιώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν άνθρωποι του Μεγάρου Μαξίμου, θα ήθελε να έχει λυμένα τα χέρια του ώστε να λάβει τις αποφάσεις του τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε η σημειολογία των κυβερνητικών κινήσεων δείχνει ότι διατηρεί ανοικτά τα ενδεχόμενα.
Πάντως, τα σύννεφα πυκνώνουν προς το τέλος του έτους, τόσο στα οικονομικά, όπου τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα έρθουν στην Ελλάδα θα είναι ελάχιστα και η Γερμανία δείχνει πάλι τα δόντια της απειλώντας με δημοσιονομική πειθαρχία.
Παράλληλα υπάρχει το απρόβλεπτο στα ελληνοτουρκικά όπου ο Ερντογάν επαναφέρει τις πιέσεις για έναν εφ’ όλης της ύλης διάλογο με βάση και όσα έκανε στην κατεχόμενη Κύπρο, απ’ όπου προκάλεσε όσο ποτέ άλλοτε.
Τι γίνεται σε αυτό το κλίμα; Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα ήθελε να προλάβει τα δύσκολα. Δεν μπορεί καν να φέρει τα πρωτόκολλα συνεργασίας με την Βόρειο Μακεδονία, από τον φόβο των αντιδράσεων των πρώην Πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.
Οι εκλογές είναι πάντα πειρασμός όσο το κλίμα είναι ευνοϊκό αλλά η μετάλλαξη, μάλλον Δέλτα δίνει απαγορευτικό.