in

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ: Η νέα ΚΑΠ της ΕΕ βαρύ πλήγμα στη φτωχομεσαία αγροτιά [του Δημήτρη Δεσύλλα]

editor_image

Γεωπόνος
πρώην Ευρωβουλευτής
μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου (ΠΣΟ) της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.


Ψηφίστηκε πρόσφατα στα όργανα της ΕΕ και θα εφαρμοστεί από την 1/1/2023 η αναθεωρημένη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, ύστερα από μεταβατική περίοδο (2021 – 2022),με δίχρονη παράταση της υπάρχουσας ΚΑΠ. Η μεθόδευση αυτή οφείλεται στις ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις και στις μακρόχρονες διαπραγματεύσεις στα όργανα της ΕΕ. Κυρίως έγινε για να ευθυγραμμιστεί – προσαρμοστεί η νέα ΚΑΠ στους στόχους της “Πράσινης Συμφωνίας” ή “Πράσινου Συμβολαίου” (Green Deal) της ΕΕ, του νέου 7ετούς Προϋπολογισμού (2021 – 27) και του νέου “Ταμείου Ανάκαμψης”.

Πρόκειται για στόχους και επιδιώξεις του πολυεθνικού κεφαλαίου της ΕΕ που προωθούνται με τη λεγόμενη “πράσινη μετάβαση”, ως απάντηση στη σύγχρονη τριπλή δομική κρίση του ολοκληρωτικού καπιταλισμού (οικονομική – υγειονομική – περιβαλλοντική). Με μεγάλες “πράσινες επενδύσεις” και επιδοτήσεις της ΕΕ στους υπεύθυνους της περιβαλλοντικής καταστροφής, τις πολυεθνικές της ενέργειας, ακόμη και της πυρηνικής! Επιδοτήσεις που θα συνοδευτούν από νέα μακρόχρονα προγράμματα λιτότητας, με αναθεώρηση του “Συμφώνου Σταθερότητας” της ΕΕ, αυστηρή μνημονιακή εποπτεία – κηδεμονία και νέο πακέτο αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων (αντιεργατικά μέτρα, φορομπηξία, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις κ.α.).

Η νέα ΚΑΠ της ΕΕ έχει ως βασικές συνιστώσες – εργαλεία της τις ειδικές στρατηγικές “από το αγρόκτημα στο πιάτο” (Farm to Fork) και της “βιοποικιλότητας”. Συγκεκριμένα: α) Την περικοπή των επιδοτήσεων και τον αναπροσανατολισμό τους αποκλειστικά σε όφελος του αγροτοδιατροφικού κεφαλαίου και των μεγαλοαγροτών, μέσω ενός νέου συνδυασμού των επιδοτήσεων (βασικές, συνδεδεμένες, αναδιανεμητική ενίσχυση κ.α). β) Το μαζικό και πιο γρήγορο ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς μέσω της αυστηροποίησης και πανευρωπαϊκής εφαρμογής του κακόφημου “Μητρώου Αγροτών” (ποιός θα θεωρείται και ποιός όχι ενεργός αγρότης). γ) Το “πράσινο περιτύλιγμα” της ΚΑΠ με διάθεση του 22 – 25% των άμεσων αγροτικών ενισχύσεων σε διάφορα φιλοπεριβαλλοντικά ημίμετρα (αγροδασοπονία και δάσωση αγρών, βιολογική γεωργία, εναλλαγή καλλιεργειών – αμειψισπορές, αγραναπαύσεις, μετατροπή καλλιεργειών σε λιβάδια, χαμηλή βόσκηση ζώων αντί για υπερβόσκηση κ.α.).

Οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ, όπως διακηρύσσονται δημαγωγικά από τα όργανα της ΕΕ είναι μέχρι το 2030 να μειωθεί κατά 50% η χρήση των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων, κατά 20% η χρήση των λιπασμάτων, να αυξηθεί η βιολογική γεωργία από 8% σήμερα στο 25% και να αυξηθούν στο 10% οι γεωργικές εκτάσεις “υψηλής ποικιλομορφίας”. Ακόμη το 2025 (ζήσε Μάη μου…) να εφαρμοστεί κάποιο σύστημα συλλογικών συμβάσεων για τους εργάτες γης, ως “κοινωνικό περιτύλιγμα” της νέας ΚΑΠ. Οι στόχοι αυτοί συνοδεύονται από μεγάλες δόσεις “πράσινης” δημαγωγίας και υποκρισίας, τη στιγμή που επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία μεταλλαγμένων προϊόντων, νοθευμένων τροφίμων και κυρίως της καρκινογόνου ουσίας γλυφοσάτης (στο ζιζανιοκτόνο Roundup της πολυεθνικής Monsanto – Bayer). Επιπλέον η πυρηνική ενέργεια του προεδρεύοντος Μακρόν βαφτίστηκε από την ΕΕ ως “πράσινη”! “Πράσινη” δημαγωγία – υποκρισία που συγκαλύπτει τη βαθειά ταξική και τοξική αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων.

Ομολογούν τις βαριές συνέπειες
Πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Ερευνών της ΕΕ, προβλέπει μείωση της αγροτικής παραγωγής της ΕΕ κατά 10% από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Οι επίσημες οργανώσεις των αγροτών της ΕΕ, COPA – COGECA την υπολογίζουν πολύ μεγαλύτερη. Υποστηρίζουν συγκεκριμένα ότι “η αγροτική παραγωγή της ΕΕ θα μειωθεί σημαντικά, οι παραγωγοί και οι αγροτικές τιμές θα επηρεαστούν αρνητικά, ενώ το όφελος για το περιβάλλον θα είναι μικρό. Επιπλέον η εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές τροφίμων θα αυξηθεί δραματικά”. Ξέχασαν βέβαια τους εργαζόμενους καταναλωτές (!) οι οποίοι θα πληρώσουν ακριβότερα τα χαμηλότερης ποιότητας εισαγόμενα, τα νοθευμένα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα.

Εκρηκτικό το σύγχρονο αγροτικό ζήτημα
Η νέα ΚΑΠ της ΕΕ μαζί με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις του ολοκληρωτικού καπιταλισμού που συντελούνται παγκόσμια, φέρνουν στο προσκήνιο την εκρηκτικότητα του σύγχρονου αγροτικού ζητήματος, που έρχεται από το μέλλον, όχι από το παρελθόν. Συγκεκριμένα:
α. Σύμφωνα με μελέτες διεθνών οργανισμών και οργανώσεων σήμερα το 1% των αγροτικών επιχειρήσεων, ελέγχει παγκοσμίως το 70% των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Ενώ το φτωχότερο μισό, δηλαδή το 50% του παγκόσμιου αγροτικού πληθυσμού, ελέγχει μόλις το 3% της γης! Παράλληλα στην ΕΕ στη 10ετία 2005 – 2015 η ΚΑΠ ξεκλήρισε 4 εκατομμύρια αγρότες. Σήμερα το 80% των αγροτών της ΕΕ κατέχει μόνο το 10% της γεωργικής γης, ενώ το 20% των μεγαλοαγροτών – καπιταλιστών κατέχει το 90% της γης και ροκανίζει το 90% των λεγόμενων “αγροτικών επιδοτήσεων” της ΕΕ. Επιδοτήσεις που τις πληρώνουν στα ταμεία της ΕΕ οι εργαζόμενοι μέσω του ΦΠΑ.

β. Σήμερα η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων, λόγω και της βιοτεχνολογίας, είναι υπερδιπλάσια των διατροφικών αναγκών. Παράγονται 7.000 θερμίδες κατά κεφαλή την ημέρα αντί για 3000. Την ίδια ώρα σύμφωνα με πρόσφατη (Ιούλιος 2021) αποκαλυπτική έρευνα της Oxfam κάθε λεπτό πεθαίνουν από πείνα 11 άνθρωποι (σε σύγκριση με 7 θανάτους το λεπτό από τον κορονοϊό). Δηλαδή με υπερπαραγωγή τροφίμων το 2020 πέθαναν από πείνα 11 άνθρωποι το λεπτό ή 15.840 την ημέρα ή 5.781.600 τον χρόνο, κυρίως παιδιά!

γ. Οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευτεί κατά 40% παγκοσμίως στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, υπογραμμίζει η έκθεση της Oxfam, προειδοποιώντας για κλιμακούμενη επισιτιστική κρίση. Παράλληλα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων – FAO υπολόγισε αυτή την αύξηση σε 28,10% για το 2021! Την ώρα που η περιουσία των 10 πλουσιότερων καπιταλιστών αυξήθηκε το 2020 κατά 413 δισεκ. δολάρια, 155 εκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε επαρκή τροφή. Ο υποσιτισμός στον “Τρίτο Κόσμο” καλπάζει.

δ. Όσον αφορά την ποιότητα της διατροφής στον “αναπτυγμένο κόσμο”, όσοι έχουμε τη δυνατότητα και το προνόμιο να τρώμε, καταναλώνουμε πανάκριβες τροφές – σκουπίδια, άγευστες και άνοστες, νοθευμένες, καρκινογόνες, μεταλλαγμένες ή “μαϊμού βιολογικές”, γιατί οι αληθινά βιολογικές είναι πανάκριβες, απλησίαστες για τον εργαζόμενο καταναλωτή. Έτσι προωθείται η “διατροφή δύο ταχυτήτων” (πανάκριβα βιολογικά προϊόντα για τους έχοντες και μεταλλαγμένα για τους εργαζόμενους).

Στις συνθήκες της πρωτοφανούς παγκόσμιας όξυνσης της αντίθεσης υπερπαραγωγής τροφίμων – πείνας και κακής διατροφής, το μέτωπο πάλης φτωχομεσαίων αγροτών – εργατών γης – εργαζομένων – νεολαίας είναι αναγκαίος όρος για την άμεση επιβίωση της φτωχολογιάς του χωριού και της πόλης. Με πολιτικούς στόχους στις αγροτικές κινητοποιήσεις, την κατάργηση του δολοφονικού “Μητρώου Αγροτών”, της ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ και συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης ΕΕ – κεφαλαίου.

Το σύγχρονο και βαθειά ταξικό Αγροτικό Ζήτημα, μπορεί να το λύσει μόνο η σύγχρονη εργατική τάξη, με σύγχρονο επαναστατικό – κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα, σε συμμαχία – υπό την ηγεμονία της – με τη φτωχολογιά του χωριού και της πόλης. Για αγροτική παραγωγή και ποιοτικά τρόφιμα, για τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι της χωματερής και του κέρδους, σε μια σύγχρονη κομμουνιστική κοινωνία της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου – φύσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *