in ,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | «Είναι στοιχείο της ταυτότητας μας η συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας», Κώστας Μπάρκας


Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πρέβεζας και πρώην Υφυπουργός Εργασίας Κώστας Μπάρκας μιλά στην “ΔΦ” και στον Χρήστο Τσούτση για την πολιτική συγκυρία, τις προτάσεις του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στο νομό της Πρέβεζας.

 

⬛ Στην Ιταλία οι κερδισμένοι των εκλογών, η Ακροδεξιά πανηγυρίζει για την νίκη της. Προηγήθηκε η Σουηδία ενώ ακολουθεί η Γαλλία τονίζουν πολλοί αναλυτές. Τι κάνει λάθος η Αριστερά;

Η Αριστερά, ως διακριτά οριζόμενος χώρος, φέρει το μικρότερο μερίδιο για αυτό το σοκ που βιώνει η Ευρώπη, διότι ιστορικά δεν είχε την αποφασιστική ευθύνη να ορίζει και να εφαρμόζει κυβερνητική πολιτική σε επίπεδο κρατών, ή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επανεμφάνιση και ισχυροποίηση της ακροδεξιάς είναι αποτέλεσμα μιας πολυσύνθετης και μακροχρόνιας διαδικασίας. Να θυμίσω τις απόψεις που κυριάρχησαν τη δεκαετία του 90 για κατάργηση του δίπολου Δεξιάς- Αριστεράς, τη στροφή προς συντηρητικές πολιτικές σε μια σειρά ζητημάτων από τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, που κινητοποιούσαν ιστορικά μεγάλες πλειοψηφίες δημοκρατικών πολιτών. Συνεπώς, οι πρόσφατες εξελίξεις δυστυχώς δεν αποτελούν έκπληξη. Είναι συνέπεια της διεύρυνσης των ανισοτήτων και της διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής, ως αποτέλεσμα νεοφιλελεύθερων επιλογών από συντηρητικές ή τεχνοκρατικές κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με την αδυναμία των δυνάμεων της ευρύτερης Αριστεράς να δώσουν πειστικές απαντήσεις στην ανασφάλεια και το φόβο των λαϊκών στρωμάτων.

Αυτό που χρειάζεται να κάνει η Αριστερά, είναι απέναντι στη συμπόρευση δεξιάς και ακροδεξιάς, να αναπτύξει κοινό μέτωπο με τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς και του κέντρου, παραμερίζοντας τις μεταξύ τους υπαρκτές πολιτικές, ιδεολογικές, ακόμη και διαφορές κουλτούρας, ώστε άμεσα να απαντήσουν στην επιτακτική ανάγκη για ολιστική αντιμετώπιση των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων. Παράλληλα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την Ιταλία, φαίνεται πως ένα ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα των πολιτών συνειδητά απέχει. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό, γιατί ένα μεγάλο μέρος των πολιτών αισθάνεται πως οι αποφάσεις είτε δεν τον αφορούν, είτε είναι σε βάρος του. Αυτή η αίσθηση απομόνωσης και απογοήτευσης είναι που ευνοεί τα ακροδεξιά μορφώματα. Και αποτελεί ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων να επανέλθει η πολιτική, η συμμετοχή των πολιτών.

 

 

⬛ Το σκάνδαλο των υποκλοπών παραμένει στην στην πολιτική επικαιρότητα. Θεωρείτε ότι ένα κρίσιμο ζήτημα «Δημοκρατίας» όπως έχουν χαρακτηριστεί οι παράνομες επισυνδέσεις, θα φτάσει ως το τέλος η διεύρυνση του;

Η κυβερνητική πλειοψηφία έχει ουσιαστικά προαποφασίσει ότι θα κλείσει τις εργασίες της εξεταστικής άρον-άρον με σκοπό να συνεχιστεί η επιχείρηση συγκάλυψης των βαρύτατων πολιτικών ευθυνών του κ. Μητσοτάκη. Είναι φανερό ποιος θέλει να φτάσει η υπόθεση των παράνομων επισυνδέσεων ως το τέλος και ποιος όχι. Πλέον έχουμε να κάνουμε αποδεδειγμένα με ένα δίδυμο σκάνδαλο. Από τη μια πλευρά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και από την άλλη πλευρά το σκάνδαλο της συγκάλυψης των ευθυνών και των εντολών Μητσοτάκη. Προκύπτει ότι στις 29 Ιουλίου, όταν και κατατέθηκε η καταγγελία Ανδρουλάκη στην ΑΔΑΕ για την παρακολούθηση από το Predator, ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, έδωσε εντολή καταστροφής των μηχανημάτων στα οποία καταγράφονταν οι συνομιλίες και τα μηνύματα των παρακολουθούμενων, πριν καν ενημερωθεί ο ελληνικός λαός, οι πολίτες, πριν καν προκύψει η ενημέρωση της ΑΔΑΕ για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.

Σε κάθε περίπτωση εμείς με όλα τα θεσμικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες στα πρόσωπα που αρμόζει. Έχουμε πει ότι η επόμενη Βουλή, στην οποία θα υπάρχει προοδευτική πλειοψηφία, θα συγκροτήσει προανακριτική επιτροπή και εκεί όλα θα έρθουν στο φως, όσο και αν η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη επιχειρεί το αντίθετο.

 

 

⬛ Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στην ΔΕΘ, τονίζοντας ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι Κυβέρνηση Συνεργασίας. Υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για μια προοδευτική διακυβέρνηση; Θα προσπαθήσετε για συνεργασίες με άλλες δυνάμεις και στην τοπική αυτοδιοίκηση;

Είναι στοιχείο της ταυτότητάς μας η συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, γιαυτό και προσχωρήσαμε στην καθιέρωση της απλής αναλογικής. Μπροστά στις πολυεπίπεδες κρίσεις που βιώνουμε με αποκλειστικό υπεύθυνο τον Πρωθυπουργό σε αποδρομή κ. Μητσοτάκη, είναι ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων να αναπτύξουν κοινό μέτωπο σε μια σειρά ζητημάτων. Όπως άλλωστε ανέφερε και ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, ασφαλώς μπορούμε να συνεργαστούμε με κάποιο κόμμα που έχουμε πολιτικές διαφορές. Αλλά το βάρος που θα έχει η προγραμματική σύγκλιση θα έχει να κάνει με το βάρος που θα έχει δώσει ο λαός στα πολιτικά κόμματα. Ήδη τα όργανα του κόμματος έχουν καλέσει τα αυτοδιοικητικά σχήματα, που κινούνται εντός του ΣΥΡΙΖΑ,να προτάξουν το ζήτημα των συνεργασιών, προκειμένου να σπάσει η κυριαρχία της συντηρητικής παράταξης. Μια πραγματικότητα, που μόνο κακό κάνει στις τοπικές κοινωνίες, αφού θεωρώντας η κυβέρνηση, ότι η υφιστάμενη κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τη βολεύει, μιας και βλέπει ως «δικά της παιδιά» πολλούς δημάρχους και περιφερειάρχες, δεν κάνει όσα πρέπει για να ικανοποιήσει στοιχειωδώς τις ανάγκες σε τοπικό επίπεδο.

 

 

⬛ Η Πρέβεζα παραμένει απομονωμένη οδικά. Το νοσοκομείο υπολειτουργεί. Ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει προβλήματα, η ΒΙΠΕ μοιάζει εγκαταλελειμμένη, το Πανεπιστημιακό τμήμα υπάρχει κίνδυνος να μεταφερθεί στα Ιωάννινα, το Εμπορικό Λιμάνι συρρικνώνεται. Παρόλαυτα τα στελέχη τοπικά και κεντρικά της Ν.Δ μιλούν για ανάπτυξη. Πως τοποθετήστε;

Αυτό είναι το ποίημα από το Μέγαρο Μαξίμου που πρέπει να απαγγείλουν. Θυμάστε την εικόνα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Πρέβεζα, να μιλά στα πεταχτά και στα όρθια με τα τοπικά κομματικά στελέχη. Αυτή είναι η ουσία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Διεύρυνση ανισοτήτων μεταξύ ατόμων, ομάδων, τόπων. Τι είπε ο κ. Πέτσας; «Όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει». Αυτό πρεσβεύει η Δεξιά, ότι εμείς θα πρέπει να αποδεχτούμε τη μοίρα μας, είτε σε ατομικό επίπεδο, είτε σε περιφερειακό επίπεδο και να είμαστε οι φτωχοί συγγενείς, να αρκεστούμε σε αυτά που έχουμε. Εμείς λοιπόν λέμε όχι, δεν είναι πρότυπο ανάπτυξης αυτό που μας επιφυλάσσει η Νέα Δημοκρατία. Θέλουμε ανάπτυξη παντού, ανάπτυξη για όλους. Γιαυτό και αποτελεί ευκαιρία η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, ώστε να πάψει η Αυτοδιοίκηση να είναι μεταφορέας εντολών της κεντρικής πολιτικής, ή απλός παρατηρητής υφιστάμενων και διερυνόμενων ανισοτήτων, όπως τη θέλει η Νέα Δημοκρατία και το υλοποιούν τα στελέχη της σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *