in ,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | «Η Πρέβεζα δεν μπορεί άλλο να είναι ο φτωχός συγγενής της Ηπείρου.», Μαρία Κατσικοβόρδου


Η υποψήφια Βουλεύτρια της Ν.Δ. στο νομό Πρέβεζας Μαρία Κατσικοβόρδου μιλά αποκλειστικά στον Χρήστο Τσούτση και στη «ΔΦ» για τις εκλογές, τις θέσεις του κόμματος της, το ρόλο της γυναίκας, το όραμα της για το νομό της Πρέβεζας και την επόμενη ημέρα.

⬛ Τι σας οδήγησε να πάρετε την απόφαση να είστε υποψήφια στο νομό Πρέβεζας με τη Ν.Δ; Ασχοληθήκατε ξανά με την κεντρική πολιτική σκηνή το 2015. Είστε πιο ώριμη από τότε; Αισθάνεστε πιο σίγουρη;

Η αγάπη για τον κόσμο και για τον τόπο μου, για την πατρίδα μου, αυτό με οδήγησε να πάρω την απόφαση αυτή και να σας πω δεν χρειάστηκε στιγμή να το σκεφτώ, η απάντηση ήταν αμέσως “ναι”. Εξάλλου, όταν το καθήκον σε καλεί, η απάντηση είναι πάντα ναι. Και το καθήκον έχει πολλές μορφές. Θεωρώ ότι έχω χρέος ως πολίτης ενεργός του τόπου αυτού να βγω μπροστά και να δώσω την μάχη για μία Πρέβεζα με φωνή, άποψη και επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Με ενοχλεί που βλέπω γύρω μας να γίνονται έργα και να αναπτύσσονται άλλες περιοχές και η Πρέβεζα να μένει στάσιμη όχι σε όλα αλλά σε πολλά αυτονόητα. Και ξέρετε τι άλλο; θέλω και οι πολίτες να νιώσουν ότι έχουν κάποιον που τους νοιάζετε. Ακούω συχνά τον κόσμο εδώ να λέει ότι νιώθουν μόνοι, ότι δεν έχουν έναν άνθρωπο να τους εκπροσωπεί στην Βουλή. Απαντώ ότι είμαι εδώ και είμαι εδώ για εσάς. Ξέρετε ασχολούμαι με τα κοινά και την πολιτική από μικρή και ούτε μια στιγμή δεν έφυγα από τον χώρο αυτό, δηλώνω παρουσα πάντα για κάθε μάχη μικρή η μεγάλη, είτε στο προσκήνιο, είτε στα πίσω δωμάτια της πολιτικής. Σίγουρη είμαι, ώριμη είναι μεγάλη κουβέντα, έτοιμη όμως περισσότερο από ποτέ.

 

⬛ Είστε αισιόδοξη για την εκλογική μάχη που έρχεται; Από τις συζητήσεις που έχετε με τους συμπολίτες σας, θεωρείτε ότι η Ν.Δ παρά την φυσιολογική φθορά λόγω κυβερνησιμότητας μπορεί να κάνει πράξη το στόχο για αυτοδυναμία;

Να σας πω ότι δεν συμφωνώ με την φράση “φυσιολογική φθορά” εκτός των άλλων γιατί τίποτα φυσιολογικό δεν ζήσαμε την τετραετία που μας πέρασε. Σκεφτείτε μόνο πόσες εξωγενείς κρίσεις περάσαμε όλοι μαζί στην χώρα μας: υβριδικές απειλές στον Έβρο και τα νησιά, καιρικές καταστροφές και φωτιές λόγω κλιματικής αλλαγής, σεισμούς, παγκόσμια οικονομική κρίση, ενεργειακή κρίση, πόλεμος στην Ουκρανία, τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές, πανδημία, τί άλλο ξεχνάω! Περάσαμε πολλά και πρωτοφανή και όμως η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κράτησε τη χώρα όχι μόνο δυνατή αλλά και ενίσχυσε την οικονομία, την εικόνα της στο εξωτερικό, τους μισθούς και τις συνθήκες ποιότητας ζωής των πολιτών. Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξη λοιπόν ότι οι πολίτες, με αναφορά στην κατάσταση που ήταν η χώρα το 2019 και σε σύγκριση του πως είναι σήμερα θα στηρίξουν ξανά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να συνεχίσουμε ως χώρα στο δρόμο της σταθερότητας, της προόδου και την ανάπτυξης.

 

⬛ Ποιο το όραμα σας για την Πρέβεζα; Η πόλη και ο νομός μας αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις, όπως η ραγδαία αύξηση του τουρισμού και η εξωστρέφεια αλλά και προβλήματα όπως η οδική απομόνωση και το πρόβλημα του Νοσοκομείου.

Μέλημά μου η αναζωογόνηση των χωριών μας και της υπαίθρου και η ενίσχυση δομών και υπηρεσιών της Πρέβεζας ως πρωτεύουσας νομού. Αφού δημιουργήσουμε τις συνθήκες μέσω χάραξης κεντρικής πολιτικής, να απευθύνουμε κάλεσμα στον κόσμο να επιστρέψει στα χωριά του, στον τόπο του. Να ασχοληθούν με την πλούσια και εύφορη γη μας, να ασχοληθούν με τον Τουρισμό, να ανοίξουν επιχειρήσεις, να φτιάξουν τα σπίτια τους εδώ, να κάνουν μεγάλες οικογένειες με πολλά παιδιά. Προσφέρει ο τόπος αυτή τη δυναμική. Όταν ζητάς όμως από τον κόσμο να έρθει να ζήσει εδώ πρέπει να μπορείς και να του δίνεις λύσεις και ποιότητα ζωής, να προσφέρεις υποδομές, Νοσοκομεία, σχολεία, δρόμους, internet – μια παρένθεση, το ξέρετε ότι υπάρχουν χωριά στο νομό μας που internet υπάρχει μόνο στην πλατεία του χωριού;- διασύνδεση με δρόμους και δημόσιες συγκοινωνίες με μεγάλες πόλεις. Η Πρέβεζα δεν μπορεί άλλο να είναι ο φτωχός συγγενής της Ηπείρου. Με κεντρικές πολιτικές και οργάνωση τοπικά μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όλα τα χαρίσματα του τόπου μας, να διεκδικήσουμε καλύτερες υπηρεσίες και επενδύσεις και να πάψουμε πλέον να ανήκουμε στις πιο φτωχές περιοχές της Ελλάδας.

 

⬛ Πολλές φορές η θέση της γυναίκας υποβαθμίζεται στην πολιτική. Το σκηνικό είναι «ανδροκρατούμενο». Πως μπορεί να αλλάξει αυτή η εικόνα και τοπικά;

Ξέρετε είναι ενδιαφέρον ότι οι γυναίκες είμαστε περισσότερες αριθμητικά αλλά άνδρες είναι αυτοί που μας κυβερνούν τελικά. Και πρέπει να αναρωτηθούμε εμείς οι γυναίκες, εμπιστευόμαστε οι γυναίκες τις γυναίκες; Γιατί αλλιώς οι αριθμοί δεν βγαίνουν.

Νομίζω η αντίληψη ότι η πολιτική στην Πρέβεζα είναι ανδροκρατούμενη μπορεί να αλλάξει μόνο μέσα από την στάση των γυναικών και όλων μας απέναντι στην θέση αυτή. Κανένας δεν μπορεί να σε “υποβαθμίσει” αν δεν το επιτρέψεις. Εμείς οι ίδιες πρέπει να στεκόμαστε σθεναρά αντίθετες σε όποια δημόσια θέση εκφέρεται, προσβλητικά θα μου επιτρέψεται να πω, προς την συμμετοχή μας στα κοινά λόγω ποσόστωσης και μόνο. Δείτε τί συμβαίνει στη διεθνή σκηνή, το γυάλινο ταβάνι έχει σπάσει, οι γυναίκες με επιτυχία βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις σε πολυεθνικές επιχειρήσεις, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εύχομαι σύντομα και στο ΝΑΤΟ. Άξιες γυναίκες Αρχηγοί κρατών στην Ευρώπη και ανά τον κόσμο. Την επόμενη φορά λοιπόν που κάποιος θα πει ότι η πολιτική στην Πρέβεζα είναι παιχνίδι μεταξύ ανδρών, απαντήστε ένα “δεν συμφωνώ”. Εμείς όλοι μαζί διαμορφώνουμε την δημόσια κοινή γνώμη και αντίληψη. Ας την αλλάξουμε λοιπόν. Και ας ψηφίσουμε στην πράξη γυναίκες. Για τον νομό μας, ήρθε ξανά η ώρα για γυναικεία εκπροσώπηση στην Βουλή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *