in

Γιάννης Τασούλας: “Συστράτευση με το ΚΚΕ”

editor_image

Συνέντευξη στον Χρήστο Τσούτση


Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Γιάννης Τασούλας μιλά στην “ΔΦ” για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, την κατάσταση στους χώρους δουλειάς αλλά και σχετικά με το επικείμενο συνέδριο του Κόμματος.

•  Το τελευταίο χρονικό διάστημα έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδια της κυβέρνησης με «σαφή» πολιτικό στίγμα. Εργασιακά και τοπική αυτοδιοίκηση είναι στο επίκεντρο . Που στοχεύει η κυβέρνηση;
Τα τελευταία 30 χρόνια εκδηλώνεται σφοδρή επίθεση απέναντι στην ζωή των εργαζομένων σε όλους τους τομείς. Όλες οι κυβερνήσεις, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, σε κάθε φάση της καπιταλιστικής οικονομίας, τόσο στην περίοδο της οικονομικής ανάπτυξης, όσο και σ’ αυτήν της κρίσης και των μνημονίων, αλλά και σήμερα προώθησαν εκατοντάδες αντεργατικά μέτρα.

Τα μέτρα αυτά, παρότι πάντα παρουσιάζονταν ως προσωρινά και αναγκαία για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι, χειροτέρεψαν συνολικά τους όρους δουλειάς και ζωής της εργατικής – λαϊκής οικογένειας. Έμειναν ανέγγιχτα από κάθε κυβέρνηση και συνεχώς νέα αντεργατικά μέτρα προστίθενται στα προηγούμενα.

Τα πρόσφατα νομοσχέδια που αναφέρετε, ιδιαίτερα αυτά για τα εργασιακά, με την νομιμοποίηση της απλήρωτης εργασίας, την κατάργηση του 8ωρου -όπως όλοι οι προηγούμενοι αντιλαϊκοί νόμοι των προηγούμενων χρόνων- στοχεύουν στην προσφορά φθηνής, ευέλικτης έως και δωρεάν εργατικής δύναμης στην μεγαλοεργοδοσία, στην ενίσχυση της καταστολής απέναντι στα συνδικάτα, τους αγώνες των εργαζομένων και στην αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας του κράτους σε όλα τα επίπεδα, ώστε να προωθεί την αντεργατική πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου συνθλίβοντας τις ανάγκες του λαού.

Αυτή είναι και η βασική στόχευση της σημερινής κυβέρνησης.

•  Ποια θεωρείτε ότι πρέπει να είναι η απάντηση των συνδικάτων, των εργαζομένων και της νεολαίας στις ασκούμενες πολιτικές; Προβληματίζει το γεγονός ότι οι πολίτες είναι αποτραβηγμένοι;
Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, πρέπει να αξιολογήσουν τη σημερινή κατάσταση με βάση τη πλούσια πείρα που έχουν αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες. Ο καπιταλισμός και οι κυβερνήσεις του θα γεννούν συνεχώς προβλήματα για να προωθήσουν και να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η μόνη ελπίδα βρίσκεται στον δρόμο του αγώνα με επίκεντρο τις εργατικές λαϊκές ανάγκες.

Μπροστά υπάρχουν σημαντικοί αγώνες που συνδέονται με τους όρους ζωής και δουλειάς των εργαζομένων. Το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα εργασιακά πρέπει να συναντήσει την μαζική αποφασιστική αντίθεση όλων των εργαζομένων. Να γίνει παλλαϊκό αίτημα η άμεση απόσυρσή του.

Η ενίσχυση των αγώνων, η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος είναι προϋπόθεση για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν την επίθεση που δέχονται και να περάσουν στην αντεπίθεση.

Μπορεί πολλοί εργαζόμενοι να είναι αποτραβηγμένοι από τις συλλογικές διαδικασίες, από τα συνδικάτα και τους αγώνες, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνονται πως διαμορφώνεται η επόμενη μέρα και το μέλλον των οικογενειών τους μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Εμείς επιδιώκουμε ο προβληματισμός που υπάρχει για το «τι μέλλει γενέσθαι» να γίνει δημιουργικός, ώστε να τροφοδοτήσει εστίες αντίστασης, νέες ελπιδοφόρες μάχες, που θα φέρουν μεγάλες ανατροπές σε όλα τα επίπεδα προς όφελος των εργαζομένων.

•  Το ΚΚΕ, το πιο «ιστορικό» πολιτικό υποκείμενο της χώρας βαδίζει προς το Συνέδριό του. Ποια είναι τα επίδικα της νέας περιόδου;
Τα Συνέδρια του ΚΚΕ είναι βαθιά γειωμένα με την κατάσταση, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη, η φτωχομεσαία αγροτιά, οι επαγγελματοβιοτέχνες, η νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων και μέσα από εκεί να αποκτούν πείρα, να συνειδητοποιούν ότι χρειάζονται βαθιές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα και στο επίπεδο της εξουσίας, ώστε να δρομολογηθούν οριστικές λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν, από τα ζητήματα της εργασίας και της υγείας, μέχρι αυτά των πολέμων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Στο Συνέδριό μας αξιοποιώντας την συσσωρευμένη πείρα, τις επεξεργασίες μας, γνωρίζοντας ότι ο χαρακτήρας της εποχής μας είναι εποχή περάσματος σε ανώτερο κοινωνικοοικονομικό σύστημα, δηλαδή από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό – κομμουνισμό, θέτουμε στόχους ισχυροποίησης των δεσμών μας με την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, να γίνουμε πιο ικανοί στη προώθηση αυτού του καθήκοντος.

Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη ότι μπορεί με τη συστράτευσή της δίπλα στο ΚΚΕ να βάλει την σφραγίδα της στις εξελίξεις και κυρίως στις ριζικές ανατροπές που απαιτούνται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *