in

Τα άδεια ταμεία ανοίγουν τα «λουκέτα»

Του Γιώργου Χ. Θεοδόση
• Φοροτεχνικός – Λογιστής
• Πρόεδρος ΕΦΕΕ Άρτας – Φιλιππιάδας


Μια σημαντική αλλαγή έγινε την εβδομάδα που μας πέρασε. Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου και του διοικητή της ΑΑΔΕ, τα «λουκέτα» που έμπαιναν στις επιχειρήσεις, στις οποίες μετά από επιτόπιους φορολογικούς ελέγχους διαπιστώνονταν ότι δεν έχουν εκδώσει αποδείξεις και επιβάλλονταν ως σήμερα, μετατρέπονται σε βαριά οικονομικά πρόστιμα. Είχα επισημάνει ότι η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει σαφάρι εσόδων. Καλά τα «λουκέτα» για συμμόρφωση και παραδειγματισμό, όμως τώρα υπάρχει ανάγκη από ζεστό χρήμα. Ποσό εώς 5.000 ευρώ για τη μη έκδοση αποδείξεων θα επιβάλλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε μια σειρά από κλάδους.

Το πρόστιμο ξεκινάει από 1.000 έως 2.500 ευρώ εφόσον κατά τη διάρκεια ή έχουν εκδοθεί ανακριβώς πάνω από 10 αποδείξεις λιανικών συναλλαγών ή άλλα παραστατικά πώλησης ή εφόσον η συνολική αξία συναλλαγών που αποκρύπτεται εξαιτίας της μη έκδοσης ή της ανακριβούς έκδοσης των παραστατικών υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Αν κατά τη διάρκεια νέου ελέγχου στους ίδιους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες διαπιστώνεται υποτροπή, τα πρόστιμα θα αυξάνονται στα επίπεδα των 2.500 έως 5.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, πρόστιμα αντί για «λουκέτα» σε περίπτωση μη έκδοση ή ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων, αντιμετωπίζουν:
⚫ Ιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων και εταιρείες που παρέχουν ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.
⚫ Φυσιοθεραπευτές και ασκούντες παραϊατρικά επαγγέλματα και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.
⚫ Κλινικές ή θεραπευτήρια.
⚫ Οίκοι ευγηρίας.
⚫ Λοιπά καταλύματα για άτομα που χρήζουν νοσοκομειακής ή άλλης φροντίδας ή κοινωνικής μέριμνας.
⚫ Εκπαιδευτήρια, σχολές, φροντιστήρια, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί.
⚫ Ξενοδοχεία, ξενώνες, επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα – κατοικίες.
⚫ Κάμπινγκ.
⚫ Δικηγόροι και εταιρείες δικηγόρων.
⚫ Λογιστές – φοροτεχνικοί
⚫ Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών.
⚫ Γραφεία τελετών.
⚫ Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων.
⚫ Άμισθοι υποθηκοφύλακες, συμβολαιογράφοι και συμβολαιογραφικές εταιρείες.
⚫ Φαρμακεία που εδρεύουν σε Δήμους ή σε κοινότητες με πληθυσμό μέχρι και 5.000 κατοίκους.

Ο Ιούλιος μας αποχαιρέτησε και από σήμερα διανύουμε τον αγαπημένο μήνα του έτους, τον Αύγουστο με πολλές ιδιαιτερότητες τα τελευταία χρόνια. Ειδικά φέτος η παράλογη προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να προβληματίζει του πάντες εκτός από εκείνους που την όρισαν!

Δυστυχώς μετά από μια αρκετά δύσκολη χρονιά γεμάτη με άπειρες υποχρεώσεις που ο κλάδος των λογιστών καλείται να διεκπεραιώσει στο ακέραιο, παρατηρώ μια άρνηση των αρμοδίων να ανακοινώσουν επίσημα σύντομα τη δεδομένη παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Δυστυχώς κάποιοι αντιμετωπίζουν του λογιστές ως εργαλείο διεκπεραίωσης υποχρεώσεων, οι οποίες μάλιστα ειδικά τον τελευταίο χρόνο τίθενται σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια. Επιπροσθέτως μη ξεχνάμε ότι δε φταίνε οι λογιστές για τις καθυστερήσεις που κάθε χρόνο παρουσιάζονται μέχρι να καταστεί πλήρως λειτουργική η πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων.

Πρέπει άμεσα να ανακοινωθεί η δεδομένη παράταση της υποβολής των δηλώσεων και όχι όπως πάντα πέντε μέρες πριν τη λήξη. Δεν είναι εφικτό μέσα στο Αύγουστο, μήνα διακοπών, να υποβληθούν σχεδόν οι μισές φορολογικές δηλώσεις που δεν έχουν υποβληθεί ως σήμερα! Άμεσα ανακοίνωση για 30/9 καταληκτική ημερομηνία, που θα πρέπει περιλαμβάνει και την έκπτωση του 3% για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου.

Καλό Σαββατοκύριακο και καλό Μήνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *