in

Τα Ακτινίδια φέτος | Του Δημήτρη Χρ. Μπανιά

editor_image

Συνταξιούχου – Οικονομολόγου


Το χρυσάφι μας φέτος δεν πάει καλά σε γενικές γραμμές, το ακτινίδιο ξεκίνησε δύσκολα. Έχουν σχεδόν φυτευτεί περίπου 20.000 στρέμματα και δεν γνωρίζουμε πόσα ακόμα έχουν ξεκινήσει. Το σημερινό κόστος ενός χωραφιού χέρσου για να φυτευτεί φτάνει περίπου τα 2.000 ευρώ, σύμφωνα με τους ειδικούς σε αυτό. Η περσινή χρονιά για πολλούς εμπόρους δεν ήταν καλή, τους έμειναν απούλητα στα ψυγεία και το ρεύμα που πληρώσανε ήταν πολύ υψηλό. Δεν φύγαμε και αρκετά από Ιταλία και Ελλάδα για Άπω Ανατολή και Αμερική, Ρωσία μηδέν, ίσως και λόγω μεταφορικών. Η τιμή φτάνει σε μερικές χώρες τα 4,5 ή 5 ευρώ πολύ υψηλή για φρούτο που είναι σε σειρά 5ο ή 6ο στην κατανάλωση.

Ο μεγάλος κίνδυνος φέτος είναι να μείνουν στα δένδρα επάνω και να μην πωληθούν ούτε 20 λεπτά από 45 έως 80 που πωλήθηκαν πέρυσι και μεγάλη ζήτηση από αυτά που έφευγαν για Ιταλία. Τα τύπου «τσαχειλίδη» δεν έφυγαν όλα, αλλά έμειναν και στα δένδρα και πολύ χαμηλή η τιμή τους. Υπάρχει σε μεγάλο ποσοστό ανομοιομορφία στο προϊόν, όσον αφορά τα μεγέθη, υπάρχουν πολλά μικρά που δεν είναι εμπορεύσιμα. Το τελικό προϊόν πρέπει να έχει τουλάχιστον στην καλή περίπτωση 70 γραμμάρια.

Μερικοί ντόπιοι έμποροι που εμφανίστηκαν λένε στους παραγωγούς, να έρθεις στην «καλίμπρα» για να βγάλουμε τα άχρηστα και τα μικρά μεγέθη, δεν υπάρχει 5% φέτος θα πάει πολύ ψηλά. Οι έμποροι δεν γνωρίζουν το κόστος αποθήκευσης και μέχρι Μάη θα είναι μεγάλο.

Τιμές μέχρι στιγμής τίποτα το ιδιαίτερο, άλλοι 40 ή 45 ή καλύτερα 50 λεπτά, τα εργατικά φτάσανε 7 λεπτά το κιλό από 5. Οι Ιταλοί δεν εμφανίστηκαν, μερικά τηλέφωνα και τίποτα άλλο ή βάλτε τα στα ψυγεία και θα σας ειδοποιήσουμε για μερικές νταλίκες. Ο κίνδυνος να μείνουν στα δέντρα υπαρκτός και τότε τα έξοδα για του χρόνου θα είναι πολύ περισσότερα, γιατί αν καλλιεργηθεί του χρόνου πρέπει να τα γκρεμίσεις κι αυτά με το κλάδεμα κι αυτό αρχίζει τον Δεκέμβρη. Να μην ξεχνάμε ότι το προϊόν για να διατηρηθεί στο ψυγείο θέλει τα κατάλληλα «μπρικ», ούτε πολλά, ούτε λίγα, να μην ζαρώνει ή να μην σαπίζει.

Δεν προβλέπεται αποζημίωση ΕΛΓΑ αν μείνουν στα δένδρα, δεν είναι φυσική καταστροφή κι ας τι διαλαλούν μερικοί στην Άρτα. Να μην ξεχνάμε ότι λείπουν και εργατικά χέρια και οι μέρες είναι λίγες για την συγκομιδή. Αν δεν καλλιεργηθούν αμέσως μετά μιλάμε για λόγγους, όπως έγινε με τις πορτοκαλιές και σε 3-4 χρόνια τίποτα δεν θα υπάρχει. Το ακτινίδιο για τον Νομό μας ήταν η μεγαλύτερη επένδυση τα τελευταία χρόνια, αν υπολογίσουμε 20.000 στρέμματα με 2.000 ευρώ το καθένα έχουμε 40.000.000 ευρώ κόστος και τα έσοδα είναι σκορπισμένα σε όλο τον Νομό, καλό για ένα φτωχό τόπο. Πρέπει το πρόβλημα να το δει κι η πολιτεία, να εξετάσουν το θέμα, δεν πρέπει να μείνουν αδιάφοροι, καθότι κι οι έμποροι το ξέρουν το παιχνίδι καλά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *