in

Θέλουμε Ειρήνη Όχι Πόλεμο [του Γιώργου Χ. Θεοδόση]

• Φοροτεχνικός – Λογιστής
• Πρόεδρος Ένωσης Φοροτεχνικών Άρτας – Φιλιππιάδας


Πόλεμος στην Ευρώπη μετά από το 1991, από τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία που ως σκοπό είχε την παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και τον διαμελισμό της σε μικρότερα ελεγχόμενα Κράτη, που ακόμα και σήμερα δεν μπορούν να ξεχαστούν οι εικόνες από τις σφαγές αμάχων πολιτών. Η ιστορία επαναλαμβάνεται λένε όσοι μελετούν και αναλύουν την ιστορία και ανησυχούν από τα σημάδια και τις μνήμες που αναδεικνύει ο πόλεμος στην Ουκρανία σήμερα. Συγκυρίες και σημάδια που μας μεταφέρουν στο 1939.

Στα παιχνίδια πολέμου δεν υπάρχουν συναισθήματα. Υπάρχουν συμφέροντα. Στα παιχνίδια πολέμου οι καλοί γίνονται κακοί και αντίστροφα. Εμείς σαν Ελλάδα δεν πρέπει να συμμετέχουμε στα παιχνίδια αυτά, αλλά θα πρέπει να φέρουμε και να μεταδίδουμε την Ειρήνη σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου. Σίγουρα μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η επόμενη ημέρα για την Ευρώπη θα είναι διαφορετική.

«Αυτός ο πόλεμος θα διαρκέσει πολύ και πρέπει να προετοιμαστούμε με μεγάλη αποφασιστικότητα», εκτιμά ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει συνέπειες στη ζωή μας», προσθέτει. Ουδείς μπορεί να προβλέψει με σιγουριά πότε θα τελειώσει ο πόλεμος. Ουδείς, εκτός του Ρώσου προέδρου Πούτιν φυσικά. Άλλωστε, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου φαίνεται να κατέλαβε εξαπίνης τη διεθνή κοινότητα με την έκταση και τη σφοδρότητα της ρωσικής εισβολής.

Στην Ελληνική οικονομία σίγουρα θα υπάρξουν επιπτώσεις κυρίως στην ενέργεια, αλλά και αντίκτυπος στον πληθωρισμό, στο κόστος δανεισμού και στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά. Τι θα γίνει με τον τουρισμό; Τι θα γίνει με τα αγροτικά προϊόντα που εξάγουμε στην Ρωσία; Πόσο θα αυξηθεί το κόστος στην ενέργεια;

Όμως και πριν την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία στη δίνη της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους, βρίσκονται αντιμέτωπες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, λαμβάνοντας κάθε μήνα υψηλότερους λογαριασμούς για την χρήση ρεύματος και φυσικού αερίου. Σύμφωνα με νέα έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας με την συμμετοχή επιχειρήσεων μελών του, για το 66% των επιχειρήσεων αυτών η λειτουργία τους επηρεάζεται πολύ από την αύξηση της ενέργειας και για το 28% αρκετά, με αποτέλεσμα, ένας στους τρεις επιχειρηματίες να μην γνωρίζει ή να μην μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια, το ποσοστό αύξησης των τιμολογίων ενέργειας για την επιχείρησή του.

Από τα συμπεράσματα της ίδιας έρευνας, προκύπτει ότι το κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις, αυξήθηκε κατά μέσο όρο τον τελευταίο χρόνο κατά 85%, με τις μισές επιχειρήσεις που συμμετείχαν να βλέπουν αύξηση στα τιμολόγιά τους πάνω από 90% και το 40% να εκτιμά την αύξηση μεταξύ 21 – 50%. Δυστυχώς αυτή η κρίση στην Ουκρανία δημιουργεί πολλά προβλήματα και ερωτηματικά. Η πιθανή εμπλοκή της Ελλάδος (;) θα αποτελέσει σίγουρα ένα μεγάλο πισωγύρισμα. Θέλουμε Ειρήνη Όχι Πόλεμο.

Στο σημερινό μου σχόλιο δεν μπορώ να μη αναφερθώ στον αείμνηστο πλέον Δημήτρη Τσοβόλα για δυο λόγους. Ο πρώτος ως Αρτινός απέναντι σε έναν άλλο Αρτινό, έναν απλό άνθρωπο που έφτασε τόσο ψηλά. Όχι από τζάκια, χωρίς οικογενιαρχεία. Οραματίστηκε, δούλεψε, και τα κατάφερε. Βαθιά δημοκρατικός, δεν γύρισε την πλάτη του στους απλούς πολίτες. Ο δεύτερος ως Φοροτεχνικός γιατί η εφαρμογή του ΦΠΑ από τον Δημήτρη Τσοβόλα ( στο Υπουργείο Οικονομικών 1981-1989) αποτέλεσε το σημαντικότερο σταθμό για το επάγγελμα του λογιστή. Καλό Ταξίδι Μήτσο όπως σε ξέραμε και σε φωνάζαμε στην πατρίδα σου την Άρτα. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *