in

Της Πλατφόρμας το Κάγκελο [του Γιώργου Θεοδόση]

Φοροτεχνικός – Λογιστής
Πρόεδρος Ένωσης Φοροτεχνικών Άρτας-Φιλιππιάδας
Μέλος του ΔΣ της Πανελληνίας  Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών ΠΟΦΕΕ


Δεν ξέρω με τι να πρωτοξεκινήσω σήμερα. Το σκέφτηκα από δω, το σκέφτηκα από κει, και άκρη δεν έβγαλα. ΜyDATA, πλατφόρμα για επιδότηση ρεύματος, πλατφόρμα για επιδότηση αγορών ηλεκτρικών συσκευών, πλατφόρμα για κοινωνικό Τουρισμό, Φορολογικές Δηλώσεις και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Οι πλατφόρμες ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Έχουμε χάσει εδώ και καιρό τη «μπάλα» την οποία ομολογουμένως την ψάχνουν και οι υπεύθυνοι, αλλά και όσοι παίρνουν αποφάσεις για μας, που ορισμένες από αυτές δεν έχουν καμία λογική. Οι πλατφόρμες ανταγωνίζονται η μία την άλλη και διαρκώς εξελίσσονται, πολλαπλασιάζονται σε διάφορους τομείς και κλάδους. Όλα τα παραπάνω μας αλλάζουν. Aλλάζουμε κάθε μέρα καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι εδώ και επηρεάζει τις ζωές μας, τον προσωπικό χρόνο για τις οικογένειες μας, την πολυπλοκότητα στην εργασία μας. Όσο όμως και εάν όλα στην εποχή μας «τρέχουν» με φρενήρεις ρυθμούς, η επέκταση του ψηφιακού μετασχηματισμού και σε λοιπούς τομείς που μέχρι τώρα δεν είχαν την απαραίτητη υποδομή ή παραδοσιακά αντιστέκονταν στον εκσυχρονισμό, πρέπει να γίνει με σταθερά βήματα, πάνω σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο, χωρίς βιασύνες και χωρίς τον γνωστό παραδοσιακό «ελληνικό» τρόπο. Τελικά ζούμε στην εποχή της πλατφόρμας, λειτουργούμε ώρες ατελείωτες επάνω σε αυτές και προσευχόμαστε να λειτουργούν με ταχύτητα αδιαλείπτως, χωρίς λάθη, εργασίες συντήρησης ή παραλήψεις (bug) που θα καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της δουλειάς μας. Με λίγα λόγια «της Πλατφόρμας το Κάγκελο».

Θετική γνωμοδότηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη για την κήρυξη ως υποχρεωτικής της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον επισιτιστικό κλάδο διατύπωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Κατόπιν αυτού ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης θα υπογράψει άμεσα την σχετική Υπουργική Απόφαση, με αποτέλεσμα οι όροι της ΣΣΕ (μισθολογικοί και άλλοι) να ισχύουν για το σύνολο των εργαζόμενων και εργοδοτών στον κλάδο. Η σύμβαση «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως Τουριστικών και Επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας για το 2021 – 2023», έχει διάρκεια ισχύος από 22-02-2021 έως 22-02-2023. Αφορά μεταξύ άλλων τους εργαζόμενους σε εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες, νυχτερινά κέντρα, catering, ψητοπωλεία, αναψυκτήρια, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, «φαστ-φουντ», κ.α. με ειδικότητες – μεταξύ άλλων – όπως μάγειρα, σερβιτόρου, διανομέα, τραπεζοκόμου κλπ.

Οι νέοι εισαγωγικοί μισθοί ξεκινούν από 671 ευρώ για τους βοηθούς κουζίνας και σερβιτόρου και φθάνουν τα 964 ευρώ για τον αρχιμάγειρα. Στους εισαγωγικούς μισθούς προστίθενται τα επιδόματα τριετίας 10%, επίδομα γάμου 10%, επίδομα εποχικής απασχόλησης και επίδομα ειδικών συνθηκών 10% επί του βασικού μισθού. Αυτό σημαίνει ότι ο μισθός του αρχιμάγειρα που λαμβάνει τα περισσότερα επιδόματα μπορεί να φτάσει και τα 1.700 ευρώ μεικτά.

Τέθηκε σε λειτουργία (από το gov) η πλατφόρμα που περίμενε η μισή Ελλάδα σχετικά με τη λήψη ενίσχυσης στο κόστος κατανάλωσης ρεύματος που αφορά λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί την περίοδο 1.12.2021 έως 31.5.2022. Μέσω της πλατφόρμας δύνεται η δυνατότητα επιβεβαίωσης ή τροποποίησης των στοιχείων της κύριας κατοικίας. Δείτε τις σχετικές ερωτήσεις απαντήσεις για το power pass εδώ. Δύο από αυτές παρουσιάζουν ενδιαφέρον και έχουν άμεση σχέση με την υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος.

– Υποβάλλω φορολογική για πρώτη φορά κατά το φορολογικό έτος 2021. Δικαιούμαι το Power Pass;
Ναι, αρκεί να υποβάλετε τη δήλωσή σας πριν από την αίτηση για το Power Pass. Σε αυτή την περίπτωση, θα λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων του φορολογικού έτους 2021.

– Μέχρι πότε μπορώ να υποβάλω αίτηση;
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι και την 30η Ιουνίου. Κατά τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας της, η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

Ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων παραμένει χαμηλός. Η πολλές χαμένες εργατοώρες των λογιστών από τις πολλές παραλογιστικές υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί, αλλά και οι ασάφειες και οι παρατάσεις για επιστρεπτέες προκαταβολές και διαβιβάσεις εσόδων για το 2021, έχουν βραχυκυκλώσει τα λογιστήρια Πανελλαδικά. Ειδικά όσον αφορά τη σύνταξη και την υποβολή φορολογικών δηλώσεων Επιχειρήσεων, Εταιρειών και Ελεύθερων Επαγγελματιών. Θα πρέπει άμεσα το Υπουργείο να ανακοινώνει παράταση των Φορολογικών δηλώσεων τουλάχιστον έως 30/9/2022 και δεν έχει λόγο να μη το κάνει επειδή η παράταση μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου δεν επηρεάζει τα κρατικά έσοδα.

Θα πρέπει να υπάρχει ένας μήνας επιπλέον πέρα της καταληκτικής ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων από φυσικά πρόσωπα για τους πιστοποιημένους Φοροτεχνικούς. Κάτι αντίστοιχο όπως γινόταν και με την υποβολή των χειρόγραφων δηλώσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *