in

Το Θέμα: Η εστίαση σε αδιέξοδο – Το εμπόριο σε ανασφάλεια

Κινητοποιήσεις σε Πρέβεζα και Άρτα

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Σε κινητοποιήσεις και κλείσιμο των καταστημάτων προχωρά ο κλάδος της εστίασης, ζητώντας αντισταθμιστικά μέτρα, μετά την εφαρμογή των νέων περιορισμών ενάντια στη μετάδοση του κορωνοϊού. Τα προβλήματα είναι μεγάλα με την μείωση του τζίρου να είναι ήδη εμφανής , τα στοιχεία είναι ανησυχητικά και μια ενδεχόμενη κορύφωση της πανδημίας τον Δεκέμβριο θα έχει καταστροφικές συνέπειες όπως τονίζουν οι επαγγελματίες.

Στον αντίποδα των κυβερνητικών εξαγγελιών, το κλείσιμο των χώρων της εστίασης σε όλη τη χώρα, την Τρίτη 16 Νοεμβρίου, αποφάσισε η Ένωση Εστιατορίων και συναφών Αττικής προς ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης στην εστίαση, που αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους.

Την απόφαση αυτή φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν όλοι οι σύλλογοι σε πανελλαδικό επίπεδο, έπειτα και από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην συνέλευση του Πανελλήνιου συλλόγου στην Τρίπολη.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ένωσης: «η εστίαση αναζητεί μέτρα στήριξής της, για την αποφυγή λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας».

Ο κ. Καββαθάς δήλωσε ότι τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή από το Σάββατο πλήττουν σοβαρά τις επιχειρήσεις, καθώς περιορίζουν κατά πολύ τους δυνητικούς πελάτες. Έκανε λόγο για μείωση τζίρου 30 – 50% πανελλαδικά το Σαββατοκύριακο, δηλαδή τις δύο πρώτες μέρες εφαρμογής των μέτρων, ενώ σημείωσε πως τις δύο προηγούμενες μέρες η πτώση του τζίρου άγγιξε το 80%. «Από τους περίπου 96.000 ελέγχους η παραβατικότητα είναι κάτω του 0,5%», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Στην Πρέβεζα την εβδομάδα που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Επιμελητηρίου Πρέβεζας με επαγγελματικούς φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας. Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου για τις δυσθεώρητες αυξήσεις των τιμών ενέργειας, πρώτων υλών και μεταφορικών καθώς και τους νέους κανόνες που θεσπίστηκαν επί της λειτουργίας της αγοράς αλλά και η αποφυγή ενός νέου lockdown.

Ενώ στην Άρτα, ο Εμπορικός Σύλλογος μαζικά προχώρησε σε συμβολικό λουκέτο των καταστημάτων ως ένδειξη διαμαρτυρίας λόγω των κυβερνητικών αποφάσεων.

Στο πεδίο της οικονομίας συγκρούονται όμως κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, που διαβάζουν με εκ διαμέτρου αντίθετο τρόπο τους αριθμούς. Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση εστιάζει στα θετικά μηνύματα από το μέτωπο της ανάπτυξης και έχει στα σκαριά ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων στήριξης. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «κύμα ακρίβειας» και κατηγορεί την κυβέρνηση πως αφήνει απροστάτευτα τα νοικοκυριά.

Αν το κράτος θεωρήσει “ευκαιρία” τους ελέγχους ώστε «να βγάλει σπασμένα» τότε το μόνο που θα κερδίσει θα είναι περισσότερα λουκέτα και κόσμο εξαγριωμένο απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία για την πορεία της ανάπτυξης, που αναμένεται να είναι ισχυρότερη από το 6,1%, παρόλα ταύτα το «ράλι τιμών» δεν φαίνεται να υποχωρεί.

Ωστόσο στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι υφίστανται κίνδυνοι λόγω υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, που μπορεί να φρενάρουν τη αναθεώρηση του ρυθμού ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό στο οικονομικό επιτελείο τηρούν στάση αναμονής και ανάλογα με την πορεία των τιμών είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων παρεμβάσεων.

Ειδικά για τον πληθωρισμό η εκτίμηση είναι πως θα υπάρξει ανοδική τάση και το επόμενο δίμηνο πιθανόν να περάσει το 4%. Ωστόσο αυτό που επισημαίνεται είναι πως το ευρωπαϊκό φαινόμενο των ανατιμήσεων – που οφείλεται στη μεγάλη ζήτηση λόγω της ανάκαμψης των οικονομιών- θα έχει παροδικό χαρακτήρα.

Το πακέτο των φορολογικών ελαφρύνσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ προχωρά κανονικά. Παράλληλα έχει «κλειδώσει» διπλή ενίσχυση στον κατώτατο μισθό την επόμενη χρονιά, με την πρώτη αύξηση – της τάξης του 2% -να καταβάλλεται τον Ιανουάριο.

Από εκεί και πέρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων αν συνεχιστεί το ευρωπαϊκό ράλι των αυξήσεων στην ενέργεια που οδηγεί σε ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά. Παράλληλα θολό είναι το τοπίο όσον αφορά στις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, με την κυβέρνηση να απορρίπτει ένα νέο lockdown.

Σε υψηλούς τόνους κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Το μήνυμα που εκπέμπεται από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως: το άλμα του πληθωρισμού – κατά 3,4% τον Οκτώβριο- επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει απροστάτευτη την κοινωνία απέναντι στο κύμα ακρίβειας.

Να σημειωθεί πως αίτημα να διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή έχει καταθέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα κατηγορεί την κυβέρνηση πως «αποφεύγει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων» και «απλά παρακολουθεί, καθησυχάζει και λαμβάνει μέτρα ανεπαρκή και αναποτελεσματικά».

Με αφορμή την πορεία του πληθωρισμού η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κα. Έφη Αχτσιόγλου σημειώνει ότι «ο κίνδυνος μίας νέας ανθρωπιστικής κρίσης είναι εδώ και ο υπεύθυνος γι’ αυτήν είναι γνωστός. Είναι ο ίδιος που αρνείται τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων, αρνείται να ελέγξει τα καρτέλ στην αγορά ενέργειας, αρνείται να παρέμβει στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ και την εκχωρεί σε ιδιώτες, αρνείται να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ. Δεν ξέρουμε, βέβαια, πόσο απασχολούν όλα αυτά τον κ. Μητσοτάκη. Για τον ίδιο, προφανώς, η ακρίβεια, όπως και η πανδημία, είναι υπό έλεγχο».

Η εστίαση θα αντέξει παρά την αδιαφορία των υπευθύνων. Η εστίαση όλο τον χρόνο και προφανώς περισσότερο τους θερινούς μήνες λόγω τουρισμού απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους. Έχει πληγεί ως κλάδος ανεπανόρθωτα στον καιρό της covid. Η αλήθεια είναι ότι αναλογικά με άλλους τομείς ενισχύθηκε έστω και ελάχιστα το προηγούμενο διάστημα με προγράμματα στήριξης που τρέξανε. Το καλοκαίρι επίσης είχε σε περιοχές σαν την δική μας “θετικό πρόσημο”.

Όμως χρειάζεται περαιτέρω στήριξη όπως και συνολικά η οικονομία ώστε να ανταπεξέλθει το κρίσιμο επόμενο διάστημα. Μια νέα πιθανή “αιμορραγία” ίσως αποβεί μοιραία. Η πλειοψηφία των καταστημάτων τηρούν τα μέτρα και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να το βλέπεις αυτό να συμβαίνει. Τόσο αναφορικά με τον εμβολιασμό όσο και με το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους. Αν οι έλεγχοι που ξεκίνησαν εχτές μαζικά διατηρήσουν ένα χαρακτήρα τήρησης των κανόνων και όχι τιμωρίας και είσπραξης, τότε θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

Αν το κράτος θεωρήσει “ευκαιρία” τους ελέγχους ώστε «να βγάλει σπασμένα» τότε το μόνο που θα κερδίσει θα είναι περισσότερα λουκέτα και κόσμο εξαγριωμένο απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις.

Όμως είναι αδικαιολόγητο ο κόσμος της εστίασης να μην είναι εμβολιασμένος. Η στοιχειώδης πράξη κοινωνικής ευθύνης απέναντι στον καταναλωτή, τον πελάτη, τον εργαζόμενο και την κοινότητα είναι ο εμβολιασμός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *