in

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | «Το τίμημα που πλήρωσε η Κοινωνία ήταν μεγάλο από τις πολιτικές της Κυβέρνησης», Βησσάρης Μίχας


Ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας Βησσάρης Μίχας μιλάει στην ”ΔΦ” και στον Χρήστο Τσούτση για τους στόχους της νέας Νομαρχιακής, το νομοσχέδιο των εργασιακών και τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στην προσπάθεια που κάνετε με την εφημερίδα σας την Δημοκρατική Φωνή. Είναι αξιέπαινη και πρωτοποριακή η προσπάθεια που κάνετε να εκδώσετε αυτή την περίοδο , την δύσκολη μια τέτοια εφημερίδα . Σας εύχομαι καλή επιτυχία ολόψυχα.

•  Πως βλέπετε ως ΣΥΡΙΖΑ την κατάσταση που διαμορφώνεται με την πανδημία στην χώρα;
Μετά από ένα χρόνο αλλοπρόσωπων κυβερνητικών επιλογών και ενώ το πρώτο κύμα αντιμετωπίστηκε με σχετική επιτυχία λόγω και της καθυστερημένης εισόδου της πανδημίας στην χώρας, αφού προηγήθηκε η Δυτική Ευρώπη αλλά και λόγω της υπευθυνότητας που έδειξαν οι πολίτες είχαμε μία αρκετά καλή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Όμως τέτοια εποχή πέρσι όταν ο Πρωθυπουργός πήγαινε στην Σαντορίνη και καλούσε τους ξένους τουρίστες με το αφήγημα ότι «νικήσαμε τον covid» χωρίς μέτρα και χωρίς καμία προετοιμασία τελικά όπως αποδείχτηκε , είχαμε την αρχή της υπονόμευσης αυτής της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας.

Οι τουρίστες και οι εργαζόμενοι δεν προέβαιναν σε τεστ και υπήρχε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στις πύλες εισόδου. Ταυτόχρονα δεν πάρθηκαν μέτρα ούτε για την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ , επίσης δεν πάρθηκαν μέτρα ώστε να αποφευχθεί το στοίβαγμα των μαθητών στις τάξεις. Και το κυριότερο δεν πάρθηκαν ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για ιατρικό προσωπικό, με επίταξη ΜΕΘ. Έτσι φτάσαμε να είμαστε δυστυχώς πρώτοι σε απώλειες πληθυσμού ανά εκατομμύριο στην Ευρώπη. Το δε εμβόλιο δυστυχώς πηγαίνει αργά. Σήμερα ύστερα από πέντε μήνες εφαρμογής του εμβολιαστικού προγράμματος είναι εμβολιασμένο πλήρως μόλις το 16% του πληθυσμού. Βέβαια πρέπει να υπενθυμίσουμε τον τρόπο που ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση λοιδόρησαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για την άρση της πατέντας.

Το τίμημα που πλήρωσε η κοινωνία ήταν μεγάλο. Οι νέοι έδειξαν μεγάλη υπευθυνότητα με την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα εμβολιασμού, αν και δέχτηκαν «επιθέσεις» το τελευταίο διάστημα και είδαμε και μια ανεξέλεγκτη αστυνομοκρατία.

•  Τα νομοσχέδια για τα Εργασιακά και την Τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκονται στην Βουλή. Τι χαρακτηριστικά εμπεριέχουν κατά την γνώμη σας;
Και τα δύο τα νομοσχέδια είναι μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της φιλοσοφίας της κυβερνητικής πολιτικής και της ιδεολογικής κατεύθυνσης της συντηρητικής παράταξης. Στα εργασιακά βλέπουμε ότι η Κυβέρνηση νομοθετεί για να βγάλουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες τα υπερκέρδη τους, καταστρατηγώντας ουσιαστικά στην πράξη το οκτάωρο, αυξάνοντας τις απλήρωτες υπερωρίες. Καταργείται στην πράξη η Συλλογική Σύμβαση. Σταματάει να υφίσταται ο βάσιμος λόγος απόλυσης. Για μας ως ΣΥΡΙΖΑ τα εργασιακά είναι η «Μάχη των μαχών» και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να δείχνουμε την αντίθεση μας στο παρόν νομοσχέδιο. Γυρνάει η ζωή των εργαζομένων εκατόν ογδόντα χρόνια πίσω. Από τον κ. Βορίδη δεν περιμέναμε κάτι άλλο. Ήταν αναμενόμενο να προχωρήσουν στην κατάργηση της Απλής Αναλογικής. Ουδέποτε δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν την συνδιαμόρφωση τελικών προτάσεων. Θεωρούν δημοκρατικό να δίνουν το 43% από την πρώτη Κυριακή. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλεγεί πάντοτε και όταν ήταν Κυβέρνηση την ποιότητα της ζωής όλων των πολιτών ανεξάρτητα από κομματικής άποψης. Η Ν.Δ λειτουργεί διαφορετικά, αυτή ήταν είναι και θα είναι η δεξιά συντηρητική παράταξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και ως κορμός της προοδευτικής παράταξης έχει ως στόχο την εξάλειψη των ανισοτήτων. Πάντοτε η Ν.Δ τόνιζε ότι η ύπαρξη των ανισοτήτων είναι κάτι «σαν φυσικό φαινόμενο». Γι’ εμάς τους προοδευτικούς πολίτες και την Αριστερά είναι καθήκον και υποχρέωση πάντοτε να προσπαθούμε να εξαλείψουμε αυτές τις αντιθέσεις και να κάνουμε την ζωή των ανθρώπων όσο γίνεται καλύτερη.

•  Έχετε αναλάβει νέος Συντονιστής εδώ και λίγο διάστημα. Που στοχεύει το νέο όργανο μιας και δείχνετε μια έντονη δραστηριότητα τον τελευταίο καιρό;
Στο μέλλον θα έχουμε σίγουρα εκλογική διαδικασία. Εμείς είμαστε έτοιμοι όποτε και αν προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές. Είναι κάπως δύσκολο βέβαια να γίνει άμεσα κάτι τέτοιο. Το θέμα , κ. Τσούτση , δεν είναι να είμαστε έτοιμοι όταν προκηρυχτούν εκλογές για να φύγει η Ν.Δ και να έρθουμε εμείς, το θέμα είναι να είμαστε έτοιμοι με πρόγραμμα που θα γίνει αποδεκτό από την ελληνική κοινωνία και να υλοποιηθεί . Ένα πρόγραμμα σε προοδευτική κατεύθυνση , σε μια λογική ανόρθωσης της οικονομίας και του κοινωνικού Κράτους που δέχεται επίθεση από την Ν.Δ. Οι δραστηριότητες μας είναι πραγματικά πιο έντονες το τελευταίο διάστημα στην Πρέβεζα, είμαστε μια νέα Νομαρχιακή Επιτροπή η οποία έχει αλλάξει και ως σύνθεση μελών και πραγματοποιούμε εκδηλώσεις, εξώστρεφες δράσεις και παρεμβάσεις. Από τα εικοσιένα μέλη τα δεκαπέντε είναι νέα μέλη. Ελπίζουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών και στις ανάγκες των πολιτών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *