in

Υπό εξέταση τα 30 χλμ. ταχύτητα εντός αστικού ιστού


Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αρταίων θα είναι αυτές που θα αποφασίσουν επί της πρότασης της Δημοτικής Αναγέννησης στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη θέσπιση των 30 χλμ ταχύτητας εντός αστικού ιστού.

Το θέμα ετέθη στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης από την Τζένη Ταπραντζή και ο Δήμαρχος Αρταίων με το επιχείρημα «να είμαστε λίγο σοβαροί στα όργανα» παρέπεμψε το ψήφισμα στις τεχνικές υπηρεσίες ώστε σε συνεργασία με την Τροχαία Άρτας να υπάρξει μια εισήγηση. Σε περίπτωση που το ψήφισμα έχει βάση και δύναται να αλλάξουν τα όρια ταχύτητας, τότε δεσμεύτηκε να το ψηφίσουν όλοι, αλλά έθεσε το θέμα της δημιουργίας προβλημάτων με τα φανάρια, κ.α.

Η Δημοτική Αναγέννηση με το ψήφισμά της, ζητάει τη θέσπιση των 30 χιλιομέτρων ως όριο ταχύτητας μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, με στόχο τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων στην Άρτα. “Κανένας θάνατος στο δρόμο δεν είναι αποδεκτός!”. Με αυτή τη φράση, που αποτελεί σύνθημα του Πανελλαδικού Συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα, η Δημοτική Αναγέννηση έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους του Σώματος για τη λήψη μιας απόφασης που θα επηρεάσει θετικά την καθημερινότητα όλων μας και θα σώσει ανθρώπινες ζωές.

Αφορμή για την πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσε η πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που έλαβε χώρα στο 1ο ΕΚ Άρτας πριν δύο εβδομάδες, στα πλαίσια της 6ης παγκόσμιας εβδομάδας οδικής ασφάλειας, που διοργάνωσε ο ΟΗΕ σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με στόχο τη θέσπιση του ορίου ταχύτητας των 30 χιλιομέτρων στις κατοικημένες περιοχές. Απώτερος στόχος της εκδήλωσης ήταν να κινητοποιηθούν φορείς της πόλης μας για να επέλθουν αλλαγές, αλλαγές που θα σώσουν ανθρώπινες ζωές στους δρόμους.

«Η Δημοτική Αναγέννηση δε γυρίζει το κεφάλι από την άλλη πλευρά σε θέματα επιτακτικής ανάγκης που σώζουν ανθρώπινες ζωές! Η Δημοτική Αναγέννηση παίρνει αποφάσεις άμεσα και τις φέρνει για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων» αναφέρει η δημοτική παράταξη και σημειώνει ότι αυτό γίνεται με ιδιαίτερη έμφαση στην περιφερειακή οδό, όπου πολλοί συμπολίτες μας τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους. Όχι άλλα θύματα στην άσφαλτο!

Το ψήφισμα έχει ως εξής:
“Προτείνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων να ψηφίσει υπέρ για τη θέσπιση των 30 χιλιομέτρων εντός του αστικού ιστού της πόλης της Άρτας, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιφερειακή οδό, όπου πολλοί συμπολίτες μας τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους τόσο άδικα και απρόσμενα. Βάσει επίσημων στοιχείων της ΕΛΑΣ περίπου το 88% των ανθρωποκτονιών στη χώρα μας οφείλονται σε τροχαίες συγκρούσεις, όσο για τους δρόμους του πλανήτη μας περίπου ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι είτε χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους είτε τραυματίζονται σοβαρά σε τροχαία ατυχήματα λόγω της υπερβολικής ταχύτητας στους δρόμους. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δεν αφήνουν περιθώρια για αδιαφορία. Ένα τέτοιο όριο θα αποτελέσει αποφασιστικό βήμα για τον δραστικό περιορισμό των τροχαίων συγκρούσεων και ιδιαίτερα των περιστατικών όπου παρασύρονται άτομα των ευάλωτων ομάδων του οδικού δικτύου όπως τα παιδιά, οι ποδηλάτες, οι ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι με κάποια αναπηρία. Ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα έναυσμα για πιο βιώσιμες πόλεις και γειτονιές, για δρόμους γεμάτους ζωή κι όχι δρόμους που στερούν τη ζωή! Οι χαμηλές ταχύτητες σώζουν ζωές. Μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και το επίπεδο θορύβου στις πόλεις άρα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη δημόσια υγεία, καθιστώντας ασφαλέστερο το περπάτημα και την ποδηλασία και ενθαρρύνουν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Ήδη αρκετές πόλεις στην Ελλάδα έχουν προχωρήσει στη θέσπιση του ορίου των 30 χιλιομέτρων εντός αστικού ιστού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Ηράκλειο Κρήτης, που είχε τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα και από πέρυσι έχει θεσπίσει το όριο των 30 χιλιομέτρων μέσα σε όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης και τελευταία προβαίνει στις απαραίτητες πολεοδομικές ρυθμίσεις, ώστε να είναι αποτρεπτικό για τους οδηγούς λόγω ιδιομορφίας των δρόμων να ξεπεράσουν αυτό το όριο των 30 χιλιομέτρων, ακόμη κι αν το θέλουν. Αλλά και οι πόλεις της Θεσσαλίας, όπως η Λάρισα, τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα ακολουθούν τα ίδια βήματα. Για όλους τους παραπάνω λόγους, καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει υπέρ της πρότασής μας για θέσπιση των 30 χιλιομέτρων εντός του αστικού ιστού της Άρτας, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιφερειακή οδό, όπου εκεί κάθε χρόνο θρηνούμε συμπολίτες μας”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *