Τα αρνητικά μηνύματα στο πεδίο του εμβολιασμού και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται η χώρα λόγω της μετάλλαξης Δ καθιστούν άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση την προσέγγιση των νέων ηλικιακά ομάδων. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί τις επόμενες εβδομάδες σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο στην ενίσχυση του αριθμού των εμβολιασθέντων και στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους στενούς του συνεργάτες, καθώς και από μια σειρά κορυφαίων υπουργών να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται σχετικά με τη μάχη της πανδημίας, όπου η διαχείριση ήταν αρκετά κακή το τελευταίο διάστημα, στη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα είναι το κίνητρο των 150 ευρώ που δόθηκε προκειμένου όσο το δυνατόν περισσότεροι εκπρόσωποι του δυναμικού ηλικιακού κομματιού των 18-25 να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.
«Μας κατηγόρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προχωρήσαμε σε μια πράξη δωροδοκίας. Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος η επιλογή αυτή δικαιώθηκε πλήρως. Δεν είναι μόνο ότι αυξήθηκε κατακόρυφα η συμμετοχή των νέων ανθρώπων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, και αυτό αποδεικνύεται εύκολα βάσει των αριθμών, αλλά φαίνεται όλο και περισσότεροι εξ αυτών να κατανοούν ότι αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να αφήσουν πίσω την εποχή των περιορισμών και να ζήσουν και πάλι με ασφάλεια και υπό τις προϋποθέσεις που επιβάλλουν οι καταστάσεις τις στιγμές που είναι απόλυτα συνυφασμένες με την ηλικία τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καλοκαιρινής περιόδου», επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους.
Οι ίδιοι, δε, στέκονται και στην κοινωνική διάσταση της πολυσυζητημένης πρωτοβουλίας, αφού το εν λόγω ποσό συνιστά, αν μη τι άλλο, και μια υπολογίσιμη οικονομική βοήθεια. «Η πρωτοβουλία αυτή είναι ανεξάρτητη από την ειλημμένη πολιτική απόφαση να ενισχύσει το κυβερνών κόμμα τα ερείσματά του στις τάξεις των ηλικιών αυτών. Εδώ η κεντρική παράμετρος είχε να κάνει με την κατανόηση της ανάγκης για ασφαλή συναναστροφή το φετινό καλοκαίρι έπειτα από μια μακρά περίοδο περιορισμών, που μοιραία επηρεάζουν σημαντικά τους νέους», προσθέτουν.
Εξάλλου, τους τελευταίους μήνες στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναζητούσαν εναγωνίως διεξόδους προκειμένου να μετριαστούν οι συνέπειες της καραντίνας στην ψυχοσύνθεση των νεαρών πολιτών, οι οποίες πολλές φορές οδηγούσαν σε επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία μορφές έκφρασης, όπως τα ανεξέλεγκτα κορονοπάρτι στις πλατείες, αλλά και οι δίχως μέτρα ασφαλείας συναθροίσεις σε σπίτια και άλλους χώρους. Ένα επιπλέον στοιχείο για τη δρομολόγηση της παρέμβασης με τα 150 ευρώ και άλλες αντίστοιχες που θα ακολουθήσουν έχει να κάνει με το γεγονός ότι η έξαρση που παρατηρείται αυτές τις ημέρες στο μέτωπο των κρουσμάτων «αγγίζει» τη νεολαία, με τη μέση ηλικία να μην ξεπερνά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Επιτροπής Ειδικών, τα 23 έτη.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι πολίτες από 17 έως 30 ετών θα αποτελέσουν προτεραιότητα της επιχείρησης «Πειθώ», που ξεκινά ανά την ελληνική επικράτεια με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και παραγόντων και με κεντρική στόχευση την άμεση ενίσχυση του εμβολιαστικού κινήματος.
Την ίδια στιγμή και σε μια παράλληλη διαδικασία «τρέχει» η επιχείρηση βελτίωσης της δημοσκοπικής εικόνας της Ν.Δ. στους νέους ψηφοφόρους. Πρόκειται, άλλωστε, για έναν από τους λίγους δείκτες που προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου. Οι αναλυτές αποδίδουν αυτό το φαινόμενο ακριβώς στα αντανακλαστικά που δημιούργησαν οι δύο αυστηρές καραντίνες τις οποίες πέρασε η χώρα, ενώ, αντίθετα, δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιαστική σύνδεση για τις παρεμβάσεις αναφορικά με τα πανεπιστήμια.