in

Δώρον άδωρον [του Γιώργου Χ. Θεοδόση]

Φοροτεχνικός – Λογιστής
Πρόεδρος Ένωσης Φοροτεχνικών Άρτας – Φιλιππιάδας


Το πρόβλημα στην Ελληνική οικονομία παραμένει, παρά τους θριάμβους για ανάπτυξη και θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Η Ελλάδα, με χρέος άνω του 200% του ΑΕΠ και με πρωτογενές έλλειμμα καρφωμένο στο 7,2% του ΑΕΠ στα δύο χρόνια της πανδημίας, έχει ήδη σημάνει συναγερμό στις Βρυξέλλες που θεωρούν ότι η οικονομία παραμένει ευάλωτη και πολύ εύκολα με μια αύξηση των επιτοκίων δανεισμού ή με την εφαρμογή μιας γενναιόδωρης φορολογικής πολιτικής, μπορεί να μπει ξανά στο κάδρο και να βρεθεί με χρέος «μη βιώσιμο».

Στο υψηλό μεν, αλλά αναμενόμενο δε επίπεδο του 5,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο 2021, μετά την παρατεταμένη άνοδο του κόστους ενέργειας που επηρέασε όλους σχεδόν τους κλάδους. Το 5,1% είναι ο υψηλότερος πληθωρισμός που έχει καταγραφεί στην ελληνική οικονομία από τον Ιανουάριο 2011 (5,4%), με αποτέλεσμα η ακρίβεια που επικρατεί σε όλα τα είδη και τις υπηρεσίες να μας πηγαίνουν πίσω και να μας θυμίζουν εποχές μνημονίων. Σχεδόν σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες υπάρχει αύξηση, με τη μεγαλύτερη να παρουσιάζεται στην στέγαση (ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης) 18% και στις μεταφορές (10%). Πρέπει άμεσα η Κυβέρνηση να λάβει μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας, γιατί ότι αυξήσεις και να γίνουν σε μισθούς είναι δώρον άδωρον. Αν η ακρίβεια ειδικά σε καθημερινά είδη και υπηρεσίες είναι τόσο μεγάλη, ουσιαστικά θα αποτελούν αυξήσεις μισθών με αρνητικό πρόσημο. Δυστυχώς κάθε χρόνο η μικρομεσαία τάξη στην Ελλάδα γίνεται πιο φτωχή.

Καλεσμένος σε διάφορα μέσα επικοινωνίας ήταν την προηγούμενη εβδομάδα ο Υπουργός Οικονομικών κος Χρήστος Σταϊκούρας, μεταξύ άλλων ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο επικείμενο “άνοιγμα των φετινών δηλώσεων” και από τα λεγόμενα του φαίνεται ότι πάμε ολοταχώς για άνοιγμα των δηλώσεων μέσα στον Μάρτιο. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η έκδοση της απόφασης για τον τύπο και το περιεχόμενο των φετινών δηλώσεων είναι θέμα ημερών. Αυτό αποτελούσε προσπάθεια και τα προηγούμενα χρόνια, που δυστυχώς ποτέ δεν έγινε, αλλά αντίθετα η διαδικασία ξεκινούσε αρχές Ιουνίου με στενά χρονικά πλαίσια για Φοροτεχνικούς και φορολογουμένους κατακαλόκαιρα. Θετική η εξαγγελία, αρκεί βέβαια η Κυβέρνηση να αναθεωρήσει και να παρατείνει άλλες διαδικασίες, γιατί όλα μαζί δεν γίνονται. Με πανδημία, myDATA, και δηλώσεις η εξίσωση δεν βγαίνει, κάτι πρέπει να παραταθεί.

Αφού μιλάμε για πανδημία να θυμίσουμε τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που ισχύουν για τον Ιανουάριο 2022 και αφορούν:
1. τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις που πλήττονται (νυχτερινά κέντρα, μπαρ, παιδότοποι, χώροι εκδηλώσεων, εστίαση, κινηματογράφοι, σχολές χορού,  κ.λπ.) να θέσουν σε αναστολή ένα ποσοστό ή το 100% των εργαζομένων τους (το 100% ισχύει για λίγους κλάδους).
2. Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης πάλι για ορισμένους κλάδους
3. Αναστολή καταβολής δόσης Ιανουαρίου ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση.

Κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, θετικό είναι ότι εντάσσονται σχεδόν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας.

Παράταση έως τις 26/1/2022 δόθηκε στη ρύθμιση οφειλών σε 36 ή 72 δόσεις για χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία. Η μικρή ανταπόκριση και οι λίγες αιτήσεις είναι η αιτία της παράτασης. Αν θέλει η Κυβέρνηση να στηρίξει το επιχειρείν και όχι να του βάλει λουκέτο μέσα στο 2022, πρέπει άμεσα να τροποποιήσει την υπάρχουσα ρύθμιση και όχι να δώσει μια απλή παράταση προθεσμίας υπαγωγής.

Κλείνοντας να σας δώσουμε και μια χρηστική συμβουλή. Μη διανοηθείτε να ανοίξετε λογαριασμό ρεύματος μόνοι σας.