Και ξαφνικά, εκεί που η Ήπειρος διέθετε ένα Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, με τεράστια διαχειριστικά προβλήματα, φτάνουμε σήμερα να συζητάμε για τρία (3) ερευνητικά κέντρα στην Ήπειρο, με τα οποία θεωρητικά η περιοχή θα εκτοξευτεί στο κομμάτι της πανεπιστημιακής ή και εφαρμοσμένης έρευνας, σε τρόπο ώστε θα μπορούσαμε να αναμένουμε μελλοντικά και τη διασύνδεση των αποτελεσμάτων της έρευνας με την παραγωγή, για να ενισχυθεί η τοπική βιοτεχνική και βιομηχανική παραγωγή με νέα προϊόντα.
Όλα αυτά σε έναν ιδεατό κόσμο όπου η έρευνα δεν ενοχοποιείται όταν συνδέεται με την φιλελεύθερη οικονομία και την παραγωγική διαδικασία. Μέχρι να φτάσουμε εκεί, μπορεί όντως να έχουμε ως Ήπειρος αποκτήσει τα τρία προαναφερθέντα ερευνητικά κέντρα.
Και εξηγούμαι: το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου έχει λάβει αποφάσεις για να δημιουργήσει η Περιφέρεια Ηπείρου α) ένα Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας και β) ένα Κέντρο Αγροτικής Καινοτομίας, ενώ από το 2018, ο Δήμος Αρταίων διεκδικεί γ) ένα Πρότυπο Αγροδιατροφικό, Τεχνολογικό Πάρκο. Τα δύο τελευταία είναι μάλλον πολύ κοντά στα χαρακτηριστικά λειτουργίας τους και παρά τις ενστάσεις του Δήμου Αρταίων ώστε να υπάρξει αποκέντρωση της συγκεκριμένης έρευνας, η Περιφερειακή Αρχή επέμεινε πως οι ανάγκες της περιοχής για έρευνα είναι συμβατές με δύο ή και παραπάνω ίσως, ερευνητικά κέντρα σε θέματα αγροτικού τομέα και αγροδιατροφής…
Στη φάση που βρισκόμαστε, πρακτικά φαίνεται ότι προχωράει μόνο το πρώτο από τα τρία προαναφερθέντα κέντρα, καθώς όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη, το «πράσινο φως» για την έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης του έργου κατασκευής του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας που έχει κατατεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης δόθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Προς το παρόν μιλάμε για… ντουβάρια μόνο, με κόστος κοντά στα 25 εκατ. ευρώ, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα με ένα master plan ο καταστατικός σκοπός ίδρυσης και λειτουργίας μιας τέτοιας υποδομής, στην οποία φέρονται να ενδιαφέρονται να στεγαστούν οι ελληνικές θυγατρικές δύο κολοσσών της πληροφορικής παγκόσμια, οι εταιρείες που συνανήκουν στο fund Permira, P&I και TeamViewer που λειτουργούν ήδη στα Γιάννενα, η πρώτη στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου και η δεύτερη, σε ακίνητο επί της λεωφόρου Δωδώνης.
Ο χώρος όπου θα ανεγερθεί το εν λόγω κτίριο, έχει παραχωρηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Περιφέρεια Ηπείρου, πρόκειται για εκτάσεις 40 στρεμμάτων στο αγρόκτημα Πεδινής, έναντι της Πανεπιστημιούπολης.
Η σπουδή με την οποία καλώς κινήθηκε η Περιφέρεια Ηπείρου για να ωριμάσει τη μελετητική πρόταση κατασκευής της κτιριακής υποδομής, πρέπει να επαναληφθεί και στο σκέλος της προετοιμασίας του καταστατικού σκοπού ενός τέτοιου κτιρίου, μέσω ενός master plan που ο Περιφερειάρχης Ηπείρου δήλωσε την Τρίτη πως υπάρχει αλλά κανείς δεν το έχει ακόμα – πιθανώς θα κληθεί το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου να κάνει τη δουλειά και δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Περιφερειακού Ταμείου ένα τέτοιο σχέδιο, όπως συνέβη στο παρελθόν για αντίστοιχη περίπτωση δημιουργίας ενός εκθεσιακού κέντρου που δεν προχώρησε ποτέ.
Για τα άλλα δύο παρεμφερή ερευνητικά κέντρα, ενδεχομένως θα βρεθεί μια χρυσή τομή, στο πλαίσιο και της εκτόνωσης των εντάσεων μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Αρταίων που προκύπτουν συχνά πυκνά, γιατί προς το παρόν, κανείς από τους δύο δε μιλά για το κέντρο του. Θα ήταν σκόπιμο να συμφωνηθεί πως μπορεί να προχωρήσει μόνο το ένα κέντρο και αυτό ίσως ήταν καλύτερο να γίνει στην Άρτα, μιας και η πολιτεία αθέτησε τις δεσμεύσεις που ανελήφθησαν με το νόμο Γαβρόγλου το 2018, για τη συνένωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου και δεν ενίσχυσε ποτέ οικονομικά το Δήμο Αρταίων και το τοπικό ΑΕΙ.
Είναι σημαντικό να αφουγκράζεται η περιοχή μας τις τάσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και να θέλει να συμβαδίσει στους νέους αυτούς δρόμους της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά απαιτείται σοβαρότητα και σχεδιασμός για να μη γίνει μια τρύπα στο νερό, στο τέλος…