in

Ανάγκη για Ψηφιακή Ανασυγκρότηση στο αλαλούμ των εκκρεμών Συντάξεων

Του Γιώργου Χ. Θεοδόση
• Φοροτεχνικός – Λογιστής
• Πρόεδρος ΕΦΕΕ Άρτας – Φιλιππιάδας


Εν μέσου θέρους και σε θερμοκρασίες καύσωνα Φοροτεχνικοί και Φορολογούμενοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το « θηρίο ». Μια απίστευτη Ηλεκτρονική Γραφειοκρατία που έχει μεταφερθεί μέσα στα γραφεία μας.

Μπορεί να εμφανίζεται όμορφα η ψηφιοποίηση του Κράτους από τον Υπουργό κύριο Περρακάκη, πολλές εργασίες πλέον διεκπεραιώνονται από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή μας αλλά οι περισσότερες δόθηκαν ημιτελές με πολλά λάθη και ελλείψεις. Βασικός παράγοντας της εύρυθμης λειτουργίας όλων αυτών οφείλεται στις ατέλειωτες εργατοώρες από τους λογιστές της χώρα οι περισσότερες αμισθί. Στηρίξαμε την Ψηφιακή Ανασυγκρότηση και ούτε σε ένα πρόγραμμα εκσυχρόνισης των γραφείων μας δε μας έδωσε η Κυβερνηση που σε άλλους κλάδους είδη το παρέχει!

Στη « μάχη » των εκκρεμών συντάξεων του ΕΦΚΑ αποφάσισε η Κυβέρνηση να ρίξει λογιστές και φοροτεχνικούς. Το Υπουργείο Εργασίας υπολογίζει ότι με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσει να υπολογιστούν και να αποδοθούν 20.000 χιλιάδες επιπλέον συντάξεις από τις 180.000 χιλιάδες περίπου αιτήσεις που βρίσκονται σε αναμονή και πεταμένες στα υπόγεια του ΕΦΚΑ. Μέτρο ασπιρίνη στην μεγάλη αυτή ασθένεια. Μια διαδικασία που θα πρέπει να διεκπεραιώνει το ίδιο το κράτος μέσα από τις ενοποιημένες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Αναφερόμαστε πλέον σε ένα ταμείο ενοποιημένο που θα πρέπει να λειτουργεί σήμερα αποφεύγοντας τις παθογένειες του παρελθόντος. Θα πρέπει η αίτηση απόδοσης μιας διαδοχικής σύνταξης να χρεώνεται και να την ολοκληρώνει ένας υπάλληλος . Είναι χρονοβόρο και ακατανόητο αίτηση π.χ. συνταξιούχου του ΟΑΕΕ με ασφάλιση και στο ΝΑΤ ή σε άλλο ταμείο να περιφέρεται από υπάλληλο σε υπάλληλο μέσα στον ενιαίο πλέον ασφαλιστικό φορέα του ΕΦΚΑ μέσα στο ίδιο κτίριο.

Η συμμετοχή στην διαδικασία Λογιστών και Δικηγόρων σίγουρα όπως και κάθε προσπάθεια που γίνεται για να βοηθά τους πολίτες είναι θετική αλλά ανεπαρκής και φοβάμαι ότι το Υπουργείο με το μέτρο αυτό θα « ορίσει » συνένοχους σε αυτό το αλαλούμ, κάτι που θα πρέπει να προσέξουν πολύ οι συνάδελφοι Φοροτεχνικοί που θα αποφασίσουν να συμμετέχουν σε αυτή την ασαφή κάπως διαδικασία. Άλλωστε η έκφραση « φταίει ο λογιστής » εκτός από εκνευριστική αποτελεί το εύκολο βόλεμα.

Πιστεύω ότι προτιμότερο θα ήταν και στα πλαίσια της ενοποίησης όλων των ασφαλιστικών Ταμείων σε ένα πλέον τον ΕΦΚΑ, να γίνονταν μια σοβαρή εργασία για μια ολοκληρωμένη μηχανογράφηση στο ενιαίο φορέα είτε με τη βοήθεια ιδιωτών ή με το εκσυγχρονισμό του φορέα με νέο προσωπικό μέσα από νέες προσλήψεις υπάλληλων πτυχιούχων ηλεκτρονικών υπολογιστών και μηχανογράφησης που δόξα το θεό η χώρα μας διαθέτει τους καλύτερους και φυσικά την καθιέρωση νέου λειτουργικού συστήματος αυτού του παρωχημένου με το όποιο δούλευαν σήμερα Υπάλληλοι και Λογιστές. Υπεύθυνο για την Μηχανογράφηση είναι το Κράτος.

Αν μιλάμε για Ψηφιακό Κράτος πρέπει ξεκινάμε από τα βασικά και όχι μόνο από τις Υπεύθυνες Δηλώσεις και Ληξιαρχικές βεβαιώσεις, δηλαδή τα αυτονόητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *