in

Χρήστος Γκόκας: “Το Κίνημα Αλλαγής είναι η πατριωτική και προοδευτική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη το Κοινοβούλιο σήμερα”


Ο Βουλευτής Αρτάς του Κινήματος Αλλαγής Χρήστος Γκόκας μιλά αποκλειστικά στην Δημοκρατική Φωνή και στον Άρη Ράβανο.

•  Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται δυο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ. Ποιο το πολιτικό αποτύπωμα; Είμαστε σε χειρότερη ή καλύτερη θέση από την εποχή διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;
Η διετία της Κυβέρνησης συμπίπτει στο μεγαλύτερο μέρος της με τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας, όπου απέτυχε στο υγειονομικό επίπεδο, ιδιαίτερα στο δεύτερο και τρίτο κύμα της πανδημίας, αλλά και στο οικονομικό επίπεδο.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. από την αρχή της θητείας της, μέχρι σήμερα, προχώρησε και προχωρά με την τακτική του βλέποντας και κάνοντας, χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο για κανένα τομέα πολιτικής.

Η έντονη προσπάθεια επικοινωνιακής προβολής δεν απαντά στην ουσία των προβλημάτων.

Στην Οικονομία έγιναν πολλά λάθη από την πρώτη περίοδο. Η πλειοψηφία των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων έμειναν χωρίς ουσιαστική στήριξη, και αποκλείστηκαν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Για 600.000 εργαζόμενους μειώθηκε το εισόδημα στα 534 ΕΥΡΩ επί πολλούς μήνες.

Η επανεκκίνηση της Οικονομίας (λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμός), έχει ήδη προβλήματα, το 40% των επιχειρήσεων ίσως δεν ξαναλειτουργήσει.

Η αναστάτωση στην Παιδεία, υπέρ της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης με τα Κολλέγια, οι επιλογές στο χώρο της ενέργειας που ευνοούν λίγους και ισχυρούς, ο εκλογικός νόμος στην Αυτοδιοίκηση με τις προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες, υπενθυμίζουν τη συντηρητική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Η Κυβέρνηση λειτουργεί εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία σε συνθήκες αδιαφάνειας και πελατειακής λογικής, ενώ οι ανισότητες μεγαλώνουν.

Παράλληλα δεν υπάρχει επαρκής προετοιμασία και σχέδιο για την αξιοποίηση, του Ταμείου Ανάκαμψης, και των άλλων πόρων ΕΣΠΑ, ΚΑΠ κ.λ.π. της νέας προγραμματικής περιόδου.

Από την άλλη μεριά είναι νωπές οι μνήμες της λογικής και της αντίληψης με την οποία κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με το λαϊκισμό που πολιτεύτηκε και πολιτεύεται, αλλά και τα καταστροφικά αποτελέσματα στην οικονομία, το αχρείαστο και επώδυνο τρίτο μνημόνιο.

Για μας δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε δύο αρνητικές περιόδους διακυβέρνησης, με τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της κάθε μιας. Ο δικός μας στόχος αφορά στην προοπτική μιας διακυβέρνησης που θα απαντά πραγματικά στα σύγχρονα προβλήματα της χώρας, μέσα από τη βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

•  Πολιτική θύελλα λόγω κυρίως του εργασιακού νομοσχεδίου. Γιατί αντιδρά το Κίνημα Αλλαγής; Δεν υπάρχουν θετικά σημεία σε αυτό;
Το εργασιακό νομοσχέδιο φέρνει ανατροπές σε βάρος των εργαζομένων.

Στα βασικά σημεία, πρακτικά καταργεί την υποχρέωση να υπάρξει συλλογική διαπραγμάτευση του χρόνου εργασίας και του κατώτατου μισθού. Πάμε σε 10ωρη εργασία, με Ατομική σύμβαση, με δεδομένο το κλίμα ανασφάλειας για τους εργαζομένους.

Οι απλήρωτες υπερωρίες, οδηγούν σε μείωση εισοδήματος.

Διευκολύνονται οι απολύσεις, περιορίζεται ο ρόλος των σωματείων και ο έλεγχος της εργασίας μεταφέρεται σε Ανεξάρτητη Αρχή.

Το Νομοσχέδιο υπονομεύει την Αξιοπρεπή εργασία και την Αξιοπρεπή αμοιβή.

Αλλά και για διατάξεις, που ήταν και δική μας πρόταση, όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας, η κανονική εφαρμογή μετατίθεται για το μέλλον και σε κάθε περίπτωση με αυτές δεν αναιρείται ο πυρήνας και ο αντεργατικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου.

•  Η πορεία του Κινήματος Αλλαγής από εδώ και πέρα; Πολλοί βλέπουν ότι υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης και ανόδου των ποσοστών. Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει αυτό; Ρωτώ διότι βλέπω να ανακοινώνονται και υποψηφιότητες για την αρχηγία.
Έχουμε επιλέξει την υπεύθυνη και σοβαρή στάση ως Αντιπολίτευση, με τις προτάσεις μας για τα προβλήματα της κοινωνίας και την τεκμηριωμένη κριτική μας απέναντι στην Κυβέρνηση.

Έχουμε εμπιστοσύνη στις θέσεις μας και κινούμαστε στη βάση των διαχρονικών αρχών και αξιών της παράταξης μας, που τόσο πρόσφερε με τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στον τόπο μας. Το Κίνημα Αλλαγής είναι η πατριωτική και προοδευτική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη το Κοινοβούλιο σήμερα, η προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης για το μέλλον.

Επιδιώκουμε να βρούμε καλύτερους τρόπους επικοινωνίας και επανασύνδεσης με την κοινωνία, ενώ με υπομονή και με τη δουλειά μας, εκτιμώ ότι θα αξιολογηθούμε θετικά από τους πολίτες την ώρα της πραγματικής κρίσης.

Οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής έχουν προσδιοριστεί για το Φθινόπωρο. Μέχρι τότε επικεντρωνόμαστε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και η κοινωνία.

•  Με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρξει τουλάχιστον πεδίο συνεννόησης και επαφής;
Η προτεραιότητά μας είναι να δυναμώσει η Παράταξή μας, να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί και να πρωταγωνιστήσει στις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις, και όχι η συζήτηση για συνεργασίες με άλλα κόμματα. Αντιπολιτευόμαστε σοβαρά και μαχητικά τη συντηρητική πολιτική της Ν.Δ., αλλά και με τις λογικές και τις αντιλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούμε να συναντηθούμε, παρ’ ότι όψιμα υποκρίνονται τους σοσιαλδημοκράτες.

Έχουμε κάνει την επιλογή Αυτόνομης πορείας, έστω και αν ενοχλεί πολλούς, προχωράμε σύμφωνα με τις πολιτικές μας θέσεις, και σε κάθε περίπτωση το Κοινοβούλιο είναι ο χώρος της συνεννόησης και της συναίνεσης επί συγκεκριμένων προτάσεων, για όλα τα πολιτικά κόμματα.

•  Ποια είναι τα βασικά προβλήματα στο νομό Άρτας αυτή τη στιγμή που χρήζουν άμεσης παρέμβασης;
Η Άρτα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, που επιδεινώθηκαν με την πανδημία. Στην πραγματική οικονομία, στην παραγωγή, στον πρωτογενή τομέα γενικότερα, με έλλειψη ρευστότητας και χωρίς ουσιαστική στήριξη.

Η επανεκκίνηση της αγοράς δεν πηγαίνει καλά. Η ανεργία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Αποζημιώσεις λόγω της πανδημίας δεν δόθηκαν, ακόμη και εκεί που υπάρχει τεκμηριωμένη απώλεια εισοδήματος όπως στα εσπεριδοειδή. Όπως και για τους άλλους κλάδους την πτηνοτροφία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, τις ιχθυοκαλλιέργειες και άλλες αγροτικές καλλιέργειες, που έχουν να αντιμετωπίσουν και την επιβάρυνση του κόστους παραγωγής.

Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο για την επιβίωση παραγωγών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων, αλλά και των οικογενειών που βρίσκονται πίσω τους.

Προβλήματα υπάρχουν και στο χώρο της Υγείας. Το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας χρειάζονται ενίσχυση με προσωπικό, αλλά και εξοπλισμό, ενώ είναι επίσης απαραίτητη η λειτουργία περισσότερων εμβολιαστικών γραμμών και κινητών μονάδων εμβολιασμού.

•  Ακούμε από τα κυβερνητικά στελέχη ότι δρομολογούνται έργα στην περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει αγωνία για το μέλλον των πανεπιστημιακών τμημάτων, προβληματισμός για την ανεργία, κ.α. Σε τι κατάσταση είναι η Άρτα αυτή τη στιγμή;
Οι εξαγγελίες έργων απέχουν πολύ από την υλοποίηση. Κάτι αντίστοιχο είχαμε και με την προηγούμενη Κυβέρνηση. Στην ουσία τα τελευταία έξι χρόνια δεν ξεκίνησε κανένα νέο μεγάλο έργο στην Άρτα, ούτε υπήρξε χρηματοδότηση για όσα είναι σε εξέλιξη. Τελευταία χρηματοδότηση με 16 εκατομμύρια περίπου συνολικά είχαμε πριν το 2014,για τα εγγειοβελτιωτικά έργα πεδιάδας Άρτας και το Αρδευτικό Πέτα-Κομπότι. Τα οποία και πρέπει να συνεχιστούν.

Το έργο της οριοθέτησης και διευθέτησης της κοίτης του Αράχθου ενώ είχε ενταχθεί από το 2014 στο ΕΣΠΑ 2014-2021, μόλις το 2019 ανατέθηκαν οι μελέτες, που είναι σε εξέλιξη, και θα πρέπει να επανενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης η Άρτα δεν παίρνει τίποτα συγκεκριμένο μέχρι σήμερα. Υπάρχουν και άλλα αναγκαία, παραγωγικά και αναπτυξιακά έργα που περιμένουν: Το επιχειρησιακό Πάρκο, το Γεωθερμικό Πεδίο Συκιών, η Αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Αμβρακικού Κόλπου, ο αγροτουρισμός, η ανάδειξη και αξιοποίηση του ορεινού όγκου, υποδομές και εγκαταστάσεις για τη μεταποίηση, την αποθήκευση και την εμπορία προϊόντων.

Η αγωνία για το μέλλον των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Άρτας είναι δικαιολογημένη, αφού μετά τις πρόχειρες θεσμοθετήσεις από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως στην περίπτωση του Τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, η σημερινή Κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγει την εγκατάλειψη. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αποδεχτούμε πολιτικές που οδηγούν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Άρτας στην απαξίωση και τη συρρίκνωση. Ενώ ούτε για το Αγροτοδιατροφικό Πάρκο έχουμε εξελίξεις.

Η Άρτα έχει ανάγκη μια καλά προγραμματισμένη αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση, με εργασία και πρόοδο για τους ανθρώπους που ζουν εδώ, για να έχουν μέλλον οι νέοι άνθρωποι στον τόπο τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *