in

Επικίνδυνες αυταπάτες

Του Αλέξανδρου Σερέτη
∙ Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής Αρτας


Οι αυταπάτες οδηγούν σε λάθη και τα λάθη κοστίζουν. Πάντα υπήρχαν προσωπικές και συλλογικές αυταπάτες. Αιώνες, οι περισσότεροι στη γη πίστευαν ότι είναι ακίνητη και επίπεδη. Αντίθετες φωνές διώχτηκαν.

Στην Ελλάδα ζούμε ακόμη αυταπάτες. Και θα ζήσουν με τις συνέπειές τους και τα δισέγγονα μας, ως το 2114 που τελειώνει το 3ο μνημόνιο Τσίπρα – Καμμένου.

Η τρέχουσα συλλογική αυταπάτη είναι η άρνηση του νέου κορωνοϊού ή των εμβολίων. Δεν είναι πλειοψηφική, αλλά ούτε αμελητέα. Ανεξάρτητα από το πως γεννήθηκε ο ιός, τώρα υπάρχουν και οι μεταλλάξεις του. Μόνος τρόπος για να νικηθεί είναι ο εμβολιασμός. Δεκαετίες τώρα, τα εμβόλια αντιμετώπισαν πολλές φονικές ασθένειες. Κωμικοτραγικές οι φήμες για τσιπάκι που εμφυτεύεται. Συν τα λάθη της κυβέρνησης στην πολύπλοκη όντως διαχείριση του προβλήματος, η λύση καθυστερεί, άνθρωποι κινδυνεύουν, πεθαίνουν ή φτωχοποιούνται.

Υπάρχουν και λάθη απαράδεκτα. Προτεραιότητα ήταν η στήριξη των κεντρικών ΜΜΕ (λίστα Πέτσα) κι όχι του ΕΣΥ. Και ο αστυνομικός που έδερνε αναίτια πολίτη στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, δεν τιμωρήθηκε από την υπηρεσία του, ούτε από τον αρμόδιο Υπουργό άμεσα. Έγιναν πορείες και το λυντσάρισμα ενός άλλου αστυνομικού, άσχετου με το αρχικό γεγονός.

Κλίμα διχασμού, όπως το 2015. Τότε ο Πρωθυπουργός και η πλειοψηφία είχε αυταπάτες ότι η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ θα υποχωρήσουν μπροστά στην Ελλάδα. Κι ότι οι Ρώσοι, οι ηττημένοι του Ψυχρού πολέμου, μπορούν να επεκταθούν εκεί που δεν μπόρεσαν στην ακμή της ΕΣΣΔ. Λες και δεν προσπάθησε η Κύπρος πριν από μας.

Από το 2010, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καλλιέργησαν μια συλλογική αυταπάτη, μια στρέβλωση. Ότι το μνημόνιο του ΠΑΣΟΚ ήταν το πρόβλημα, όχι πως η καταστροφική οικονομικά περίοδος Καραμανλή έφερε το μνημόνιο.

Κρύφτηκαν, με τα Greek statistics, η διόγκωση του ελλείμματος και ο διπλασιασμός του χρέους από 300 σε 600 Δισεκατομμύρια €, χωρίς μεγάλα έργα υποδομής ή μεταρρυθμίσεις.

Υπερπροβλήθηκε ο Τσοχατζόπουλος με 50 εκατομμύρια €, αποσιωπώντας ότι με πρωτοβουλία, νόμο και κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ καταδικάστηκε. Συντάξεις αντιστασιακών, αγροτικές, ΑΣΕΠ, μεγάλα έργα, Κύπρος-ΟΝΕ, Διαύγεια κ.ά. ξεχάστηκαν ή υποτιμήθηκαν. Τα σκάνδαλα των δομημένων ομολόγων, του Βατοπεδίου, των κουμπάρων κ.λ.π., τα τουλάχιστον 86 ΔΙΣεκατομμύρια € ζημιάς Τσίπρα-Βαρουφάκη κρύβονται.

Άγνοια γεωπολιτικής ισχύος, ιστορικής ή οικονομικής πραγματικότητας δικαιολογείται στους πολίτες, όχι στους πολιτικούς. Ούτε στα Ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό, στο Μακεδονικό ζούμε θετικές εξελίξεις.

Χρέος όσων έχουν δημόσιο λόγο και κυρίως ευθύνη, είναι να βλέπουν την πραγματικότητα και να την λένε κι ας μην είναι ευχάριστη ή πλειοψηφική. Μόνο έτσι έχουμε ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον.

Διαλύοντας όλες τις αυταπάτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *