in

Η φυγή προς τα εμπρός με μεταρρυθμιστική ατζέντα

editor_image

Του Άρη Ραβανού


Αποφασισμένη να ξεδιπλώσει την ατζέντα της εμφανίζεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι δεν θα υποχωρήσει. Ουσιαστικά κάνει φυγή προς τα εμπρός με μεταρρυθμιστική ατζέντα, όπως ο ίδιος την χαρακτηρίζει, ελπίζοντας να μπορέσει να προωθήσει περισσότερες αλλαγές από τους προκατόχους του, πρώην Πρωθυπουργούς που προέρχονταν από τις τάξεις της ΝΔ. «Είναι η ευκαιρία μας. Ή τώρα ή ποτέ» λένε στο πρωθυπουργικό γραφείο και εμμένουν ότι η περίοδος προσφέρεται για αλλαγές και οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να τις αποδεχθούν χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις.

Με την επιστροφή σιγά-σιγά στην κανονικότητα ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει στους στενούς του συνεργάτες ότι η ατζέντα της κυβέρνησης θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα χωρίς εκπτώσεις. Ουσιαστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης θέτει σε εφαρμογή το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ και άρα ουδείς δύναται να πει ότι δεν το γνώριζε ή ότι γίνεται κάτι που δεν το ανέμενε. Ακόμα και το νομοσχέδιο για την πολυσυζητημένη ψήφος για τους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό κατατέθηκε, αλλά δεν έτυχε της υποστήριξης 200 βουλευτών για να ισχύσει. «Εμείς ανεξάρτητα από τις συγκλίσεις και το ευρύτερο περιβάλλον θα προχωρήσουμε» τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου και η σύγκρουση που είναι μπροστά αφορά το εργασιακό νομοσχέδιο.

Το άλλο μεγάλο θέμα που θα ανοίξει άμεσα η κυβέρνηση είναι στο εκπαιδευτικό πεδίο και έχει δυο πυλώνες. Ο πρώτος αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που θεωρείται κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση και ο δεύτερος είναι η αλλαγή του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας με κλείσιμο τμημάτων και σχολών.

Ο Πρωθυπουργός θέλει, όπως λέει να σημάνει την ουσιαστική επανεκκίνηση, και ως εκ τούτου το εργασιακό και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών είναι δυο νομοσχέδια που θα δοκιμάσουν τις αντοχές της κυβέρνησης, ενώ το πιο δύσκολο είναι τι θα γίνει με τα πανεπιστημιακά τμήματα και αυτό διότι θα βρεθεί απέναντι σε αντιδράσεις και κυβερνητικών βουλευτών. Ήδη, η πρώτη κίνηση επιθετική έγινε από τον βουλευτή Ηλείας της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα που ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση μετά την διαχείριση κρίσεων –πρώτα στον Έβρο με το μεταναστευτικό και προσφυγικό σε συνδυασμό με την εχθρική στάση της Τουρκίας και μετά με την πανδημία-έρχεται να αναμετρηθεί και να αξιολογηθεί στο πεδίο της πραγματικής πολιτικής και επί προγραμματικού πλαισίου.

Παράλληλα θα κληθεί να διαχειριστεί και δυο προκλήσεις που όμως εάν δεν υπάρξει καλό αποτέλεσμα θα της γυρίσει μπούμερανγκ και αυτό θα καταγραφεί στις μετρήσεις που τώρα εμφανίζουν μεγάλες διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη αφορά την απρόσκοπτη λειτουργία του τουρισμού, για την οποία απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα θωρακισμένα νησιά και η πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Γι’ αυτό το λόγο ρίχνει μεγάλο βάρος στην επιτυχή έκβαση της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» που αφορά τον καθολικό εμβολιασμό 19 νησιών.

Η δεύτερη πρόκληση είναι η σωστή πυροπροστασία ενόψει του καλοκαιριού. Η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα, υπενθύμισε πως οι πυρκαγιές –ή μια φυσική καταστροφή-μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή, να ανατρέψει πολιτικούς σχεδιασμούς και να αλλάξει ατζέντα. Και όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν μια κυβέρνηση μπορεί με λανθασμένους χειρισμούς να βρεθεί από τα ψηλά στα χαμηλά.