in

Κληρώνει για τον ανασχηματισμό

editor_image

Του Άρη Ραβανού


Τον δομικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης προκρίνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις τελευταίες ώρες, παρά τις διαψεύσεις που εκπέμπονται από το Μέγαρο Μαξίμου. Εξάλλου, οι ανασχηματισμοί και οι εκλογές ποτέ δεν προαναγγέλλονται και ως εκ τούτου όλες οι συζητήσεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα περιστρέφονται γύρω από τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Και αυτό, διότι σε ευρεία σύσκεψη που έγινε προς ημερών στο πρωθυπουργικό επιτελείο, αποφασίστηκε να μείνει στην άκρη το θέμα των εκλογών, αν και υπήρξαν ένθερμοι υποστηρικτές της συγκεκριμένης κίνησης.

Όλα τα βλέμματα πέφτουν τώρα στον ανασχηματισμό που τοποθετείται τις επόμενες εβδομάδες με τη συμπλήρωση των δυο χρόνων από την εκλογική νίκη της ΝΔ και την άνοδο του Κυρ. Μητσοτάκη στην Πρωθυπουργία.

Το ζήτημα είναι εάν ο Πρωθυπουργός θα μπορέσει να ανατρέψει τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και ουσιαστικά, «να σπάσει αυγά». Οι ανεπαίσθητες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα την τελευταία φορά δεν έλυσαν το πρόβλημα που έχει μεγεθυνθεί και πλέον η κατάσταση είναι έκρυθμη σε αρκετά υπουργεία. Όμως πλέον υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης και το ελληνικό σχέδιο επ’ αυτού σε συνδυασμό με την επόμενη μέρα της πανδημίας και υπό αυτή την σκοπιά εξετάζονται συγκεκριμένες κινήσεις.

Παράλληλα, η συζήτηση για την εγκληματικότητα, τα δημοσιεύματα που προέρχονται από συγκεκριμένα κυβερνητικά κέντρα για υπουργούς και υφυπουργούς, φούντωσαν και πάλι τα σενάρια ανασχηματισμού, αλλά το ερώτημα που θέτουν κεντρικά στελέχη της ΝΔ είναι κατά πόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης θα κάνει την κίνηση, ανατρέποντας τις εσωκομματικές ισορροπίες.

Ο ίδιος φέρεται να έχει κατά νου να προχωρήσει σε ευρύτερες αλλαγές και γι’ αυτό γίνεται συζήτηση στο επιτελείο του για δομικό ανασχηματισμό. Αυτή η κίνηση θα επιφέρει αλλαγές προσώπων σε κεντρικά υπουργεία και αξιοποίηση βουλευτών της ΝΔ. Πάντως, όπως λένε τακτικοί συνομιλητές του, όταν ο ίδιος ερωτάται εάν θα προβεί σε αλλαγές δεν απαντά και οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις σημειώνουν πως την τελευταία φορά είχε ενημερώσει τους συνεργάτες του 2-3 μέρες νωρίτερα.

Αυτό που συζητάνε στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να δοθεί ένα μήνυμα επανεκκίνησης της κυβέρνησης και οι όποιες αλλαγές, εάν τελικά τις αποφασίσει ο Πρωθυπουργός, τοποθετούνται για το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Θεωρείται δεδομένο ότι θα έχουμε αναβάθμιση 2-3 υπουργών αλλά και υφυπουργών, ενώ θα συμμετάσχουν στο υπουργικό συμβούλιο τουλάχιστον 2-3 γενικοί γραμματείς υπουργείων.

Παράλληλα, θα υπάρξει «σφαγή» στο επίπεδο των υφυπουργών, ενώ πιθανότατα θα βρεθούν εκτός και αρκετοί εξωκοινοβουλευτικοί. Το ερώτημα είναι κατά πόσο ο Πρωθυπουργός θα θελήσει να αλλάξει το μίγμα και να περιορίσει την εκπροσώπηση κεντροαριστερών προσώπων και να δώσει πεδίο και σε βουλευτές της ΝΔ με σκληρή γραμμή. Επίσης, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι εκτός απροόπτου στο νέο κυβερνητικό σχήμα και σε σημαντικό πόστο θα είναι η Άννα Διαμαντοπούλου με την οποία διατηρεί άριστη και τακτική επικοινωνία ο Πρωθυπουργός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *