in

Σταύρος Αραχωβίτης: “Χρειάζεται μία πολιτική στήριξης των προϊόντων που δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα από τη Ν.Δ.”

Συνέντευξη στον Χρήστο Τσούτση


Ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βουλευτής Λακωνίας και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σταύρος Αραχωβίτης μιλά στην ΔΦ και στον Χρήστο Τσούτση για την κατάσταση στην κοινωνία λόγω της πανδημίας, για τις ευθύνες της Κυβέρνησης, την κατάσταση στους Συνεταιρισμούς, τη Νέα ΚΑΠ αλλά και την επόμενη ημέρα στον αγροτικό κόσμο.

•  Έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος πανδημικής κρίσης και σήμερα παρατηρούμε συνανθρώπους μας να «υποφέρουν» σε ΜΕΘ, ενώ η χώρα βρίσκεται υψηλά στους δείκτες νεκρών ανά εκατομμύριο στην Ε.Ε από την covid-19. Πως κρίνετε τους μέχρι τώρα χειρισμούς της Κυβέρνησης;
Μία Κυβέρνηση που, εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων, προτιμά να προσλαμβάνει αστυνομικούς – ανθρωποφύλακες στα πανεπιστήμια αντί για γιατρούς και υγειονομικούς είναι μία Κυβέρνηση εχθρός του λαού. Μία Κυβέρνηση που έχει χάσει κάθε έλεγχο στο πρόγραμμα εμβολιασμών, στους θανάτους από κορωνοϊό -με πάνω από 12.000 νεκρούς- την οικονομία, τη στήριξη των επιχειρήσεων, των αγροτών και της κοινωνίας και προσπαθεί να καλύψει τα εγκλήματά της με έλεγχο των μεγάλων ΜΜΕ, είναι μία Κυβέρνηση επικίνδυνη. Δεν υπάρχει πεδίο στο οποίο μπορεί να υπερηφανευτεί ότι κάτι έκανε καλά. Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι έχει χάσει κάθε επαφή με την κοινωνία και τις ανάγκες των πολιτών της.

•  Ο αγροτικός κόσμος συζητά για τις τιμές των προϊόντων και για τη νέα ΚΑΠ. Ποια η άποψη σας ως ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα ΚΑΠ καθώς και για τις τιμές που διαμορφώνονται τόσο στο ελαιόλαδο όσο και στα εσπεριδοειδή; Προϊόντα με έντονη παρουσία στην περιοχή μας.
Η τιμή του ελαιολάδου από τον Σεπτέμβριο του 2019, πολύ πριν ανακύψει η πανδημία, έχει κατρακυλήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η ανοδική τάση των τελευταίων ημερών αφορά μικρές και τελευταίες ποσότητες ελαιολάδων. Η τιμή των εσπεριδοειδών, παρά την περσινή σχετικά καλή σεζόν, φέτος βρίσκεται κι αυτή σε χαμηλά επίπεδα. Και στις δύο περιπτώσεις, χρειάζεται μία σαφής και δυναμική πολιτική στήριξης των προϊόντων που δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. είχε προτείνει παρεμβάσεις για την τόνωση της αγοράς και τη στήριξη της κατανάλωσης που θα οδηγούσε σε ενίσχυση των τιμών στον παραγωγό ήδη με το πρόγραμμα ΜΕΝΟΥΜΕ ΌΡΘΙΟΙ Ι&ΙΙ.

Σχετικά με την διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ πού εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα και βρίσκεται στο πλέον κομβικό σημείο, είναι τώρα η στιγμή που χρειάζεται η μέγιστη προσοχή. Χρειάζεται γνώση των λεπτομερειών, εκτίμηση των συνεπειών, οικοδόμηση ευρωπαϊκών συμμαχιών και πάνω από όλα, σκληρή και άοκνη δουλειά. Η αλήθεια είναι ότι ανησυχούμε έντονα και παρακολουθούμε στενά αυτά τα τελευταία στάδια διαπραγμάτευσης, καθώς είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Γεωργίας. Σαν πιθανή επόμενη Κυβέρνηση της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να είναι έτοιμος να διαχειριστεί τη νέα κατάσταση. Δυστυχώς όμως, όπως και το 2014-2015, ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ που “έκλεισε” την ΚΑΠ και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που κλήθηκε να την εφαρμόσει. Σίγουρα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά και επ’ ωφελεια των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων της χώρας μας αν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήταν αυτός που διαπραγματευόταν τη νέα ΚΑΠ.

Κι αυτό γιατί συζητάμε για το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο της πρωτογενούς παραγωγής στην χώρα μας και το κυριότερο εργαλείο πολιτικής στον αγροτικό τομέα της Ευρώπης. Οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις και η αλλαγή της κατεύθυνσης των επιδόσεων μπορεί να γίνει σοβαρός ενισχυτής της ελληνικής γεωργίας, ωστόσο η λανθασμένη όδευσή τους κινδυνεύει να γίνει η καταστροφή της.

•  Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με την Ν.Δ είχε δείξει έντονο ενδιαφέρον τόσο για τους συνεταιρισμούς όσο και για την αλληλέγγυα οικονομία. Χρειαζόμαστε ένα καινούριο μοντέλο του συνεταιρίζεσθαι;
Νιώθουμε ότι οι πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ τώρα δικαιώνονται. Όλοι αναγνωρίζουν πλέον την ανάγκη στήριξης των συνεργατικών σχημάτων. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η προστασία των Ελλήνων παραγωγών, του εισοδήματός τους, αλλά και της συνέχισης της πρωτογενούς παραγωγής αυτής καθεαυτής, σχετίζεται με την ύπαρξη και την ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων, είτε με τη μορφή συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών είτε με τη μορφή σχημάτων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ήταν αυτός που έβαλε τη βάση για την αποκατάσταση της πίστης των πολιτών και των παραγωγών στα συνεργατικά σχήματα. Στις θέσεις μας, που θα παρουσιάσει σε λίγες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας, προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των συλλογικών σχημάτων, αλλά και των πολιτών που συμμετέχουν σε αυτά.

Στα μόλις 4,5 χρόνια που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε έργο θεμελίωσης του σύγχρονου ελληνικού κράτους σε όλους τους τομείς: από το νοικοκύρεμα των οικονομικών και τη δημιουργία του αποθεματικού των 37 δισ. ευρώ, τη στήριξη της δημόσιας υγείας, τη συνοχή της κοινωνίας και την προστασία τον πλέον αδύναμων συμπολιτών μας, μέχρι τον πρωτογενή τομέα.

Αντίθετα, η κυβέρνηση της ΝΔ, εργαλειοποιώντας την πανδημία, χρεοκοπεί ξανά τη χώρα, αποτυγχάνει στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, μοιράζει εργολαβίες με τα λεφτά των φορολογουμένων, καταστρέφει κάθε προστασία της εργασίας. Χρέος του ελληνικού λαού είναι πλέον, η αντίσταση και η αποπομπή αυτής της διαλυτικής Κυβέρνησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *