in ,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | «Μια γυναίκα πρέπει να αποδείξει επί 10 την αξία της», ΡΟΖΙΝΑ ΒΑΒΕΤΣΗ

Ροζίνα Βαβέτση: Δυο χρόνια στα ηνία του Δήμου Νικολάου Σκουφά

dav

Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης στην «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΦΩΝΗ» και την Σοφία Αναγνωστάκη

Συναντήσαμε την Δήμαρχο Νικολάου Σκουφά κα Ροζίνα Βαβέτση στο Δημαρχείο στο Πέτα κι αφού μιλήσαμε για τα τεκταινόμενα στο Δήμο, επισκεφθήκαμε την Κορακοφωλιά. Το νέο «κάστρο» του Δήμου. Ένα διώροφο στρόγγυλο κτίριο, σαν σύγχρονη Κούλια, με πανοραμική θέα σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα, στα Τζουμέρκα και το Ξηροβούνι, στον Άραχθο και τον Αμβρακικό. Σύντομα θα φιλοξενήσει, ο πάνω όροφος τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και το ισόγειο θα δημοπρατηθεί για να λειτουργήσει ως χώρος εστίασης.

Μία νέα γυναίκα, δυναμική, με δύο χρόνια θητείας ως Δήμαρχος κι ακόμη δύο τετραετίες ως δημοτικός σύμβουλος στη φαρέτρα της, η κα Βαβέτση δεν ένοιωσε ότι το φύλο της αποτελεί εμπόδιο, παρά το γεγονός ότι ζούμε σε μια ανδροκρατούμενη και συντηρητική κοινωνία. «Δεν είναι μόνο η Περιφέρειά μας συντηρητική, αλλά γενικότερα η Ελλάδα. Από τους 330 Δημάρχους μόνον 19 είμαστε γυναίκες. Αλλά και γενικότερα σε όλες τις αντιπροσωπευτικές θέσεις οι γυναίκες είναι λίγες. Στη δική μου περίπτωση, επειδή είχα άλλες δυο τετραετίες ενασχόλησης με τα κοινά, ήταν πολύ εύκολη η μετάβαση. Δεν αντιμετώπισα προβλήματα. Ίσα ίσα που είμαι πολύ ευχαριστημένη από την συμπεριφορά των συναδέλφων. Γενικότερα όμως, υπάρχει ένα θέμα. Μια γυναίκα έχω την εντύπωση ότι πρέπει να αποδείξει επί 10 την αξία της. Ελπίζω σιγά σιγά και συν το χρόνο μιας και πολλές γυναίκες έχουν αρχίσει να ασχολούνται με θέσεις αυτού του τύπου, να αποδείξουμε ότι και μπορούμε και θέλουμε κι έχουμε την διάθεση και τα καταφέρνουμε όλα. Άλλωστε, μια γυναίκα, που θα φέρει ένα παιδί στον κόσμο, έχω την αίσθηση ότι από τη φύση της είναι λίγο περισσότερο προικισμένη, με το αίσθημα της ευθύνης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δυο χρόνια θητείας που αποφέρουν καρπούς
Δηλώνει τυχερή γιατί ανέλαβε έναν Δήμο, όπου υπήρχαν πολλά δρομολογημένα έργα και παρά την πανδημία, οι υπηρεσίες του εργάστηκαν σκληρά. «Μπορεί ένας Δήμαρχος να διανύσει μια τετραετία και να μην προλάβει να κάνει απολύτως τίποτα είτε γιατί δεν θα βρει κάτι να συνεχίσει ή γιατί μπορεί η συγκυρία να είναι τέτοια, όπως αυτή που βιώσαμε εδώ κι ένα χρόνο με την πανδημία, όπου οι υπηρεσίες των Δήμων ήταν αποδεκατισμένες και λειτουργούσαν με το μισό προσωπικό και οι εργολάβοι ζητούσαν κι έπαιρναν παρατάσεις λόγω covid», επισημαίνει. για να προσθέσει «Είχα την τύχη να αναλάβω έναν Δήμο που είχε δρομολογήσει πολλά πράγματα και είχα και την ευχέρεια οι υπηρεσίες -και να τις ευχαριστήσω- να δουλέψουν πάρα πολύ. Έτσι λοιπόν αυτά τα 2 χρόνια έχουμε ετοιμάσει προτάσεις για οποιοδήποτε πρόγραμμα «τρέχει». Ήδη, εντάχθηκε η πρώτη πρότασή μας στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που αφορά αγροτικές οδοποιίες περίπου 2,5 εκατ., εντάχθηκε η αποχέτευση από τους Αγ. Ταξιάρχες στην Αμφιθέα ύψους 3,5 εκ. και δημοπρατείται τώρα, ολοκληρώνεται η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αγ. Παρασκευής και το λιμάνι της Κόπραινας και σε ένα μήνα θα έχουμε την παραλαβή του έργου. Κι έχουμε ετοιμάσει και πολλά άλλα πράγματα. Κτιριακά και πλατείες και αναπλάσεις σε όλες τις περιοχές του Δήμου. Και στο πράσινο ταμείο έχουμε εντάξει έργα.

Αξιοποίηση Λίμνης Πουρναρίου & παραλίμνιας ζώνης
Η κα Βαβέτση ήταν μια από τους Δημάρχους που αγκάλιασαν την ιδέα της αξιοποίησης της Λίμνης Πουρναρίου & της παραλίμνιας Ζώνης. Την ρωτήσαμε λοιπόν, αν υπήρξαν εξελίξεις μετά την συνάντηση των τεσσάρων Δημάρχων στις 22 Μαρτίου.

«Αν θυμάστε, εκείνη την μέρα, είχα πει ότι όταν ένα έργο είναι Διαδημοτικό, το καλύτερο είναι να υπάρχει μια ομπρέλα κι αυτή η ομπρέλα ονομάζεται περιφέρεια. Βέβαια, να σημειώσω ότι δεν είναι δυνατό πάντα να τα κάνει όλα η περιφέρεια και υποθέτω πως κι αυτοί βάζουν τις προτεραιότητές τους. Από κει και πέρα οι συνεργασίες μεταξύ δήμων είναι λίγο δύσκολο πράγμα, όχι με την έννοια ότι δεν θέλουμε να γίνονται πράγματα, αλλά με την έννοια της δυσκολίας του διαδικαστικού μέρους. Λοιπόν, δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι από τότε, γιατί όλοι οι Δήμοι περιμένουμε να μας επιτρέψουν να κάνουμε αναθέσεις μέχρι ένα ποσό. Αλλάζει ο νόμος και είμαστε σε αναμονή ώστε να μπορέσουμε να αναθέσουμε σε κάποιον μελετητή αυτό που είχαμε συζητήσει και τότε και έχουμε κατά νου. Γιατί ούτε όλα τα προλαβαίνουν οι τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων και ούτε και έχουν για όλα την τεχνογνωσία. Ειδικά όταν αφορά σε διαδημοτικά έργα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο κι ένας ιδιώτης μελετητής είναι ότι καλύτερο κι όπως είχαμε συζητήσει κι εκείνη την ημέρα ο συγκεκριμένος μελετητής, το όνομα του οποίου είχε αναφερθεί, γνωρίζει κάποια πράγματα γιατί είχε κάνει προγενέστερη έρευνα.

Τώρα σε ότι με αφορά, στα Διοικητικά όρια του Δήμου μου, ήδη έχουμε ετοιμάσει μελέτες, ενώ έχουμε εντάξει και κάποια έργα. Ο παραλίμνιος δρόμος στην περιοχή του Μάη-Θανάση στο Πέτα, που έχει πρόσβαση στη λίμνη ήταν ένα από τα έργα που εντάχθηκαν και υλοποιήθηκαν. Ταυτόχρονα, έχουμε διανοίξει έναν παραλίμνιο χωματόδρομο περίπου 5 χλμ, για περίπατο, από εκεί μέχρι το Φράγμα. Επίσης, έγινε ο παραλίμνιος δρόμος στο τμήμα της λαχαναγοράς. Εκεί έχουμε ετοιμάσει και μια μελέτη που αφορά στην ανάπλαση όλης της παραλίμνιας περιοχής, με ήπιας μορφής αθλητικές εγκαταστάσεις. Επίσης, σε όλα τα χωριά του Δήμου έχουν γίνει κάποιες μικρές μελέτες για να μπορέσουν, τουλάχιστον σε ότι αφορά στο Δήμο μας ,κάποια πράγματα που αφορούν στην ανάπτυξη και έχουν σχέση με την λίμνη, να ενταχθούν. Από κει και πέρα περιμένουμε να ισχύσει ο νέος νόμος για να μπορέσουμε να αναθέσουμε και μια νέα μελέτη που να αφορά σε αυτό που ακριβώς είχαμε συμφωνήσει εκείνη την ημέρα, ένα μεγάλο έργο οδοποιίας, που θα ενώνει περιμετρικά ολόκληρο το κομμάτι της λίμνης.

Πλωτά Φωτοβολταϊκά: Ευκαιρία ανάπτυξης ή καταστροφή;
Η Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά δεν είναι αρνητική σε ότι αφορά την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι κάποια στιγμή η Ελλάδα θα πρέπει να επενδύσει και σε αυτόν τον τομέα. Επισημαίνει ωστόσο, ότι θα πρέπει να γίνονται όλα με προσεκτικά βήματα και οποιαδήποτε αδειοδότηση θα πρέπει να ακολουθεί των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.

Σε ότι αφορά την άδεια παραγωγού, που δόθηκε από την ΡΑΕ στην ΤΕΡΝΑ, η κα Βαβέτση δηλώνει: «Δεν έχω άποψη για το θέμα. Δεν έχουμε ερωτηθεί, δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα. Έχουμε ζητήσει βεβαίως από την ΡΑΕ να μας αποστείλει τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, θα τις μελετήσουν οι υπηρεσίες μας και θα αποφανθούμε. Αν και δεν μας ζητά κανείς την γνώμη μας. Παλιότερα τα δημοτικά συμβούλια είχαν κάποιο λόγο, έπρεπε να ψηφίσουν αν θέλουν κάτι ή όχι. Τώρα απλά γνωμοδοτούν και δεν ξέρω κατά πόσο λαμβάνεται υπόψη μια γνωμοδότηση, χωρίς ουσιαστικά να έχει ισχύ. Από κει και πέρα αν είναι όλα τακτοποιημένα και δεν δημιουργούνται προβλήματα στο περιβάλλον ή άλλα, εμείς δεν είμαστε αρνητικοί σε οποιαδήποτε επένδυση θα προσφέρει και στον τόπο και στον κόσμο». Ερωτηθείσα αν θεωρεί σοβαρό το αισθητικό μέρος της πιθανής εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, απάντησε «Σαφώς. Πολύ σοβαρό, επίσης. Έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά ο τόπος εδώ κι ακόμα κι ένα σημείο, που θα επιλεγεί φυσικά θα παίξει το ρόλο του».

Οριοθέτηση Κοίτης Αράχθου…
Σε ότι αφορά το έργο της οριοθέτησης της κοίτης Αράχθου η κα Βαβέτση υποστηρίζει ότι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για την περιοχή τόσο σε ότι αφορά τον γενικότερο σχεδιασμό της Άρτας, πολεοδομικό, χωροταξικό κλπ, αλλά κι όσον αφορά την θωράκιση του νομού. «Η τελευταία ενημέρωση που είχαμε ήταν λίγο ασαφής στο κατά πόσο προχωράει η μελέτη αυτή. Στη συνέχεια ακολούθησαν κάποια δημοσιεύματα και κάποιες επερωτήσεις στη Βουλή και στις απαντήσεις προς τους βουλευτές, που μας κοινοποιήθηκαν, αναφερόταν πως συνεχίζεται η σύνταξη των μελετών, κάτι το οποίο ευχόμαστε κι ελπίζουμε να ολοκληρωθούν σύντομα. Ευχόμαστε επίσης, να μην είναι ένα φαραωνικό έργο, γιατί ξέρετε πολλές φορές κάνουμε μελέτες οι οποίες είναι πολύ δύσκολο να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα. Μας είχαν πει από το υπουργείο πως όταν ολοκληρώσουν ένα στάδιο θα έρθουν και στην Άρτα για να μας ενημερώσουν για την πορεία των μελετών. Περιμένουμε».

Ρέμα «Μπούση»
Το ρέμα Μπούση και οι πλημμύρες, που δίνει κάθε χρόνο στην περιοχή του Δήμου Νικολάου Σκουφά, είναι ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που απασχολεί τον Δήμο, ωστόσο αν και ολοκληρώθηκε η μελέτη «αντιπλημμυρικής προστασίας του» και παρουσιάστηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου την προηγούμενη εβδομάδα, ο Δήμος Νικολάου Σκουφά δεν είχε κληθεί.

«Δεν την έχω πάρει την μελέτη. Δεν ήμασταν στην παρουσίαση, ούτε εγώ ούτε κάποιος υπάλληλος από τις τεχνικές μου υπηρεσίες» απαντά σε ερώτησή μας η Δήμαρχος. «Έχουμε ζητήσει να μας την στείλουν γιατί η συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ ευαίσθητη, καθώς είναι πλέον αστική. Θεωρώ λοιπόν, ότι και ο Δήμος πρέπει να ρίξει μια ματιά και να εκφράσει την άποψή του γιατί είναι στα διοικητικά του όρια. Σαφώς είναι πολύ σημαντικό να μπει μια τάξη στο ρέμα αυτό και σε όσα ρέματα υπάρχουν, αλλά θα πρέπει κι εμείς να δούμε την μελέτη για να εκφράσουμε τις απόψεις μας, γιατί μπορεί κάτι να χρειάζεται βελτίωση. Όταν γίνεται ένα έργο σε έναν Δήμο, θα πρέπει να έχει άποψη και ο Δήμαρχος και οι τεχνικές υπηρεσίες και το δημοτικό συμβούλιο.

Σταθμός Μεταφόρτωσης και απορρίμματα
Ρωτήσαμε την κα Βαβέτση αν υπήρξε κάποια εξέλιξη στο ζήτημα της προσφυγής του Δήμου στη Δικαιοσύνη για την παρακράτηση των ανταποδοτικών τελών, που γίνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου μέσω της ΔΕΗ, για τα απορρίμματα. Όπως μας είπε, ακόμη δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεση.

«Το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πολύ ακριβό. Δεν λέει κανείς, ότι δεν θα πληρώσει. Δεν λέω ότι δεν θα αναλάβω τις ευθύνες μου, αλλά θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή, αυτό που γίνεται είναι άδικο γιατί δεν ευθυνόμαστε εμείς που δεν έχουν παραδοθεί οι σταθμοί μεταφόρτωσης» υποστηρίζει και εξηγεί: «Η Περιφέρεια ανέλαβε τη δημοπράτηση του έργου των σταθμών μεταφόρτωσης γιατί ο Φορέας Διαχείρισης δεν είχε την τεχνική επάρκεια. Το έργο είχε μια ημερομηνία παράδοσης στο 2016. Είμαστε στο 2021 και δεν έχουν παραδοθεί οι Σταθμοί. Κατά την ταπεινή μας άποψη, δεν είμαστε υποχρεωμένοι, αφού δεν παραδόθηκαν οι σταθμοί και δεν οφείλεται σε δική μας υπαιτιότητα, να πληρώνουμε για απορρίμματα, χωρίς να έχουμε τα μέσα. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουν όλα τα απορριμματοφόρα στα Γιάννενα, διανύοντας 180 χλμ καθημερινά, χωρίς να υπάρχει σταθμός μεταφόρτωσης, όπου θα γίνεται διαλογή, θα υπάρχει ο συμπιεστής και άρα θα προκύπτει μια πολύ μικρότερη ποσότητα. Πέραν τούτου, οι στόλοι των δήμων δεν είναι σε καλή κατάσταση, δεν επαρκεί το προσωπικό και επίσης δεν μας διασφαλίζει κάποιος την μετακίνηση εκτός νομού. Θεωρήσαμε λοιπόν, χωρίς να έχουμε τίποτα προσωπικό με κανέναν, ότι είναι άδικο να παρακρατούνται τα χρήματα από τα ανταποδοτικά τέλη, που έχουμε εξοικονομήσει μέσω των βελτιώσεων στα αντλιοστάσιά μας και τον δημοτικό φωτισμό, εφόσον δεν έχει παραδοθεί το έργο.

Η κουλτούρα της ελιάς – Olive Culture
Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά υλοποιεί ένα διασυνοριακό έργο που αφορά στην καλλιέργεια, μεταποίηση και εμπορία της ελιάς και ήδη υπάρχουν απτά πρακτικά αποτελέσματα. Όπως αναφέρει η κα Βαβέτση, το έργο έχει μεγάλη απήχηση στους παραγωγούς της περιοχής γιατί δίνει πρακτικές λύσεις από την καλλιέργεια έως την τυποποίηση. Έγιναν εδαφολογικές μετρήσεις, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις έδειξαν υπερλίπανση του εδάφους, δόθηκαν οδηγίες από τους ειδικούς, έγιναν εκπαιδευτικά σεμινάρια και λύθηκε το ζήτημα της γραφειοκρατικής διαδικασίας. «Αν θέλει σήμερα ένας άνθρωπος να τυποποιήσει την παραγωγή του μπορεί, μέσω του προγράμματος, να έρθει στο δήμο και να αντλήσει πληροφορίες για όλη τη διαδικασία που απαιτείται από την καλλιέργεια μέχρι το στάδιο της τυποποίησης. Αφορά στην κονσερβοελιά Άρτας, η οποία είναι μια ποιοτική ελιά. Επομένως, θα είμαι πολύ χαρούμενη έστω και αν καταφέρουμε και βοηθήσουμε 2-3 ή 5 παραγωγούς»

Δημοπρατείται το Καταφύγιο Αδεσπότων – Πρόταση για Πάρκο φιλοξενίας Ζώων
Μέσα στον Μάιο αναμένεται να δημοπρατηθεί και το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Νικολάου Σκουφά, στο Νεοχωράκι, μας ενημερώνει η Δήμαρχος. Επισημαίνει ωστόσο, ότι τα καταφύγια δεν λύνουν το πρόβλημα, όταν οι άνθρωποι δεν δείχνουν υπευθυνότητα έναντι των ζώων που αποκτούν, ενώ δύσκολη είναι και η διαχείριση των αδέσποτων και για έναν Δήμο. «Στο καταφύγιο μπορεί να παραμείνει ένα ζώο μέχρι να γίνει καλά κι αμέσως μετά θα πρέπει να το επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον, όπως λέει ο νόμος. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν 1,5 εκατ. αδέσποτα στην Ελλάδα» επισημαίνει και μας πληροφορεί ότι ο Δήμος, στο πλαίσιο της διαβούλευσης της νομοθεσίας για τα αδέσποτα, υπέβαλε πρόταση προς την ΚΕΔΕ, να επιτραπεί η δημιουργία κάποιων πάρκων για τη φιλοξενία ζώων, ώστε να μην βρίσκονται μόνιμα στον αστικό ιστό και φυσικά να δοθούν και χρήματα για την λειτουργία τους, για την στελέχωση σε προσωπικό κλπ.

Χοροθέατρο στον πρώην ΧΑΔΑ
Έτοιμη είναι και η μελέτη του Δήμου για το χοροθέατρο στο «Νταμάρι» και μάλιστα υποβλήθηκε ως πρόταση στην «Επιτροπή του 2021».

«Αυτός ο χώρος ήταν χαρακτηρισμένος ως ΧΑΔΑ και έπρεπε να αποχαρακτηριστεί και μετά να ξεκινήσει σειρά μελετών για να υποβάλλουμε μια πρόταση όπου και όποτε. Μέσω της Επιτροπής του 2021 μας δόθηκε η ευκαιρία να υποβάλλουμε πρόταση για το χοροθέατρο, η οποία αν αξιολογηθεί και ενταχθεί, θα μας δώσει έναν υπέροχο χώρο, που θα φιλοξενεί 5.000 κόσμο με οτιδήποτε σύγχρονο υπάρχει από σκηνές μόνιμες, φωτισμούς, βεστιάρια, κερκίδες, χώρους πάρκινγκ. Ό,τι συμπεριλαμβάνει ένα σύγχρονο χοροθέατρο. Θα είναι ένα από τα έργα του μέλλοντος, που με σωστή διαχείριση θα φέρει έσοδα στο Δήμο. Το χουμε παλέψει πολλά χρόνια, ελπίζω να τα καταφέρουμε», καταλήγει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *