in

Όλα τα δημόσια Νοσοκομεία πρέπει να μείνουν και να ενισχυθούν!

Της Λουΐζας Σκούρα
• Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός ΜSc.
• Υποψήφια Διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής Σχολής Ε.Μ.Π.
• Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΜΕΡΑ 25


Μήπως η περίοδος της πανδημίας Covid-19 έχει περάσει και δεν το γνωρίζουμε;

Μήπως οι ασθένειες και η ανάγκη νοσηλείας των Ελλήνων πολιτών είναι ξεπερασμένα θέματα για να σκύψουμε πολιτικά στην επίλυσή τους;

Η πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», προαναγγέλλει το κλείσιμο κυρίως περιφερειακών νοσοκομειακών μονάδων και την ιδιωτικοποίησή τους. Δεν είναι άλλωστε τωρινή η συζήτηση από την Ν.Δ. για την διατήρηση ή όχι των δημόσιων νοσοκομείων σε απόσταση 20-30 χιλιομέτρων. Είναι επαναλαμβανόμενη την τελευταία δεκαετία, όπως επαναλαμβανόμενη είναι και η συζήτηση για τις συμπράξεις κράτους – ιδιωτών στον τομέα υγείας -περίθαλψης.

Δυστυχώς στην ίδια συνέντευξη διατυπώνεται από τον πρωθυπουργό της ευρωπαϊκής μας χώρας, ως ξεπερασμένο το αίτημα για προσλήψεις στα νοσοκομεία! Η κυβέρνηση επίσης προβληματίζεται και για την συνέχιση των συμβάσεων όσων έχουν προσληφθεί, λόγω της πανδημίας covid-19, στα νοσοκομεία.

Τα δημόσια νοσοκομεία είναι η κορωνίδα της υγειονομικής φροντίδας και ο ρόλος τους είναι να καλύπτουν όλα τα οικονομικά στρώματα. Από τον πιο πλούσιο μέχρι τον πιο φτωχό. Τα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια νοσηλείας. Το νοσηλευτικό προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, φροντιστές) είναι αυτοί που καθημερινά δίνουν τον αγώνα τους σε υποβαθμισμένα και υποστελεχωμένα νοσοκομεία, την ευθύνη για την καλή λειτουργεία των οποίων έχει η εκάστοτε κυβέρνηση.

Τι απέμεινε από την εποχή που κληθήκαμε από την Ν.Δ. να βγούμε στα μπαλκόνια μας για να χειροκροτήσουμε τους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας;

Η ηρωική προσπάθεια των λειτουργών της Δημόσιας περίθαλψης που έσωσαν χιλιάδες ζωές, περνάει στα αζήτητα, προκειμένου για μια ακόμη φορά να ωφεληθούν οι ιδιώτες; Ποια ήταν η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης; Έχουμε ξεχάσει τις άγονες προσκλήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης να «βάλουν» πλάτη οι ιδιώτες στην νοσηλεία των άρρωστων συμπολιτών μας;

Τα περιφερειακά νοσοκομεία είναι αυτά που σήκωσαν και συνεχίζουν ακόμη να σηκώνουν το δυσβάστακτο βάρος αντιμετώπισης της πανδημίας και ακριβώς εδώ φαίνονται οι ελλείψεις του κράτους.

Η ποιοτική αναβάθμιση των δημοσίων νοσοκομείων που επικαλείται ο κος Μητσοτάκης, θα πρέπει να αφορά τις εγκαταστάσεις, τα μηχανήματα, τα υλικά, τα αναλώσιμα και κυρίως να αφορά το έμψυχο υλικό που είναι οι εργαζόμενοι σε αυτά. Ο πρωθυπουργός και το αρμόδιο υπουργείο θα έπρεπε να φροντίσει να ενισχύσει τα περιφερειακά νοσοκομεία και όχι να ετοιμάζεται να τα κλείσει.

Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα είναι επιθυμητή αν δεν καπελώνει τον δημόσιο χαρακτήρα των νοσοκομείων και την νοσηλεία για όλους τους πολίτες και τους έχοντες ανάγκη περίθαλψης.

Η χώρα μας μέσω των κυβερνητικών πολιτικών και μετά από δέκα χρόνια λιτότητας και φτώχειας, επιδίδεται στον σχεδιασμό ενεργειών για το κλείσιμο περιφερειακών νοσοκομείων και περιμένει τον έλεγχο της πανδημίας για να συνεχίσει τις εξυπηρετήσεις στα ισχυρά συστήματα των ιδιωτών που επιθυμούν την είσοδό τους στο χώρο της υγειονομικής περίθαλψης.

Ασχέτως της πολιτικής τοποθέτησης του καθενός από εμάς, πάνω απ‘ όλα είμαστε Έλληνες και πρέπει να καταλαβαίνουμε πως υγειονομική φροντίδα κάθε ζωής, του πλούσιου ή του φτωχού, του ηλικιωμένου ή του νέου είναι πολύτιμη για να κάνουμε παζάρια και συμφωνίες γύρω από αυτή.

Ας μην επιτρέψουμε να μας χαρακτηρίσει η φράση «Εις υγείαν των κορόιδων».

Η επιλογή είναι δική μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *