in

Ψηφιακό κέντρο το Παλιό Τελωνείο Πρέβεζας;

ΦΑΚΕΛΟΣ- ΤΕΛΩΝΕΙΟ


Ρεπορτάζ Χρήστος Τσούτσης

Την πρόθεση του να γίνει Ψηφιακό κέντρο το παλιό Τελωνείο Πρέβεζας, που βρίσκεται στην παραλία της πόλης πλησίον του στρατοπέδου Σολωμού, εξέφρασε ο Δήμαρχος Πρέβεζας σε πρόσφατη συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Prisma 91.6 και στην εκπομπή «Πρωινό Μαγκαζίνο».

Μάλιστα ο κ. Γεωργάκος μετέφερε την είδηση ότι ήδη έχει σταλεί συγκεκριμένος φάκελος με το αίτημα στις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΕΤΑΔ ( Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου), αξιολογήθηκε και έχουν γίνει συγκεκριμένες συναντήσεις στην Αθήνα με τις υπογραφές «μεταβίβασης» να είναι πολύ κοντά. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας συμπλήρωσε ότι το «θέμα» θα έρθει σύντομα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «ΔΦ» το αίτημα είναι γνωστό τόσο στον κ. Μπέζα, Πρόεδρο της ΕΤΑΔ όσο και στον κ. Βλαστό, Διευθύνοντα Συμβούλου καθώς και στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο χώρος του παλιού Τελωνείου της Πρέβεζας και οι κτηριακές εγκαταστάσεις έχουν μεταφερθεί στην κυριότητα της ΕΤΑΔ, ήδη από την μνημονιακή περίοδο 2015-19. Με την μεταβίβαση αρχικώς να γίνεται στο Υπερταμείο, το οποίο δημιουργήθηκε με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Το Τελωνείο είναι ένας χώρος ιστορικός για την Πρέβεζα, συνυφασμένος με το παραλιακό μέτωπο και γεμάτος ζωή για πολλές δεκαετίες, καθώς εκεί στεγάζονταν οι τελωνειακές υπηρεσίες της ήδη από τη δεκαετία του 30’. Λόγω της έντονης εμπορικής δραστηριότητας του Λιμένα, αλλά και του επιβατικού χαρακτήρα που υπήρχε μέχρι την δεκαετία του 60’, ο όγκος δουλειά και το υπαλληλικό προσωπικό ήταν μεγάλο. Τα τελευταία χρόνια ο χώρος έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε «ερείπιο», με το κτήριο να αντιμετωπίζει σοβαρές φθορές και να έχει «παραδοθεί στο έλεος του χρόνου». Η πλειοψηφία των πολιτών της πόλης, αυτοδιοικητικοί, ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Πρέβεζα» καθώς και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εκεί γύρω ζητούσαν έντονα τα τελευταία χρόνια να αξιοποιηθεί. Κάτι που φαίνεται ότι μετά από χρόνια υπάρχει η πρόθεση να γίνει.


Το κτήριο του Παλιού Τελωνείου είναι χαρακτηρισμένος χώρος «πρασίνου» από εποχής Δημοτικής Αρχής Κλάππα, με αποτέλεσμα να προστατεύεται ο χαρακτήρας του και να μην μπορεί να κατεδαφιστεί.

Η συγκεκριμένη αναφορά βέβαια του Δημάρχου στην συνέντευξη, άνοιξε παράλληλα τον ασκό του Αιόλου καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο αξιοποίησης δεν έχει συζητηθεί ποτέ μέχρι σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας. Η παράταξη Γεωργάκου έχει «κατηγορηθεί» από την Αντιπολίτευση αρκετές φορές σε Δημοτικά Συμβούλια ότι λειτουργεί «εν κρυπτώ» φέρνοντας έτοιμες προτάσεις προς έγκριση για σειρά θεμάτων.

Αυτό που προκαλεί περισσότερο όμως εντύπωση είναι ότι για το συγκεκριμένο κτήριο είχε ενδιαφερθεί και το Επιμελητήριο Πρέβεζας στο πρόσφατο παρελθόν.

Πιο συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας κ. Μπούρης είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του Επιμελητηρίου ώστε να μετεγκατασταθούν εκεί οι υπηρεσίες του. Μάλιστα το συγκεκριμένο ενδιαφέρον είχε μετεξελιχτεί σε ώριμο αίτημα και είχαν πραγματοποιηθεί συναντήσεις τόσο με την σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και τη Διοίκηση της ΕΤΑΔ όσο και με τον Πρεβεζάνο πρώην Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο. Ο κ. Τσακαλώτος είχε ανταποκριθεί θετικά κατά τις συναντήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί το 2019 για την αξιολόγηση και την προώθηση του αιτήματος.

Ο κ. Γεωργάκος φαίνεται να αλλάζει πλάνο στηρίζοντας τη νέα πρόταση του Δήμου. Η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει τριγμούς τοπικά στις σχέσεις των δύο ανδρών, μιας και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου είχε επιδείξει φιλότιμες προσπάθειες ώστε ο χώρος να περιέλθει στην κυριότητα του επιμελητηρίου.

Ψηφιακό κέντρο
Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου Ψηφιακού Κέντρου στο συγκεκριμένο σημείο. Η ιδέα αυτή όσο και πρωτοποριακή και αν ακούγεται για τα τοπικά δεδομένα δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς ο Δήμος Πρέβεζας «ποντάρει» πολλά στη νέα ψηφιακή εποχή. Έχει πραγματοποιήσει ήδη από το Φεβρουάριο του 2020 ενημερωτική παρουσίαση της ακαδημίας ψηφιακών δεξιοτήτων CISCO Δήμου Πρέβεζας, εγκαινιάζοντας τη συνεργασία με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην ψηφιακή τεχνολογία.


Μάλιστα το Σάββατο, 20 Μαρτίου έλαβε χώρα το δεύτερο μάθημα CCNAv7 της Ακαδημίας ψηφιακών δεξιοτήτων της Cisco. Παράλληλα, παρουσιάστηκε από το Δήμο και από στελέχη της Cisco Greece η λειτουργία της νέας ακαδημίας που προσφέρει δωρεάν τόσο την εκπαίδευση της πιστοποίησης (κόστους άνω των 1200€ -1500€ ανά εκπαιδευόμενο για την πιστοποίηση CCNAv7 της Cisco) όσο και τα έξοδα συμμετοχής των συμμετεχόντων στις διεθνής εξετάσεις για αυτήν (κόστους 260€).

Η Cisco είδε λόγω των τηλεδιασκέψεων που μπήκαν λόγω πανδημίας στην καθημερινότητα των πολιτών, τις μετοχές της και τα κέρδη της να αυξάνονται ραγδαία. Η ίδια εμπλέκεται όμως το τελευταίο διάστημα στο «σκάνδαλο» για τη σύμβαση που υπεγράφη για λογαριασμό του Υπουργείο Παιδείας και αφορά την τηλεκπαίδευση και τη μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών.

Το θέμα ήρθε στην εθνική αντιπροσωπεία και τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής άσκησαν δριμύτατη κριτική, καθώς όπως καταλογίζεται στην Κυβέρνηση υπεγράφη σύμβαση που αγγίζει το 1.500.000 ευρώ…. Ακόμη, αποκαλύπτεται μεταξύ άλλων, ότι η «Cisco» μπορεί να αποκαλύπτει δεδομένα τηλεμετρίας και υποστήριξης σε τρίτους και να χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους δεδομένα για δικούς της επιχειρηματικούς σκοπούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *