in

Το διαμάντι της Άρτας−Γεωπονική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Μια σχολή που εκτός από γνώση, προσφέρει ερευνητική εμπειρία με πιστοποίηση


Ρεπορτάζ της Σοφίας Αναγνωστάκη
• Δημοσιογράφου-μέλους της ΕΣΗΕΑ

Εν όψει των Πανελλαδικών εξετάσεων και της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων οι υποψήφιοι φοιτητές βρίσκονται σε δίλλημα ποια σχολή να επιλέξουν και με ποια κριτήρια. Η αλήθεια είναι ότι συνήθως δεν γνωρίζουν ούτε επακριβώς τον τρόπο λειτουργίας των σχολών, ούτε και τις πραγματικές τάσεις στην αγορά εργασίας και τις επαγγελματικές προοπτικές, που τους προσφέρει.

Η «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΦΩΝΗ» παρουσιάζει σήμερα τη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα. Ένα τμήμα, που βρίσκεται στο χώρο της μεγάλης παραγωγής της ελληνικής κτηνοτροφίας και στο πιο πυκνό παραγωγικό κομμάτι των δεντροκαλλιεργειών, αφού η Άρτα συνδέεται με την καλλιέργεια εσπεριδοειδών, ακτινιδιάς και ελιάς. Άρα λοιπόν, είναι ένας πρόσφορος τόπος, όπου ο φοιτητής δεν είναι ξεκομμένος από την πραγματική παραγωγή, αλλά αντιθέτως βρίσκεται στον πυρήνα της.

«Το πλεονέκτημα της Σχολής είναι η εξωστρέφεια και το γεγονός ότι η εκπαίδευση, είτε της φυτικής είτε της ζωικής κατεύθυνσης, γίνεται μέσα στις καλύτερες κτηνοτροφικές-πτηνοτροφικές μονάδες της χώρας ή στα θερμοκήπια και τους χώρους καλλιέργειας. Κατά συνέπεια τα εφόδια που παίρνουν οι φοιτητές, πέραν της γνώσης, είναι και υψηλής επαγγελματικής κατάρτισης, αφού σε προπτυχιακό επίπεδο εργάζονται ήδη μέσα στους χώρους παραγωγής και μελλοντικής τους εργασίας. Ενδεικτικά, να αναφέρω ότι το 60% των αποφοίτων της Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα στελεχώνουν μεγάλες βιομηχανίες της χώρας και Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας.

Επιπλέον, οι φοιτητές, δεν βρίσκονται σε ένα τμήμα, που απλά διδάσκονται πολύ καλά την ήδη υπάρχουσα γνώση της γεωπονικής επιστήμης, αλλά σ’ ένα τμήμα όπου οι ίδιοι μπορούν να συμμετάσχουν στην παραγωγή νέας γνώσης, η οποία εξελίσσει την επιστήμη τους. Το τμήμα υλοποιεί Ευρωπαϊκά Προγράμματα Καινοτομίας, έχει κατοχυρώσει πατέντες και εδώ και χρόνια αναπτύσσει πρότυπα ανάπτυξης πράσινων τροφίμων. Μάλιστα, είναι το 5ο τμήμα από τα 24 του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην απορρόφηση Κοινοτικών Κονδυλίων στην υλοποίηση Ερευνητικών Προγραμμάτων», επισημαίνει στη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΦΩΝΗ» ο καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα, κ. Ιωάννης Σκούφος.

Τι σημαίνει πρακτικά για τον φοιτητή αυτή η εξωστρέφεια του τμήματος; Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα γι αυτόν;

Όπως επισημαίνει ο κ. Σκούφος:
α) Από τις προπτυχιακές του σπουδές, ο φοιτητής συμμετέχει στην έρευνα. Εντάσσεται δηλαδή, σε ένα ερευνητικό έργο επ’ αμοιβή. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να έχει προϋπηρεσία ερευνητική εμπειρία με πιστοποίηση, ενώ σπουδάζει.
β) Επειδή συμμετέχει στα έργα, συμμετέχει και στα αποτελέσματα των ερευνών, ήτοι στις δημοσιεύσεις των εργασιών επί της έρευνας σε επιστημονικά περιοδικά με πολύ υψηλό και παγκόσμιο κύρος. Επίσης, συμμετέχει σε παγκόσμια συνέδρια. Οκτώ φοιτητές του τμήματος θα συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο συνέδριο Πτηνοτροφίας, στη Γαλλία εντός του 2021 και άλλοι έξι στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ζωικής Παραγωγής στην Ελβετία.
γ) Όλη του η εκπαίδευση γίνεται σε εργαστήρια, που έχουν άρτιο και πιστοποιημένο με ΦΕΚ εξοπλισμό, που συμβάλλουν στην εξέλιξη της επιστήμης.
δ) Πέραν της επιστημονικής γνώσης και ερευνητικής εμπειρίας ζει σε έναν τόπο που του προσφέρει πλούσιες εμπειρίες και όμορφες αναμνήσεις. «Στο πλαίσιο των προγραμμάτων HORIZON 2020, στο τμήμα έκαναν το διδακτορικό τους φοιτητές από το Μιλάνο, τη Μαδρίτη, την Μάλαγα , οι οποίοι όχι απλώς επισκέφθηκαν και αγάπησαν τον τόπο και την Ήπειρο, αλλά κάποιοι έγιναν γονείς εδώ και κάποιοι άλλοι σκέφτονται να μείνουν και να εργαστούν εδώ», αναφέρει ο κ. Σκούφος.

Η Γεωπονική Σχολή υλοποιεί καινοτομία
Η Γεωπονική σχολή στην Άρτα εμβαθύνει στις σύγχρονες τεχνολογίες και καινοτομίες της γεωπονικής επιστήμης για την παραγωγή ασφαλών, υψηλής προστιθέμενης αξίας ποιοτικών προϊόντων, με μηδενικό ή ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.


«Όταν βγήκαμε το 2008 με το πράσινο κοτόπουλο κάποιοι μίλησαν για πράσινα άλογα. Σήμερα, η ευρωπαϊκή πολιτική για το πακέτο 2021-2027, όπως αναφέρεται στην Νέα Συμφωνία, έχει ως κατεύθυνση την πράσινη γεωργία. Η πράσινη ή τίποτα! Εμείς τα έχουμε κάνει αυτά. Τα πρότυπα ανάπτυξης πράσινων τροφίμων, τα έχουμε αναπτύξει μόνον εδώ. Κάποια προϊόντα έχουν βγει ήδη στην αγορά. Σ’ αυτά τα έργα συμμετείχαν πολλοί φοιτητές. Σήμερα ετοιμάζουμε μαζί με την «Πίνδο», το Πρότυπο Πτηνοτροφείο, το οποίο είναι πανευρωπαϊκή πρωτιά, για εκτροφή πτηνών κρεοπαραγωγής με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Όλο αυτό είναι πολύ σπουδαίο για την Ελλάδα, διότι διαφοροποιεί τα προϊόντα της, δίνει τη δυνατότητα για εξαγωγές, βγάζει προϊόντα για ευαισθητοποιημένους καταναλωτές, γιατί η γη είναι το σπίτι μας κι αυτό πρέπει να εκφραστεί στα τρόφιμα που τρώμε. Εμείς κάνουμε μια προσπάθεια η φυτική και η ζωική παραγωγή να μπει στα κανάλια της πράσινης αειφορίας. Και η Ελλάδα και η Ήπειρος να γίνει ένα σήμα κατατεθέν.

Όσον αφορά τις ιχθυοκαλλιέργειες, στο πλαίσιο του Διασυνοριακού Προγράμματος Interegg, που υλοποιούμε με το Επιμελητήριο και τον Σύλλογο Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, έχουμε εγκαταστήσει ένα μηχάνημα , όπου μπορεί ο καθένας να βάλει τα στοιχεία της εκτροφής και να δει πόσο η εκτροφή του μειώνει ή αυξάνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Κι αυτό οδηγεί σε τρόφιμα «Πράσινης ετικέτας», αναφέρει ο κ. Σκούφος.

Σίμος Σκαφτούρος – φοιτητής 4ο έτος Γεωπονικής

«Αν όντως θέλεις να μάθεις και έχεις την όρεξη αυτή η σχολή σου προσφέρει τα πάντα. Θα μπεις μέσα στα εργαστήρια, θα ασχοληθείς με το αντικείμενό σου. Σε αντίστοιχες σχολές, ασχολείται μόνο ο καθηγητής με την έρευνα κι είναι από κάτω 50-60 άτομα και απλά τους δείχνει τη διαδικασία. Στη Γεωπονική στην Άρτα, είμαστε μικρές ομάδες, μικρά τμήματα, μπαίνουμε μέσα στα εργαστήρια, δουλεύουμε, επισκεπτόμαστε μονάδες. Είναι πολύ ενεργή σχολή. Υλοποιεί προγράμματα για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και είναι καλό που συμμετέχουν κι οι φοιτητές.

Αλέξανδρος Πατσαβούρας (4ο έτος της Γεωπονικής Σχολής)

Ουσιαστικά αυτή η σχολή είναι ένα μοντέλο για τις άλλες σχολές. Σου παρέχει και πρακτική άσκηση, βλέπεις τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, σε πάνε σε μονάδες παραγωγής, έχεις εικόνες και από ζώα. Αντίστοιχα στην φυτικής παραγωγής εκπαιδεύεσαι σε θερμοκήπια κλπ. Ουσιαστικά είναι η καλύτερη επιλογή γεωπονίας. Σε ότι αφορά την ζωή, η Άρτα είναι μια ήσυχη πόλη, δεν έχει εγκληματικότητα. Είναι μικρή η κοινωνία και εντάσσεσαι γρήγορα. Γίνεσαι μια οικογένεια. Έχεις να επισκεφθείς μέρη και στην πόλη και γύρω από αυτήν και συνδυάζει Θάλασσα και Βουνό».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *