in

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | «Ρεαλιστικό και απολύτως απαραίτητο το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκαμψη της οικονομίας», ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ

Συνέντευξη στον Χρήστο Τσούτση


Ο Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης μιλά αποκλειστικά στην “ΔΦ” για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ενίσχυση της οικονομίας, για το Ταμείο Ανάκαμψης, τις πολιτικές της Κυβέρνησης της Ν.Δ και την επόμενη ημέρα στην κοινωνία.

•  Πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ανέπτυξε το σχέδιο του για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Είναι ρεαλιστικές & εφαρμόσιμες οι προτάσεις του κόμματος σας σήμερα μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο διανύουμε τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο;
Ειδικά στο σημερινό πλαίσιο, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ οριοθετεί τις απολύτως αυτονόητες παρεμβάσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας μας: ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ένα μόνιμο και ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων. Όλα αυτά κοστολογούνται στα 8,4 δισ.ευρώ – 5,7 δις. από τα μέτρα ρευστότητας και 2.7 δις από την απώλεια εσόδων από το κούρεμα χρεών. Δεδομένης και της ευνοϊκής δημοσιονομικής ευρωπαϊκής συγκυρίας, είναι όχι μόνο ρεαλιστικό αλλά και απαραίτητο να υλοποιηθούν αυτές οι προτάσεις ώστε η οικονομία να προχωρήσει παραπέρα. Αντίθετα κόστος των δεκάδων χιλιάδων λουκέτων και των εκατοντάδων χιλιάδων, όπου ήδη μας οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης, θα είναι δυσβάσταχτο για την κοινωνία.

Χαμηλές προσδοκίες από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Ύφεση στην ελληνική οικονομία, προβληματισμός στην «αγορά» για την επόμενη ημέρα. Πως χαρακτηρίζεται ως τώρα βάση και της συνολικής εικόνας της, η Κυβέρνηση της Ν.Δ και ο Κ. Μητσοτάκης;
Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε την πανδημία ως χρυσή ευκαιρία για να εφαρμόσει το ακραία νεοφιλελεύθερο της σχέδιο. Αρνήθηκε να στηρίξει ουσιαστικά το ΕΣΥ, να θωρακίσει την οικονομία, να λάβει μέτρα περιορισμού του ιού στους χώρους εργασίας και στα μέσα μεταφοράς. Με την Βουλή να υπολειτουργεί, κατάργησε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, μείωσε τους εισακτέους στα πανεπιστήμια και νομοθέτησε σωρεία αντιπεριβαλλοντικών διατάξεων. Και με την ανεργία ήδη στα ύψη, απεργάζεται την κατάργηση του οκταώρου και την περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας.

Δεν μιλάμε απλά για μια κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων. Αλλά για μια κυβέρνηση επικίνδυνη, η οποία εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης έχει κηρύξει τον πόλεμο στην κοινωνική πλειοψηφία, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ και των «δικών της» παιδιών.

  Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ανακοίνωσε το ξεκίνημα προγράμματος μέσω ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στην εστίαση. Παράλληλα «έτρεξαν» από τις Περιφέρειες της χώρας το τελευταίο διάστημα προγράμματα στήριξης με μη επιστρεπτέα ποσά.
Είχαν προηγηθεί οι επιστρεπτέες προκαταβολές καθώς και το ΤΕΠΙΧ. Πως αξιολογείται τα συγκεκριμένα μέτρα ως Αξιωματική Αντιπολίτευση; Αρκούν;
Σχεδόν το σύνολο του ΤΕΠΙΧ αλλά και η πρωτοφανής ρευστότητα ύψους 50 δισ. των ελληνικών τραπεζών, κατευθύνθηκαν σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν μείνει εκτός των επιστρεπτέων προκαταβολών – και όσοι τις έλαβαν μιλάνε για δάνεια – κοροϊδία συγκριτικά με τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρεύσει μετά από μήνες μηδενικών εσόδων. Στα προγράμματα των Περιφερειών εντάχθηκαν μόλις 1 στις 8 επιχειρήσεις, ενώ το 60% των επιχειρήσεων εστίασης αναμένεται να αποκλειστεί από το πολυδιαφημιζόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Με 4 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν ήδη το φάσμα του λουκέτου, τους ανέργους να έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο και μια νέα γενιά κόκκινων δανείων να απειλεί οποιαδήποτε ανάκαμψη, είναι πια ξεκάθαρο ότι τα κυβερνητικά μέτρα δεν είναι απλά ανεπαρκή. Αλλά ότι έχουν οδηγήσει τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και την οικονομία συνολικά σε πρωτοφανές αδιέξοδο.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάμπτει δημοσκοπικά έστω και ελαφρώς, με την Κυβέρνηση να παρουσιάζει φθορά στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Τι σχέδιο πρέπει να ακολουθήσετε με στόχο να ξανακερδίσετε την εμπιστοσύνη των πολιτών μπρος στο ενδεχόμενο μιας νέας κυβερνητικής θητείας;
Η κοινωνική δυσαρέσκεια για το υγειονομικό και οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο μας έχει οδηγήσει η κυβέρνηση, αποτυπώνεται πράγματι και δημοσκοπικά. Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να δώσουμε πολιτική διέξοδο σε αυτή την δυσαρέσκεια, δείχνοντας ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Διαμορφώνουμε το πρόγραμμά μας σε σύμπλευση με την κοινωνία, ώστε να εκκινεί από τις δικές της, σημερινές ανάγκες και με αισιοδοξία βλέπουμε ότι οι προτάσεις μας έχουν πολύ θετική ανταπόκριση από ευρύτατα κοινωνικά στρώματα. Στόχος μας είναι να πείσουμε ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε το ρεαλιστικό, ριζοσπαστικό σχέδιο που έχει ανάγκη η χώρα μας για την επόμενη μέρα. Ένα σχέδιο προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, που θα τους περιλαμβάνει όλους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *