in

Στο κόκκινο το Μαξίμου για την μετάλλαξη Δέλτα

editor_image

Του Άρη Ραβανού 


Τρομάζει την κυβέρνηση ένα νέο κύμα πανδημίας και η μετάλλαξη Δ καθώς μια τέτοια αρνητική εξέλιξη θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση στην χώρα από πολλές πλευρές και ουδείς δύναται στο Μέγαρο Μαξίμου να προβλέψει τι θα συμβεί το φθινόπωρο. Η αγωνία, ο φόβος και ο προβληματισμός είναι έκδηλος στο επιτελείο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και γι’ αυτό και ο ίδιος εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες να υπερασπίζεται με ένταση την ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασθέντων. Για τον Πρωθυπουργό είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς το εμβολιαστικό πρόγραμμα και πλέον η αύξηση του αριθμού των εμβολιασθέντων είναι πρώτη προτεραιότητα.

Ενδεικτικό στοιχείο της ανησυχίας του Πρωθυπουργού για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος είναι το γεγονός ότι ζητάει ο ίδιος επιτακτικά με παρεμβάσεις και δηλώσεις τον εμβολιασμό πολιτών σε σημείο που δημιουργούνται πολλαπλά ερωτήματα για το βαθμό της πίεσης που ασκείται σε τμήμα της κοινής γνώμης.

Είναι χαρακτηριστική η κίνησή του να ζητήσει από τον Aρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο πριν λίγες ημέρες την βοήθειά του. «Θέλω να σας ζητήσω ακόμα μια φορά την παρότρυνσή σας και ενδεχομένως μέσω και των κηρυγμάτων των ιερέων στο ποίμνιο ώστε να κάνουν οι καχύποπτοι αυτό το πρόσθετο βήμα» ήταν η χαρακτηριστική φράση του Πρωθυπουργού που παράλληλα ζήτησε και την βοήθεια περιφερειαρχών και δημάρχων προ ημερών.

Το στοίχημα όμως είναι δύσκολο για την κυβέρνηση που έχει μπροστά της κυριολεκτικά «Γολγοθά», ενώ η μετάλλαξη «Δέλτα» που «απειλεί» τη χώρα μας μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Ήδη, η κατάσταση στον τουρισμό είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και πολλαπλασιάζονται τα αρνητικά μηνύματα από τουριστικές περιοχές. Ουσιαστικά είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για την κυβέρνηση που εάν δεν άνοιγε την τουριστική αγορά θα δημιουργούνται μείζον θέμα στις τουριστικές περιοχές, αλλά και τώρα που άνοιξε ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν θα αυξηθεί η διασπορά της μετάλλαξης.

Πάντως είναι το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι σε ό,τι αφορά κυρίως το πώς θα εφαρμοστεί το σύστημα πρόσβασης πολλών ταχυτήτων στους κλειστούς χώρους και κατά πόσο θα τηρούνται όσα ισχύουν για τους μη εμβολιασμένους. Βεβαίως μένει να φανεί στην πράξη εάν η εφαρμογή θα είναι επιτυχής, καθώς πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο και ευαίσθητο θέμα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας στο μέλλον «θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη».

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο αποφασίστηκε ότι «οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά και πετάνε το μπαλάκι μακριά από το Μέγαρο Μαξίμου. Γι’ αυτό και τονίζουν ότι ήρθε η ώρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, των επιχειρήσεων αλλά και της κοινωνίας των πολιτών να κάνουν το καθήκον τους και να πείσουν όσο περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν άμεσα.

Η μεγάλη ανησυχία όμως της κυβέρνησης σχετίζεται με τις παρενέργειες στην ελληνική οικονομία και κυρίως στον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί ένα νέο lockdown.

Ως εκ τούτου όλο το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου πέφτει πάνω στην υλοποίηση της επιχείρησης «αποτροπής του 4ου κύματος» και επικοινωνιακά το θέμα σκεπάζει οτιδήποτε άλλο που όντως φέρνει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, όπως π.χ. το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση που αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές της κυβέρνησης, όπως και το άλλο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Το όλο σκηνικό είναι εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση που παίρνει μεγάλο ρίσκο με τις αποφάσεις της και κυρίως με τον διαχωρισμό εμβολιασθέντων και μη, καθώς οι αντιδράσεις μπορεί να της γυρίσουν μπούμερανγκ.