in ,

Ταξίδι στον Χρόνο: Η Σκουφά και τα εμπορικά καταστήματα [του Δημήτρη Χρ. Μπανιά]

Η Σκουφά παλαιότερα
editor_image

Συνταξιούχος – Οικονομολόγος


Ο κεντρικός δρόμος της Άρτας, η Σκουφά είναι από παλιά ο εμπορικός, εκεί ήταν πάντοτε τα εμπορικά καταστήματα της πόλης και πιο πέρα του Νομού και της περιοχής μας. Είχε ανοιχθεί επί δημαρχίας του δεύτερου Δημάρχου Άρτας Ευάγγελου Γαρουφαλιά και έγινε αρκετά πλατύς για την εποχή του, έκλεισαν κι όλα τα ρέματα που την διέσχιζαν. Της δόθηκε το όνομα του πρωτεργάτη της Φιλικής Εταιρίας Νικ. Σκουφά κι υπάρχει ακόμα η μικρή ταμπέλα που αναφέρει «εδώ ήταν το μαγαζί του Ν. Σκουφά». Ήταν και το Δημαρχείο για πολλά χρόνια μετά την δωρεά του Ζάρα. Ενώ ξεκινούσε από τον Αϊ Γιώργη και τελείωνε στο Μουχούστι, οι Αρτινοί εννοούσαν από πλ. Κιλκίς μέχρι Αϊ Γιώργη. Παλαιότερα ήταν το αδιαχώρητο καθημερινά από κίνηση, τα δε Σαββατοκύριακα γινόταν η περατζάδα τα απογεύματα με εκατοντάδες να ανεβοκατεβαίνουμε για ώρες οι Αρτινοί. Όλοι οι άλλοι δρόμοι που σήμερα έχουν κάποια κίνηση παλιά ήταν τριτεύοντες, πλην ο δρόμος της λαϊκής, η Πριοβόλου. Είχε άσφαλτο πάντα και για τα λίγα αυτοκίνητα ήταν άνοδος – κάθοδος, το μοναδικό σημείο που καθαρίζονταν καθημερινά από τους οδοκαθαριστές και τα καλοκαίρια έπεφτε νερό για την σκόνη από την υδροφόρα του Δήμου. Στις παρελάσεις και υπόλοιπες εκδηλώσεις, γινόταν πατείς, πατώ σε όλο το μήκος και όχι λίγα μέτρα.

Η Σκουφά είχε φτάσει στο σημείο μέχρι προ 15-20 χρόνια να περιμένεις χρόνια να βρεις μια πόρτα να ανοίξεις μαγαζί ή το χειρότερο να δόσεις πολλά λεφτά «αέρα» να πάρεις ένα. Ακριβός δρόμος για τα δεδομένα μιας επαρχιακής πόλης. Οι μεγαλύτεροι αριθμοί ήταν βασικά τα υφασματάδικα και στα παπουτσάδικα, αυτά δυνάμωναν κάθε μέρα την κίνηση, εδώ έδιδαν μάχη τα αφεντικά και κυρίως οι υπάλληλοι να βάλουν μέσα πελάτες. Υπήρχαν μαγαζιά όπως του Σοφοκλή Μπακαγιάννη που γύρο στο 1965 είχαν 7 υπαλλήλους, ο καθένας στο πόστο του, αλλά και ένα δύο στην πόρτα, στο πεζοδρόμιο. Το δεφτέρι κι εδώ δούλευε πολύ με όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα με τους καμπίσιους, «θα δώσω το πορτοκάλι και θα έρθω Κώστα, τώρα παντρεύω την κοπέλα». Ένας όπως έλεγε το 1970 που έκλεισε το μαγαζί του έμειναν στα μεγάλα δεφτέρια 1.500.000 δραχμές, πολλά τα λεφτά. Ελάχιστα έτοιμα υπήρχαν, πλην από πουκάμισα, παντελόνια, σακάκια οι πρώτοι που έφεραν ήταν ο Τέλης Καλιακάτσος και ο Βασίλης Λυγούρας τα πρώτα μπουτζίν. Δούλευαν πολύ καλά, μέρα νύχτα οι ράφτες κι οι μοδίστρες. Πολλοί μετέπειτα αφεντικά από το 1950 είχαν κάνει υπάλληλοι στους Εβραίους. Τα παπουτσάδικα κι αυτά πολλά, τα περισσότερα ήταν πρώην τσαγκάρικα και για επισκευές και για κατασκευή καινούργιων, είχε μείνει η φράση «σεβρό». Υπήρχαν σχεδόν και τα άλλα επαγγέλματα σε μικρούς αριθμούς.

Η φιλαρμονική επί της Σκουφά (Μονοπλιό)

Υφασματάδικα: Σμύρης Κώστας και Δημήτρης, Σμύρης Σπύρος, Σμύρης Γιώργος, Γιάννης Γιώτης, Αφοί Ασλανίδη, Άλφα Κάπα, Τέλης Καλιακάτσος, Σοφ.και Τάκης Μπακαγιάννης, Κοντογιάννης, Λυγούρας Βασ., Κοτσαρίδας Κώστας, Ψηλός Αθαν., Χουλιάρα Αφοί, Φούκας-Ματσούκας, Αφοί Παπάζογλου, Σαπρίκης, Χουλιάρα μετά Τριανταφύλου, Αφοί Πολύζου, Ευταξίας, Συνετ. Ραφτάδων, Λαμπρού Βασ- Τσίτζουλας, Αφοί Παπαχρήστου, Μιχαλόπουλος, μέχρι το 1955 ήταν και 3 Εβραίοι που είχαν γυρίσει και ξαναφύγανε.

Παπουτσάδικα: Βάσιος, Κουτσούμπας Γιώργος και τα παιδιά Χρήστος και Βασίλης (οι πρώτοι που φέρανε τα αθλητικά ΕΛΒΙΕΛΑ), Κουτσούμπας Δημήτριος, Σπανού Αφοί, Κοντογιάννης, Σαρλής, Νεοχωρίτης, Κώστας και Μήτσιος Αλίβερτης (έφτιαχναν άρβυλα με σόλες από φορτηγά), Έξαρχος, Στόγιας-Σεργιάννης, Λακιώτης, Κατσώρας-Αφοί Γιώτη (ρουμούνος)-Παζιριανίδης-Αφοί Μεθόδιου, Στάμος, Τσιτσιμπρίκος, Αφοί Παπαχρήστου-Παπαθεοδώρου, Γιάννης Παπαχρήστος, Κουτσογιώργος, Βλάχος, Κολιούλης

Μπακάλικα: Αφοί Μπάφα, Μπαρμπούτης Δημ., Μπανταλούκας Κώστας-Γιώργος, Γιώργ. Σακκάς, Ρήγας, Αναγνωστόπουλος Ανδ., Μέλατος Μπάμπης, Λαλάκου Αφοί, Πέτρος Σακκάς, Αλκιβιάδης Μπανταλούκας μετά Θεόκλητος (κεριά), Πέτρος Σακκάς, Πλακούτσης.

Διάφορα:
Αρώματα: Κουτρούμπας, Λογοθέτης Κωστ.

Βαφές: Λογοθέτης Βασ.

Γαλακτοπωλεί: Κωσταδήμας Αντ.- Πλεύρης–Γκίζας Δημήτριος, Γκοργκόλης-Βλάχος Στέφανος,

Γυαλιά: Χαμπηλομάτης,

Εφημεριδοπωλείο-Βιβλιοπωλεία: Φωτόπουλος Π, Νάτσικας Μανιώτης, Νικολόπουλος (ο πρώτος που είχε γυναίκες υπαλλήλους στην πόλη), Γούλας Σωτήρης.

Έπιπλα: Τσίρκας, Αφοι Παπαβαγγέλη

Εστιατόρια-Ταβέρνες: Βυζάντιο-Βίτας, Ευταξίας Θανάσης (ο πρώτος που έφερε το σουβλάκι πίτα στην πόλη), Κουτσοσπύρος (Κληματαριά), Πριτσιλιάγος-Παπαγιάννης Νικ., Αβέρωφ, Λάκκας, Σερδενές-Γιώτης, Παπαλάμπρος, Μπούκας, Αφοί Διονύση, Μυλωνάς,

Ζαχαροπλαστεία: Αφοί Τόδουλου, Αφοί Παπαμιχαήλ (οι πρώτοι που φέρανε ψυγεία, βιτρίνες για τα γλυκά), Σκανδάλης (είχε λίγα τραπεζάκια και πάντοτε τα ζευγάρια εκεί), Βαμβουρέλης (ΜΑΧΙΜ) (έφτιαχνε τα φρούτα γλυκά), Πριτσιβέλη,

Ηλεκτρολόγοι: Γεροβασίλης και Σκέντος Κ, Δημ. Μυτιληναίος, (είχαν φτάσει να έχουν πάνω από 20 τεχνίτες ο καθένας και αρκετούς βοηθούς), Γραβιάς.

Καφενεία: Θ. Κοντοχρήστος, Τρομπούκης Αθ., Αφοί Τόδουλου, Κατσάρης (με την μαϊμού), Κακαβάς (είχε μπύρα χύμα), Αλκ. Σιώζιος (Τσόπελας), Νάκα Αφοί, Τόλος, Καλαμπάκος, Κυριάκος, το Νέον Αφοί Κοντογιώργου, Βασ. Σακκάς – Μυλωνάς, Σίτας Δημ., Σίτας Χαρ., Τρομπούκη Κωστ, Ουρανία Κουτσιάφτη (πύραυλος), Τζίμας, Λώλος μετά Φωτίου.

Κουρεία: Γκολομάζος Δημ. –Υψηλός Κωνστ., Κ. Κολιοπάνος, Μαρκαμπέλας Χρ., Δημήτριος Κουτσούμπας, Ζαχαρίας Κοντογιώργος, Μπριασούλης Ηρακλής, Τζιατζιάς

Κρεοπωλεία: Αυτά ήταν στην ψαραγορά πλην της οικογένειας Κεφάλα επί της Σκουφά,

Μανάβικα: Πέμπας Κ., Παριορίτσας Γεωργ., Γκολομάζος, Κατωπόδης.

Νήματα: Λιόντος, Νασούλας,Βασιλείου, Αφοί Μπαλτζώη

Ξενοδοχεία: Άνεσις, Ακροπόλ, Πάνθεον, Ζέρβας, το 1965 έγινε το Αμβρακία επί της Πριοβόλου και έλυσε πολλά προβλήματα.

Ούζο: Γάτσιος, Ηρακλής, Δώδος, Κατσαούνος, Μπανταλούκας, Χουλιάρα- Κεχαγιά.

Ποδήλατα: Ευστρατιάδης Θεοχ., Αφοί Μπέκα, Ναπολέων Σταμούλης (κωφάλαλος)

Ράδια: Αγόρος, Σούκης

Ραπτομηχανές: Βαβέκης, Γιωτόπουλος

Σιδηριπωλεία Οικοδομικά: Γιαννάκης, Σιμόπουλος Κώστας, Ρούμπος, Αφοί Κατσαούνου, Νούσιας Μαρτίνης Τσίκας

Ραφεία: Αφοί Μητροβασίλη (Βασιλείου), Καραβασίλης, Βασίλης Καραδήμας, Χρ. Πολύμερος, Κώστας Σαλαμούρας (και φέσια)

Υαλοπωλεία: Νοικοκυριό Αφοί Καραβασίλη, Χρόνης Χρ., Αφοί Παπαχρήστου

Φαρμακεία: Τσέτης, Παπανικολάου, Γάτσιος, Ευσταθίου, Αναλογίδης, Ματσούκας

Φούρνοι: Γιαννάκης, Ηλίας Τόλης, Γιαννάκης, Κουτσούμπας Αλέξιος

Φωτογραφείο: Ντουχανιάρης Χαλκώματα κ.λπ, Μπούση Θεανώ, Αφοί Τζαχρήστα, ο Αβραμίνος ο Εβραίος Λώλος

Χάνια: Δημ Καραβασίλης, Αφοί Χουλιάρα, Κατσίκα

Ψιλικά: Νούτσου Αφοί, Αφοί Τζίμα, Μαυρίκης, Διαμάντης

Ωρολόγια-Χρυσαφικά: Κωστής, Γεώργ. Ζάγκλης και αργότερα αδέλφια, Τρομπούκης Σπ.

Λοιπά: Αφοί Σφήκα, Αφοί Χουλιάρα, Σωτήριου Τάκης, Βασίλω και Λάκης Χριστοδούλου ΠΡΟΠΟ, Ντέτσικας Βασ. (εσώρουχα), Ριγανέλας με τα τσιγάρα ΕΘΝΟΣ (είχε το 50% των τσιγάρων), Παπανικιλάου Τσιγάρα, Κοτσαρίδας Κώστας (τσιγάρα), Γκούβα Αφοί ψιλικά τσιγάρα και ΠΡΟ.ΠΟ, Αφοί Τζίμα, Τσούρης (όπλα), Δημ. Στόγιας (όπλα), Γούλας (τσιγάρα), η κ. Ελένη με την βαρκίνα.
Σίγουρα μας ξέφυγαν μερικοί ή έχουμε κάποιο λάθος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *