in

Το Πανεπιστημιακό τμήμα Λογιστικής να παραμείνει στην Πρέβεζα


Ως μια βάση διεκδίκησης του κοινού στόχου να παραμείνει στην Πρέβεζα το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής είναι για το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας η πρόταση των πέντε σημείων που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην πολύωρη ειδική ανοικτή συνεδρίαση του οργάνου για το θέμα, που πραγματοποιήθηκε παρουσία φορέων το βράδυ της 11ης Οκτωμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας.

Η πρόταση η οποία κατατέθηκε από την Λαϊκή Συσπείρωση στηρίχτηκε από τις παρατάξεις «Ανυπότακτη Κίνηση»- «Στροφή στο Μέλλον»- « Δημοτική Συνεργασία» και «Ανάπτυξη Τώρα».

Να παραμείνει το τμήμα στην πόλη, να γίνει παρέμβαση του δημοτικού συμβουλίου στο σώμα των καθηγητών ώστε να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους, κατάργηση του νόμου Κεραμέως, καμία αλλαγή στον πανεπιστημιακό χάρτη και ενίσχυση των υποδομών με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αναφέρει η πρόταση που κατατέθηκε λεπτομερώς από τον κ. Σταύρο Αμάραντο και εμπλουτίστηκε από τους κ.κ. Κωστόγιαννη και Γιαννουλάτο.

Η παράταξη Γεωργάκου για άλλη μια φορά έδειξε την πολιτική αδυναμία της να στηλιτεύσει τα αποτελέσματα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που στάθηκαν καταστροφικά στην περίπτωση της Πρέβεζας.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος προανήγγειλε την άμεση σύγκληση της διαπαραταξικής επιτροπής ώστε να γίνει προετοιμασία της πρότασης που θα στηρίζει την παραμονή του τμήματος στην Πρέβεζα στην συνεδρίαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην οποία θα παραστούν μετά από πρόσκληση του Πρύτανη Τριαντάφυλλου Αλμπάνη. Βέβαια τόσο ο κ. Γεωργάκος-κυρίαρχα- όπως και υπόλοιπα μέλη της επιτροπής έχουν τεράστια ευθύνη για το γεγονός της μη λειτουργίας της για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, ο οποίος τόνισε ότι για το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το τμήμα λογιστικής και χρηματοοικονομικής είναι στρατηγικής σημασίας και συμπληρώνει τη σχολή οικονομικών. Ο Πρύτανης ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετέχει στη συζήτηση που έχει προαναγγείλει το υπουργείο Παιδείας για συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων. Όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πρέπει να μείνουν ως έχουν και σε αυτό θα επιμείνουμε.

Στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και στο τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα για το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πρέβεζας αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Μπάρκας. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν πρέπει να φύγει το τμήμα από την Πρέβεζα και δήλωσε παρών στις οποίες ενέργειες γίνουν με τη συνεργασία όλων των φορέων. Ο κ. Μπάρκας μεταξύ άλλων τόνισε ότι το τμήμα της Πρέβεζας διαθέτει όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια και θα παραμείνει στην πόλη μας.

Με την τοποθέτηση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλου Αλμπάνη ότι το τμήμα λογιστικής θα μείνει ως έχει συντάχθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτή θα είναι και η απόφαση της Συγκλήτου για παραμονή του Τμήματος στην Πρέβεζα. Σύμφωνα με τον κ Ιωάννου το θέμα προέκυψε από την απόφαση μιας μειοψηφίας εργαζομένων που αποφάσισε πως πρέπει να πάει στα Γιάννενα.

Και στην περίπτωση του κ. Ιωάννου όμως δεν ακούστηκε ουδεμία κριτική αναφορικά με την ΕΒΕ, μένοντας και αυτός πιστά προσηλωμένος μόνο στις ευθύνες των καθηγητών αναφορικά με το τελευταίο ψήφισμα και όχι στις ανάλογες ευθύνες του Υπουργείου. Μάλιστα απάντησε πέρνοντας το λόγο και στον κ. Μπάρκα ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός στην κριτική του απέναντι στο «νόμο Κεραμέως». Μια απάντηση που σίγουρα φανέρωσε την πολιτική διάσταση που φαίνεται να ενστερνίζεται και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης.

Ο κ. Ιωάννου έκλεισε την τοποθέτησή του με το αίτημα της ενίσχυσης του τμήματος ζητώντας ακόμη τη μεταφορά του οικονομικού Πανεπιστημίου στην Πρέβεζα.

Τη βεβαιότητα ότι το τμήμα λογιστικής στην Πρέβεζα θα κλείσει εξέφρασε ο πρόεδρος του τμήματος κ. Σωτηρόπουλος πυροδοτώντας τις αντιδράσεις των παρευρισκομένων. Ο κ Σωτηρόπουλος με μια γενική και αόριστη τοποθέτηση για την πορεία του τμήματος τα τελευταία χρόνια απέφυγε να αναφερθεί στο ψήφισμα και στους λόγους που ζητείται η μεταφορά του τμήματος, ενώ εμμέσως καταδίκασε την συνέχιση της παραμονής του τμήματος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “ένας τρόπος να κλείσει το τμήμα είναι να φύγουν οι καθηγητές και για αυτό δεν μπορείς να κάνεις τίποτα”. Μάλιστα ο κ. Σωτηρόπουλος αν και βρίσκονταν στην Πρέβεζα απέφυγε να παραστεί δια ζώσης στην συνεδρίαση προσβάλλοντας έτσι και το όργανο αλλά και τους υπόλοιπους παρευρισκομένους.

Οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης και δημοτικοί σύμβουλοι τόνισαν ότι η απόφαση των καθηγητών είναι απαράδεκτη και αναφέρθηκαν στα προβλήματα που υπάρχουν με κάποιες διαφοροποιήσεις αλλά με βασικό αίτημα να παραμείνει και να ενδυναμωθεί το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πρέβεζας. Ξεχώρισαν τόσο οι τοποθετήσεις των κ.κ. Αμάραντου και Κωστόγιαννη όσο και αυτές των κ.κ Κορωναίου- Λελοβίτη και Γιαννουλάτου.

Τέλος τοποθετήσεις για το θέμα έκαναν εκπρόσωποι φορέων και ενεργοί πολίτες ζητώντας και εκείνοι από την πλευρά τους το τμήμα να παραμείνει στην πόλη, στηλιτεύοντας παράλληλα με βαρείς χαρακτηρισμούς την πρόταση των καθηγητών για μεταφορά του τμήματος αλλά και σε όλα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιωάννης Σωτηρόπουλος. Χαρακτηρισμοί οι οποίοι αν και «έγιναν εν θερμό» λόγω των χειρισμών και του Προέδρου του τμήματος θα μπορούσαν να αποφευχθούν από το Προεδρείο. Παρόλα αυτά ευθύνη για την πυροδότηση της κατάστασης φέρνει και η στάση του κ. Σωτηρόπουλόυ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *