in

Το Θέμα: Επάνοδος στον καιρό της Ακρίβειας – Σε κλοιό ανατιμήσεων η χώρα

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Απανωτές αυξήσεις έχουν δρομολογηθεί σε βασικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, είδη διατροφής και ενέργεια, που αποτελούν ανελαστικές δαπάνες για τους καταναλωτές. Μπορεί η κυβέρνηση να τονίζει ότι το 2021 θα κλείσει με πολύ καλύτερα αποτελέσματα ακόμη, λόγω και της πορείας εσόδων στα «ταμεία» από την πετυχημένη τουριστική κίνηση του καλοκαιριού-καλύτερα και από αυτά που είχε η ίδια προβλέψει, οι πολίτες όμως δεν νιώθουν αυτή την ευφορία στην καθημερινή τους ζωή. Κάτι που επιβεβαιώνεται πλήρως και από την ΕΛΣΤΑΤ.

Πιο συγκεκριμένα, η υπηρεσία δίνει ανατιμήσεις προϊόντων συγκρίνοντας φετινές με αντίστοιχες περυσινές τιμές που κάνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς να καταρρέουν. Ενδεικτικά: φυσικό αέριο 72,32%, πετρέλαιο κίνησης 20,25%, βενζίνη 16,8%, αρνί και κατσίκι 13,21%, νωπά λαχανικά 8%, νωπά ψάρια 6,58%, πίτσες και πίτες 2,08% κ.λπ.

Η κατάσταση λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις σε συνθήκες πανδημίας, με ύφεση που πέρσι ανήλθε σε 8,2% και διόγκωση του ιδιωτικού και του δημοσίου χρέους της χώρας. Η ανεργία αυξήθηκε στο 17% τον περασμένο Απρίλιο, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τους νέους τον Μάιο έφτασε σε 38,2% (έναντι 17,3% του ευρωπαϊκού μέσου όρου) κατατάσσοντας τη χώρα μας πρώτη στην ανεργία των νέων.

Μάλιστα η χώρα μας διαθέτει δυστυχώς το «θλιβερό» προνόμιο της πρωτιάς στην ανεργία στους νέους και πάλι τους τελευταίους μήνες όπως αναδεικνύεται στους δείκτες της Ε.Ε. Και όλα αυτά την ώρα που εμφανίζεται ως μεγάλο επίτευγμά η αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό και μάλιστα από το 2022. Επιπλέον, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιεύει μελέτη με την οποία αποκαλύπτει την ακριβή πραγματικότητα Αποκαλύπτει λοιπόν ότι με δανεικά βγάζει τον μήνα ένα στα δύο νοικοκυριά, ενώ το 30% τρώει από τα έτοιμα. Επίσης ότι το 35,2% δεν διαθέτει αποταμιεύσεις, ενώ μόνο το 37,4% μπορεί να βάλει κάτι στην άκρη. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η βίαιη φτωχοποίηση των νοικοκυριών με δραματική πτώση του βιοτικού τους επιπέδου. Και αυτό καθώς μόνο το 5,9% αυτών εκτιμά ότι μπορεί να συντηρήσει το σημερινό βιοτικό του επίπεδο για πάνω από δώδεκα μήνες, το 8,2% για επτά έως δώδεκα μήνες, το 17,3% από τρεις έως έξι μήνες και το 33,4% έως τρεις μήνες.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε από τον Ιούνιο ότι θα εφαρμόσει ρήτρα χονδρικής και έκπτωση 30% αλλά η αύξηση σε σχέση με τον Μάρτιο θα είναι πάνω από 100%! Όσοι μιλούν για πλαφόν στις αυξήσεις χαρακτηρίζονται «εχθροί της αγοράς» και υπέρμαχοι της… Σοβιετίας.

Βάσει των στοιχείων αυτών η αντιπολίτευση φαίνεται τονίζει ότι οι νέες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα θα έχουν ως αποτέλεσμα μια νέα φτωχοποίηση που θα απειλήσει άμεσα χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίους, καθώς μετά την κατάλυση των εργασιακών σχέσεων που η κυβέρνηση της Ν.Δ. εξέθρεψε μέσω του τελευταίου νόμου, έρχονται να προστεθούν κύματα ανατιμήσεων στα βασικά προϊόντα που προαναφέρθηκαν.

Αυξήσεις και στο Ρεύμα
Η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει σοβαρές επιπτώσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς με άμεσο και έμμεσο τρόπο: οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν εκτιναχθεί τους τελευταίους μήνες, ενώ μέρος των επιβαρύνσεων του ακριβού ρεύματος μετακυλίεται και στην παραγωγή των επιχειρήσεων και τελικά στη λιανική.

Τα ανεξέλεγκτα κόστη της λειτουργίας των νεαρών χονδρεμπορικών αγορών ηλεκτρισμού (από Νοέμβριο 2020), με τους ίδιους τους συμμετέχοντες “παίκτες” να επιδεικνύουν τουλάχιστον… περίεργες συμπεριφορές σε επίπεδο ανταγωνισμού, διαδέχτηκαν οι ρήτρες αναπροσαρμογής χρεώσεων ή CO2, που επιβάλλονται πλέον από όλους τους προμηθευτές και μεταφέρουν αυτούσια επιπλέον κόστη των αγορών στους καταναλωτές, μικρούς και μεγάλους (χαμηλή, μέση, υψηλή τάση), που μέσω συντελεστών και τύπων έχουν μετατρέψει σε γρίφο το ύψος των νέων ανατιμήσεων.

Οι καταναλωτές αρχίζουν σταδιακά να λαμβάνουν λογαριασμούς με διογκωμένη χρέωση ως αποτέλεσμα του ράλι στη χονδρική τιμή ρεύματος, που αυξήθηκε από τον Μάρτιο κατά 140% από τα 50 στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με τους μέσους όρους τιμών που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι όσοι καταναλωτές έχουν συμφωνήσει να υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής στον λογαριασμό τους θα υποστούν αντίστοιχη αύξηση στο κόστος της ενέργειας ενώ θα επηρεαστούν και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε από τον Ιούνιο ότι θα εφαρμόσει τον Αύγουστο ρήτρα χονδρικής και έκπτωση 30% αλλά, ακόμη και με αυτή την πρόβλεψη, η αύξηση σε σχέση με τον Μάρτιο θα είναι πάνω από 100%! Όσοι μιλούν για πλαφόν στις αυξήσεις χαρακτηρίζονται «εχθροί της αγοράς» και υπέρμαχοι της… Σοβιετίας. Το αποτέλεσμα;

Να προκύπτουν σενάρια που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μελετά την αξιοποίηση των εσόδων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα για να μειώσει τις αυξητικές επιπτώσεις, όχι μόνο στα φτωχότερα νοικοκυριά αλλά και σε κατηγορίες της «μεσαίας τάξης», τις οποίες υποτίθεται ότι ήρθε να υπερασπιστεί.

Η αρνητική κατάσταση που διαμορφώνεται τόσο στην αγορά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και στην τσέπη των καταναλωτών φαίνεται να προβληματίζει τον Βασίλη Κροκίδη-Πρόεδρο Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά , ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε: “Οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών που αναπόφευκτα πέρασαν και το κατώφλι της ελληνικής αγοράς προβληματίζουν παραγωγούς, εισαγωγείς και εμπόρους αλλά και καταναλωτές” .. «Η αυξητική τάση αναμένεται μάλιστα να ενταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς έχουν δρομολογηθεί σημαντικές ανατιμήσεις που ήδη αποτυπώνονται στα ράφια, πλήττοντας τους καταναλωτές.  Πρέπει να βρεθούν εργαλεία προστασίας τόσο των καταναλωτών όσο και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.»

Αγορά, επιχειρήσεις, καταναλωτές φαίνεται να πλήττονται πολύ σοβαρά από τις επικείμενες αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα και μένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν ή τί αντισταθμιστικά μέτρα θα ληφθούν για την επερχόμενη κρίση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *