in

ΤΟ ΘΕΜΑ | Η κλιματική Κρίση είναι εδώ. – Τι κάνουμε λάθος; – Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον…;

Επιβάρυνση και Υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ακραίες θερμοκρασίες και καταστροφικές πυρκαγιές συνθέτουν ένα αρκετά δυσοίωνο περιβάλλον για τους πολίτες, σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Φωτογραφία: Αnna Popovic
editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Πάμε για τρίτο κύμα καύσωνα την επόμενη εβδομάδα όπως μεταδίδεται, σύμφωνα πάντοτε με τις μετεωρολογικές προβλέψεις. Η κλιματική κρίση επομένως είναι εδώ.

Ο Ευθύμης Λέκκας αλλά και άλλοι επιστήμονες και ερευνητές φοβούνται ότι θα καταρρεύσει το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής και θα γίνουμε Ντουμπάι.

Η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, κυρίως τους ηλικιωμένους, αλλά και τους εργαζόμενους που είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο για ώρες. Επίσης πρέπει να δούμε σοβαρά πως από αυτή η κρίση που πλέον δεν φαντάζει ως ένα μακρινό σενάριο ταινίας, επηρεάζει και την εφοδιαστική αλυσίδα. Δεν σταματούν όμως εδώ τα ζητήματα.

Όπως εύστοχα αναφέρει ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης σε ανάρτηση του, υπάρχουν ήδη αναλύσεις για τις αλλαγές στις συνήθειες και τις επιλογές των τουριστών (να πηγαίνουν νωρίτερα διακοπές, να επιλέγουν πιο δροσερά μέρη κτλ). Επομένως επιπτώσεις θα έχουμε και σε αυτόν τον τομέα.

Στην Ελλάδα πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες και να έχουμε εναλλακτικές.

Η Περιφέρεια μας δεν ξεφεύγει από αυτή την εικόνα με τις υψηλές θερμοκρασίες που κυριαρχούν παντού. σε όλη την χώρα.

Η κατάσταση προφανώς είναι ανησυχητική καθώς ακόμη βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου.

Οι πυρκαγιές είναι η μια πλευρά. Οι συνέπειες στην καθημερινότητα των πολιτών, την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα είναι μια άλλη. Και ο κλοιός στενεύει επικίνδυνα για τις νεότερες γενιές. Ο παρακάτω πίνακας είναι ενδεικτικός για αυτό που μας περιμένει τις επόμενες δεκαετίες.

 

Στο Μέτωπο των πυρκαγιών

Κάθε καλοκαίρι η ίδια εικόνα και ένα μεγάλο γιατί. Θα υπάρξουν φωτιές, δασική προστασία υπάρχει όμως; Θα υπάρξουν φωτιές, για την κλιματική κρίση έχουμε μιλήσει σοβαρά; Θα υπάρξουν φωτιές, η πυροσβεστική έχει προσωπικό ή υπάρχουν ελλείψεις; Θα υπάρξουν φωτιές, έχουμε όμως πυροσβεστικά αεροσκάφη; Θα υπάρξουν φωτιές αλλά θα έχουμε περάσει την κουλτούρα κυρίως στους νέους να μην αφήνουμε σκουπίδια ή να πετάνε τσιγάρα με τέτοιες θερμοκρασίες κοντά σε δασικές εκτάσεις ανεξέλεγκτα; Θα υπάρξουν φωτιές αλλά στο τέλος θα καταλήγουμε δυστυχώς πάντα να λέμε” Πάμε και όπου βγει” ή από Τύχη ζούμε”…

 

Στην χώρα μας μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Ένα σχέδιο στο οποίο θα καλούνται να συμμετέχουν τόσο η τοπική αυτοδιοίκηση όσο και η επιστημονική κοινότητα αλλά και τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

 

Επιστρέφοντας πάντως στο κρίσιμο θέμα της κλιματικής κρίσης

Ακραία καιρικά φαινόμενα είναι σε όλον τον πλανήτη – Δυσοίωνες οι προβλέψεις των ειδικών.

Σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα διατηρούνται οι θερμοκρασίες στον πλανήτη, με την Ασία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες να ψήνονται από ακραία ζέστη.

Παράλληλα, οι βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ «πνίγηκαν» από τις έντονες βροχοπτώσεις και οι μεσοδυτικές πνίγονται από τον καπνό των πυρκαγιών. Στην Ευρώπη, ο νότος βιώνει τροπικές θερμοκρασίες, με την Ιταλία να «βράζει» και την εικόνα στην Ελλάδα να επιδεινώνεται από τις πυρκαγιές.

Μια απομακρυσμένη πόλη στο άνυδρο βορειοδυτικό τμήμα της Κίνας, το Σανμπάο, κατέγραψε εθνικό ρεκόρ 52,2 βαθμών Κελσίου.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η κλιματική αλλαγή, που προκαλείται από τις εκπομπές CO2 από την καύση ορυκτών καυσίμων, θα κάνει τους καύσωνες πιο συχνούς, σοβαρούς και θανατηφόρους. Λένε, μάλιστα ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν δραστικά μέτρα για να μειώσουν τις παραλείψεις για να αποτρέψουν την κλιματική καταστροφή.

Στην χώρα μας μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Ένα σχέδιο στο οποίο θα καλούνται να συμμετέχουν τόσο η τοπική αυτοδιοίκηση όσο και η επιστημονική κοινότητα αλλά και τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Τα κύματα καύσωνα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή έχουν κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία τουλάχιστον 16 τρισεκατομμύρια δολάρια από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε προ μηνών στο περιοδικό Science Advances, ένα βάρος που έχει πέσει δυσανάλογα στα φτωχότερα και λιγότερο ρυπογόνα έθνη του κόσμου και θα τροφοδοτήσει τη διεθνή συζήτηση για το ποιος θα έπρεπε να πληρώσει για τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πάντως Πριν λίγες μέρες στο Ευρωκοινοβούλιο ψηφίστηκε η πρόταση της Κομισιόν για την αποκατάσταση της φύσης και της βιοποικιλότητας. Στα Ελληνικά ΜΜΕ υπήρξε σιγή ασυρμάτου πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Στην πρόταση της Κομισιόν ενυπάρχει και η υποχρέωση της αποκατάστασης, τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον του 20% των κατεστραμμένων οικοσυστημάτων. Ακούγεται μικρό το ποσοστό και είναι. Αλλά το κυβερνών κόμμα με το υπόλοιπο Λαϊκό Κόμμα και την Ακροδεξιά της Ευρώπης, πλην κάποιων εξαιρέσεων, το καταψήφισε!

Άμεσα λοιπόν τα πολιτικά υποκείμενα σε Ελλάδα και Ευρώπη πρέπει να δράσουν έτσι ώστε να μην βρεθούμε μπροστά σε τραγικά αποτελέσματα για τους πολίτες και τα μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *