in

Το Θέμα: Ο Αύγουστος έσωσε την παρτίδα

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Ο Τουρισμός αν και άργησε φαίνεται πως πήρε τελικά μπροστά με τις πληρότητες να φτάνουν από 80 έως 100% στους δημοφιλείς προορισμούς. Ο τουρισμός λοιπόν φαίνεται ότι θα κερδίσει από φέτος το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του 2020, ωθώντας προς τα πάνω τα έσοδα αλλά και την απασχόληση του τρίτου τριμήνου του χρόνου.

Παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η συνέχιση της πανδημίας μέσω της μετάλλαξης Δέλτα περιοχές όπως η Ήπειρος, η Θεσσαλία , η Κρήτη και η Θράκη κέρδισαν σημαντικά από ένα αναμφισβήτητα «δύσκολο, απρόβλεπτο και πολύ περίεργο καλοκαίρι». Σε αντίθεση σε δυσμενές κλίµα παραµένουν οι ξενοδοχειακές µονάδες της επαρχίας που βασίζονται στον περιηγητικό τουρισµό, όπως οι ∆ελφοί, η Αρχαία Ολυµπία, η ∆ράµα και η Καστοριά, όπου καταγράφονται πληρότητες κάτω του 50%. Ενώ σταθερά και ικανοποιητικά στοιχεία παρουσιάζει η νησιωτική χώρα.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΠΟΞ τονίζει ότι σηµαντικό ρόλο θα παίξει και το πόσο µεγάλο θα είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων τουριστών που θα επιλέξουν την Ελλάδα για διακοπές. «Ο ελληνικός τουρισμός περιµένει να δουλέψει τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Θεωρώ πως οι περιοχές κοντά σε αερολιμένες που πραγματοποιούν πτήσεις τσάρτερ, όπως για παράδειγμα το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Ρόδος, η Κως, το Άκτιο κ.ά., θα έχουν κινητικότητα μέχρι τον Οκτώβριο.
Αν θέλουµε να είµαστε ακριβείς στην περιγραφή της συνολικής εικόνας, θα πρέπει να λάβουµε υπόψη πως οι τρεις πρώτοι µήνες της τουριστικής περιόδου (Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος) θεωρούνται χαµένοι.

Πιο συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας, για τον Ιούνιο κατεγράφη πλεόνασμα 689 εκατ. ευρώ στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, έναντι πλεονάσματος 39 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2020. Τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού οι εισπράξεις κατέγραψαν αύξηση κατά 851,8% και διαμορφώθηκαν σε 791 εκατ. ευρώ, έναντι 83 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Οι επαγγελματίες του χώρου μιλούν για έναν «καλό Αύγουστο» και προσδοκούν την παράταση της τουριστικής περιόδου τουλάχιστον μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου (αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες), ώστε να ανακτήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από τις απώλειες του 2020.

Βέβαια κάτι τέτοιο θα σταθεί δυνατό μόνο σε περίπτωση που και η πορεία της πανδημίας κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Σήμερα κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ορατό καθώς τα κρούσματα που σχετίζονται με την μετάλλαξη Δέλτα της covid-19 διαρκώς αυξάνουν . Η συγκεκριμένη αύξηση ξεκίνησε σταδιακά από τα μέσα και τέλη Ιουλίου και κορυφώθηκε το μήνα Αύγουστο με πολλούς ειδικούς να τονίζουν ότι και ο τουρισμός έπαιξε ρόλο στα συγκεκριμένα αριθμητικά δεδομένα με τους ανθρώπους που ασθενούν να εντοπίζονται μετά ή κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών . Πάντως πολλοί παράγοντες επισημαίνουν ότι ένα νέο lockdown θα ήταν καταστρεπτικό για την οικονομία, με πολλούς πολίτες παράλληλα να «κριτικάρουν» τα ελλιπή μέτρα προστασίας και ελέγχου εν μέσω καλοκαιριού.

Η ανάπτυξη του τουρισμού “συμπαρέσυρε” την αύξηση του τζίρου της εστίασης, τον Ιούνιο κατά 44%, του λιανικού εμπορίου που είχε αύξηση 66%, αλλά και των μεταφορών που είχαν αύξηση πάνω από 25%. Οι κλάδοι αυτοί θεωρούνται “δορυφορικοί” του τουρισμού, ειδικά για τη θερινή περίοδο. Συνεπώς, ένα μέρος της αύξησης του τζίρου τους οφείλεται στο άνοιγμα τις αγοράς. Το υπόλοιπο, όμως, οφείλεται καθαρά στην άνοδο του τουρισμού.

Στα μέσα της άνοιξης, πολλές χώρες της Ευρώπης, από όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής κίνησης (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία ) αλλά και οι ΗΠΑ, βρίσκονταν τότε σε καθεστώς ταξιδιωτικών περιορισμών. Το αποτέλεσμα ήταν οι κρατήσεις να έχουν καθυστερήσει και το μέλλον για τον ελληνικό τουρισμό να προδιαγραφόταν δυσοίωνο. Τώρα, μετά την άνοδο που καταγράφεται από τον Ιούλιο, η αρχική πρόβλεψη για αύξηση του τζίρου του τουρισμού από τα 4-4,5 δισ. που ήταν πέρυσι στα 8-8,5 δισ. φέτος φαίνεται να αναθεωρείται προς τα πάνω, κοντά στα 12 δισ. Αν η άνοδος επιτευχθεί, μόνο από τον τουρισμό το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά περίπου 8 δισ. ευρώ. Συνεπώς η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου θα έχει σίγουρα θετικό πρόσημο. Το ύψος της αύξησης θα το ξέρουμε όχι νωρίτερα από το τέλος Σεπτεμβρίου.

Πάντως το «συλλογικό άγχος» των κυβερνητικών αξιωματούχων για την πορεία του φετινού καλοκαιριού, ύστερα από μία καταστροφική χρονιά που προηγήθηκε, φανερώνει και την αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να ποντάρει σε άλλου είδους παραγωγικές δραστηριότητες πέραν του τουρισμού. Με το 20,8 του ΑΕΠ της χώρας να προέρχεται μόνο από αυτόν τον κλάδο ενώ η συμμετοχή που καλύπτει σε μεγέθη εργασίας, ανέρχονται περίπου στο 21,7% της συνολικής απασχόλησης.

Στην όλη θετική εικόνα προστίθεται και το γεγονός ότι στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου η ύφεση περιορίστηκε στο 2,3%, ενώ το ΥΠ.ΟΙΚ. προέβλεπε οικονομική καθίζηση πάνω από 7% του ΑΕΠ.

⚫ Μένει να δούμε τα τελικά στοιχεία αλλά και τα ποιοτικά δεδομένα που θα προκύψουν στα τέλη Σεπτεμβρίου και στις αρχές του Οκτώβρη έτσι ώστε να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Για άλλη μια χρονιά πάντως και ο «εγχώριος τουρισμός» φαίνεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο για να σωθεί την τελευταία στιγμή η παρτίδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *