in

ΤΟ ΘΕΜΑ | Οι τέσσερις προκλήσεις της επόμενης περιόδου στην Ήπειρο

Ενεργειακό, Ανεργία, Υποδομές, Δημογραφικό

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Πλησιάζουμε προς εκλογές και οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις θα κληθούν να παρουσιάσουν τα σχέδια τους και το όραμα τους για την περιοχή μας. Ή μάλλον αυτό οφείλουν να πράξουν.

Η περιφέρεια μας αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις και σημαντικά και διαχρονικά είναι τα προβλήματα που την ακολουθούν, μερικά εκ των οποίων άρρηκτα συνδεδεμένα με τις προκλήσεις και τα προβλήματα της ίδια της χώρας.

Η ανεργία, το ενεργειακό, το δημογραφικό αλλά και η κάκιστη εικόνα στις υποδομές είναι μερικά από αυτά και που τίθενται διαρκώς στο προσκήνιο και στον δημόσιο διάλογο και στα οποία πρέπει οι αρμόδιοι – κεντρικό κράτος και αυτοδιοίκηση- να σκύψουν και να βρουν λύσεις.

Η Ήπειρος είναι γεωγραφική και ιστορική περιοχή στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Βρίσκεται μεταξύ της οροσειράς Πίνδου και του Ιονίου Πελάγους, καθώς και της Αδριατικής θαλάσσης, ο Αμβρακικό κόλπος και τα ερείπια της ρωμαϊκής πόλης Νικόπολη η οποία είναι και ορόσημο για ξένους επισκέπτες. Η Βυζαντινή Άρτα, το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, το Ζάλογγο, το Νεκρομαντείο και πολλοί άλλοι προορισμένοι που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί ανεβάζουν το τουριστικό της προϊόν.

Το κρίσιμο θέμα όμως πέρα από την σπάνια χλωρίδα και πανίδα, τους τόπους ιστορίας αλλά και τις υπέροχες παραλίες είναι ότι λείπει ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης το οποίο να είναι ισόρροπο και στο τομέα του τουρισμού.

Δηλαδή να περιλαμβάνει και τους τέσσερις νομούς χωρίς επιπλέον εξαιρέσεις.

Θα δούμε αν θα απασχολήσουν όμως τα μεγάλα και σημαντικά τους άμεσα εμπλεκόμενους στο δρόμο προς τις κάλπες.

Εξορύξεις και φυσικό αέριο, Γιάννενα-Κακαβιά, σύνδεση Πρέβεζα με Ιόνια, εθνική οδός Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, πρωταθλητές στην ανεργία είναι μερικά από τα προβλήματα.

Το ζήτημα είναι ότι οι εκλογές που πλησιάζουν όλο και πιο πολύ να βγάλουν στην επιφάνεια τέτοιες πολιτικές αντιπαραθέσεις και όχι μικροσυμφέροντα και εξυπηρετήσεις ούτε “άνευρους” κομματικούς λόγους.

 

Έχω παρακολουθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυση του, ζώντας και γνωρίζοντας πολύ καλά τις αδυναμίες, τα ιστορικά λάθη, τις μεγάλες προκλήσεις και επιτυχίες. Την πορεία από το 3% στο 5, στο 4,7 στο 17 και την συνέχεια έως και την κυβέρνηση στα ποσοστά πάνω από 30. Οπότε όπως πολλοί άλλοι έχω άποψη για την σημερινή του εικόνα αλλά πρωτίστως για την ιστορία του. Ο Τεμπονέρας ως Γ. Γραμματέας δύο υπουργείων πέτυχε αρκετά στην περίοδο διακυβέρνησης Δεν προέρχεται από την νεολαία του κόμματος, εντάχθηκε σ’ αυτό το 2012. Και καλύτερα μάλλον έτσι. Κρυστάλλινο βλέμμα και ξεκάθαρη άποψη με πολιτικό λόγο. Επιτυχημένος επιστήμονας που κουβαλά ένα βαρύ όνομα που ποτέ δεν προσπάθησε να καρπωθεί πολιτικά. Δεν ξέρω γιατί δεν τον εκμεταλλεύτηκαν έγκαιρα στην Κουμουνδούρου, πάντως στην Δεύτερη εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ αντικειμενικά τα πήγε καλά. Το κείμενο του, ουσιαστικά η τοποθέτηση στα όργανα του κόμματος του, αποτελεί την πρώτη ουσιαστική αυτοκριτική στελέχους ακουμπώντας όλα τα σημαντικά και κάνοντας την αναγκαία ιστορική αναδρομή χωρίς τα γνωστά “αναθέματα” σε πολιτικούς αντιπάλους και τον ” κακό ψηφοφόρο”. Το δε ετερόκλητο κοινό που του πάτησε like στην δημοσίευση νομίζω αντιλαμβάνεται σ’ένα βαθμό τα παραπάνω αλλά πρωτίστως ελπίζει σε μια νέα μέρα καλύτερη για τον χώρο του. Δεν ξέρω αν τα καταφέρει ο Τεμπονέρας, είναι όμως ένα πρόσωπο που θα απασχολήσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *