in

Το βαρομετρικό… χαμηλό της Κεντροαριστεράς και το πώς η ΝΔ διαμορφώνει τους όρους του παιχνιδιού | του Νίκου Μποζιονέλου

editor_image

Δημοσιογράφου


Ενώ Τσίπρας και Ανδρουλάκης βγάζουν… μαχαίρια για τη δεσπόζουσα θέση στο Κέντρο, ο Μητσοτάκης μονοπωλεί την επικαιρότητα όπως τη θέλει.

Την εποχή του «βρώμικου ’89» η… πολυκατοικία της Κεντροαριστεράς κατέγραψε ποσοστιαίο ρεκόρ. ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός μετρούσαν, μαζί, 52,96% – μια επίδοση που επαναλήφθηκε με το 51,04% (ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός και ΔΗΚΚΙ) το 1996 με 51,04%. Το εν λόγω άθροισμα ξέρετε πόσο ήταν στις εκλογές του φετινού Μαΐου; Μόλις 31,53%, ήτοι το άθροισμα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Το εν λόγω αθροιστικό ποσοστό 31,53% είναι το μικρότερο που έχει καταγραφεί ποτέ για κόμματα της «κυβερνητικής» κεντροαριστεράς, αν επιτρέπεται τέτοιος όρος. Δηλαδή κόμματα που είτε έχουν κυβερνήσει, είτε έχουν μπει σε κουλτούρα συνεργασίας.

Κοντολογίς, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης διεκδικούν ένα χώρο που βρίσκεται σε ιστορικό… χαμηλό, μετά τον εκλογικό θρίαμβο της ΝΔ στις κάλπες του Μαΐου και τούτο αναμένεται να συνεχιστεί και στις προσεχείς αρχαιρεσίες, στις 25 Ιουνίου.

 

Οι χαλίφηδες και η παρέλαση
Στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν πει πολλές φορές τις τελευταίες μέρες πως η προσπάθειά τους «δεν έχει ταβάνι» -αφενός αφήνοντας στην άκρη τον στόχο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα μπορούσε να ηχήσει ως αλαζονικός, και αφετέρου αφήνοντας ανοιχτό το περιθώριο να «ακουμπήσει» τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζοντας τους συσχετισμούς στην αντιπολίτευση.

«Περισσότερο καταψηφίστηκε η αξιωματική αντιπολίτευση, παρά ψηφίστηκε η ΝΔ» είχε πει ο Νίκος Ανδρουλάκης, στοχεύοντας όμως μόνο προς την πλευρά της ΝΔ («το να κάνει παρέλαση η Νέα Δημοκρατία με όλα αυτά τα λάθη και να μην τα πληρώνει στο ταμείο των εκλογών, δεν πρέπει να ξανασυμβεί»).

Στην Κουμουνδούρου σηκώνουν το γάντι τόσο-όσο όταν αναφέρονται στη Χαριλάου Τρικούπη: «Το ΠΑΣΟΚ τα ίδια και χειρότερα. Το μόνο που τους νοιάζει είναι, λέει, κάποια στιγμή να ξαναγίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη» ανέφερε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας και το πλαίσιο μιας παράλληλης μάχης, που αφορά εξίσου την μετεκλογική και την προεκλογική εποχή.

 

Τα δύο μηνύματα που δεν κατάλαβαν στον ΣΥΡΙΖΑ
Η αλήθεια είναι πως τη διαφορά κάνει… το ρεύμα. Και ρεύμα αυτήν την εποχή έχει το ΠΑΣΟΚ που ποντάρει πολύ και στο «εκλογικό φαινόμενο του μαντριού»: ένα (πρόβατο) να γυρίσει, ακολουθούν και άλλα. Απολωλότα πρόβατα που είχαν ενταχθεί στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη χρεοκοπία της χώρας το 2011 και την έλευση των μνημονίων. Το ΠΑΣΟΚ από το 8,1% πήγε 11,46% και πιθανότατα στα τέλη Ιουνίου θα το αυξήσει ακόμη περισσότερο.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε μεγάλη ευκαιρία το 2019 όταν το 23,75% των Ευρωεκλογών έγινε μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα 31,53% στις βουλευτικές εκλογές. Τότε, το ΠΑΣΟΚ έπνεε τα λοίσθια αλλά στην Κουμουνδούρου δεν έλαβαν, δεν κατανόησαν δύο μεγάλα μηνύματα.

Πρώτον, ότι ο ψηφοφόρος ψήφισε… Τσίπρα. Όχι ΣΥΡΙΖΑ αλλά πήγε προσωποπαγώς. Η εντολή ήταν ξεκάθαρη: φτιάξε, στρώσε αυτό το συνονθύλευμα συνιστωσών ονόματι ΣΥΡΙΖΑ, κάντο ένα αξιοπρεπές κόμμα και θα είμαστε δίπλα σου. Δεν το έπραξε ποτέ.

Και, δεύτερον, ότι το πραγματικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτό των Ευρωεκλογών του ’19 και όχι των βουλευτικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε σχεδόν 12 μονάδες διότι, εντέλει, δεν τις είχε ποτέ. Απώλεσε, με το 20,07% του Μαΐου, περί τις 3,5 μονάδες. Λογικό για ένα κόμμα αντιπολίτευσης που δεν άλλαξε, δεν προσαρμόστηκε και επένδυσε στην τοξικότητα.

 

Δεξιό… μονότερμα
Το πλέον σημαντικό είναι όμως ότι η ΝΔ παίζει πλέον τόσο καλά το πολιτικό παιχνίδι που εξελίσσεται σε μονότερμα, μιας και διαμορφώνει την επικαιρότητα κατά το δοκούν, με το 90% των Μέσων πανελλαδικά (μη πω 95%…) να περνούν τη γραμμή της.

Τα παραδείγματα δεκάδες αλλά ας σταθούμε στο τελευταίο χρονικά. Η προεκλογική συζήτηση του Ιουνίου τυλίχθηκε σε μια κόλλα χαρτί και σερβιρίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία άψογα και με μόνο ένα θέμα: τη Ροδόπη. Μια… αμαρτωλή, για όλα τα κόμματα, διαχρονικά, περιοχή. Και η ΝΔ στο παρελθόν είχε αντίστοιχα, με τα νυν του ΣΥΡΙΖΑ, «τακιμιάσματα» με το τουρκικό προξενείο – όποιος δεν το είδε, απλά στρουθοκαμήλισε. Κι αντί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να λύσουν άμεσα το θέμα, οι αποτυχημένοι τους χειρισμοί δίνουν καθημερινά λαβή για νέους σχολιασμούς και αντιπαραθέσεις.

Αντί να υπάρχει διάλογος για την οικονομία, για την υγεία, για την παιδεία, η συζήτηση αφορά τη… Ροδόπη. Άλλη μια επιτυχία της επικοινωνιακής ομάδας της ΝΔ ενώ πέρασαν θέματα, όπως τα αίσχη στο ΕΚΑΒ και τα νοσοκομεία, και δεν… ακούμπησαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *