in

Βιβλιοκριτική: «Η γοητεία της αναζήτησης» του Λ. Παπακώστα

Εκδόσεις Αγγελάκη – 2021 – Σελ. 438

editor_image

Γράφει ο Κώστας Τραχανάς


Το βιβλίο αυτό, παρά την αυξημένη απαίτηση του, είναι ένα εκδοτικό επίτευγμα.

Είναι ένα γοητευτικό ταξίδι της αναζήτησης.

Ταξίδι στην έρευνα, ταξίδι στη γνώση, ταξίδι στην ίδια τη ζωή.

Ίδιο το ταξίδι του Οδυσσέα!

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο του συμπατριώτη μας Λευτέρη Παπακώστα πρέπει να συνεκτιμήσουμε τον ερευνητικό ζήλο, την αντικειμενική λογική, την προσήλωση του φιλόλογου, την καθαρότητα του πεζογράφου και τη διδακτική προσφορά του.

Το βιβλίο στηρίζεται σε εξαντλητική τεκμηρίωση και έρευνα ,τη δύναμη των λέξεων ,των εκφράσεων και τα νοήματά τους, την επιδέξια επιχειρηματολογία και την πλήρη γνώση κυρίως της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας. Αριστοτεχνική επιδεξιότητα στη χρήση του καθημερινού λόγου , η οποία και αποκρύπτει το φιλοσοφικό βάθος των κειμένων .Αποτέλεσμα μια συλλογή στοχαστικών άρθρων, που αγγίζουν σοβαρά θέματα της σημερινής κοινωνίας με προσωπικούς στοχασμούς.

Μέσα σε δυόμισι χιλιετίες, παρ΄ όλη την αλματώδη ανάπτυξη του τεχνικού πολιτισμού, παρ΄ όλο που απ΄ την βοϊδάμαξα φτάσαμε στα επανδρωμένα διαστημόπλοια , τα ανθρώπινα ήθη, οι αξίες, τα πάθη παρέμειναν αναλλοίωτα, έτσι που η θυσία της Ιφιγένειας αναβιώνει σήμερα στα Γλυκά Νερά και ο δίκαιος Αριστείδης εξορίζεται με το όνομα Ναβάλντι από τον πολιτικό του αντίπαλο.

Τα πάντα στο βιβλίο είναι αποδεδειγμένα, τεκμηριωμένα και αδιάσειστα, αλλά συνάμα ελέγξιμα και χειραγωγήσιμα.

Μερικά κείμενα που ξεχωρίζουν στο βιβλίο είναι:
– Οδυσσέας Ελύτης : Ο ποιητής του ονείρου, του ήλιου και της θάλασσας
– Μορφές της Ομηρικής Ελένης στην τραγωδία και την ποίηση
– Αναζητώντας τη γυναίκα μέσα από τις τραγωδίες του Σοφοκλή
– Η τιμή της Αντιγόνης
– Αναζητώντας την ιστορική αλήθεια μέσα από τις πηγές
– Πως είδαν οι Τούρκοι ιστορικοί την Ελληνική Επανάσταση του 1821
– Ένας Κυβερνήτης για την Ελλάδα
– Ένα βιβλίο με νόημα «Ο Γώγος Μπακόλας και η Επανάσταση στη Δυτική Ελλάδα»
– Το Αγροτικό ζήτημα σε μια άλλη εποχή
– Η άγνωστη πτυχή της Επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου και η Οικονομική Κρίση

Επαρκής κλασικός φιλόλογος και φιλόσοφος. Ο Λευτέρης Παπακώστας γράφει ως φιλόσοφος που στοχάζεται τη ζωή ενώ τη ζει, ως πεζογράφος ο οποίος διακρίνει το πανηγύρι των θαυμάτων που ανά πάσα στιγμή συντελείται γύρω μας και απευθύνεται πάντα στον αναγνώστη με χιούμορ και ειρωνεία, με τρυφερότητα και απελπισία, με θαυμασμό και κομψότητα.

Μια αυθεντική, τολμηρή, πλουραλιστική και πρωτότυπη καλλιτεχνική έκφραση και στάση ζωής.

Ο τρόπος γραφής είναι άριστος, έχει γλαφυρότητα και δεν έχει το διδασκαλικό συνηθισμένο στεγνό ύφος. Η αφήγηση από τις πρώτες σελίδες σε συναρπάζει .Πολύ ενδιαφέρουσες είναι οι ιστορικές, φιλοσοφικές και στοχαστικές σκέψεις,τις οποίες ο συγγραφέας παρεμβάλλει στην αφήγηση, υποδηλώνοντας ότι αυτές είναι ίδιες στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον, εφόσον τα ανθρώπινα παραμένουν αμετάβλητα.

Τον 17ο αιώνα ο Γάλλος φιλόσοφος Ρενέ Ντεκάρτ διατύπωνε τη φράση « cogito ergo sum»-«σκέφτομαι άρα υπάρχω». Μια ιδέα, που υπογράμμιζε με σαφήνεια το προβάδισμα της ικανότητάς μας για συλλογισμό έναντι οποιασδήποτε άλλης νοητικής ικανότητας.

Γράφουμε γιατί έχουμε ανάγκη να συναντιόμαστε .Σε ένα περιστατικό, μια περιγραφή, μια γνώμη. Κυρίως με αυτούς που δεν συναντιόμαστε .Με αυτό το πλήθος των δυνητικών αναγνωστών που φωτοσυνθέτει τη σιωπή του μέσα στα κείμενά μας. Με τους φίλους που έχουμε καιρό να μιλήσουμε ή έχουμε χαθεί εντελώς. Μπορεί να μη διαβάσουν τα κείμενά μας , αλλά οι γνώμες τους είναι κομμάτι των περιεχομένων τους. Με όσους έφυγαν και μας επιφόρτισαν να ακούμε τις φωνές τους στη σιωπή που άφησαν πίσω. Με τον μελλοντικό εαυτό μας που θα μας κρίνει βάναυσα. Με τον χρόνο όπως αυτός μας αναιρεί. Με τους ανθρώπους ως μια φαντασιακή κοινότητα που κουβαλούμε μέσα μας. Με τον Άλλο ο οποίος δεν υπάρχει παρά μόνο όταν τον συναντήσεις. Ο Λευτέρης Παπακώστας επιχειρεί με την συλλογή αυτών των άρθρων και απόψεων του, μια τέτοιου τύπου συνάντηση με το αναγνωστικό κοινό του.

Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα πρωτότυπο, ενδιαφέρον και ευανάγνωστο βιβλίο, που έχει σχεδιαστεί μεθοδικά και έχει δομηθεί λογοτεχνικά από ένα ικανό και αξιέπαινο συγγραφέα.

Διαβάστε το.

 Ο Λευτέρης Παπακώστας κατάγεται από τη Σκουληκαριά της Άρτας. Σπούδασε στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακό στην Αθήνα.

Υπηρέτησε σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης και για πολλά χρόνια δίδαξε στο Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων, από όπου αποχώρησε για να αναλάβει τη διεύθυνση σε Λύκεια της περιοχής της Αττικής μέχρι το τέλος της θητείας του στη δημόσια εκπαίδευση.

Η διδασκαλία της ιστορίας στους μαθητές του Λυκείου, μέσα από έναν γόνιμο προβληματισμό και αναζήτηση των πηγών, καθώς και η μελέτη της λογοτεχνίας, αποτέλεσαν το βασικό του μέλημα όλα τα χρόνια της θητείας του στην εκπαίδευση.

Επί πολλά χρόνια διετέλεσε παρουσιαστής στην κρατική τηλεόραση, πάνω σε θέματα που αφορούσαν τη δημοτική και τη λαϊκή μουσική.

Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται:
⚫ «Πενήντα κείμενα ζητούν παραλήπτη», άρθρα και δοκίμια.
⚫ «Ο νικητής τα παίρνει όλα», μυθιστόρημα με γνώμονα την εσωτερική μετανάστευση στη μεταπολεμική Ελλάδα.
⚫ «Αναρχικώς πολιτευόμενοι», Διπλωματία και πολιτική στη νεότερη Ελλάδα 1821-1936, ιστορικό, Εκδόσεις Αγγελάκη, Αθήνα 2014
⚫ «Μέρες Αντίστασης», Η εθνική αντίσταση μέσα από τα απομνημονεύματα του οπλαρχηγού του ΕΔΕΣ Α. Παπακώστα, ιστορικό, Εκδόσεις Αγγελάκη, Αθήνα 2016
⚫ «Ένας κυβερνήτης για την Ελλάδα», ιστορικό, Εκδόσεις Αγγελάκη, Αθήνα 2017
⚫ «Το Μακεδονικό ζήτημα», ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ, ιστορικό, Εκδόσεις Αγγελάκη, Αθήνα 2019

Επίσης στο έργο του περιλαμβάνονται εκατοντάδες άρθρα και δοκίμια δημοσιευμένα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, με θέματα ιστορικού, πολιτικού και κοινωνικού προβληματισμού, ομιλίες και διαλέξεις με ιστορικά, κοινωνικά και πολιτικά θέματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *