in , ,

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ | «ΑΝΕΥ – Ένας χρήσιμος οδηγός για να επαναπροσδιορίσεις τη σχέση σου με το αλκοόλ και να συναντήσεις την αλήθεια σου», Γιούλη Ψαρράκη

⬛ Εκδόσεις Αρμός – 2023 – Σελ. 238

editor_image

Του Κώστα Τραχανά


Το βιβλίο αυτό αποτελεί προσωπική έρευνα και αναφορά προσωπικών εμπειριών. Δεν αποτελεί υποκατάστατο επαγγελματικής ή άλλης ιατρικής βοήθειας.

Με το βιβλίο αυτό θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε για το ποια είναι, στ΄ αλήθεια, η ουσία που λατρεύεται να μισείτε, ποιοι είναι οι μύθοι που την περιβάλλουν, πώς μπορείτε να σπάσετε τον φαύλο κύκλο της εξάρτησης, να ελευθερωθείτε και, το κυριότερο, πώς να μπορέσετε να παραμείνετε ελεύθεροι. Γιατί το δύσκολο δεν είναι να κόψετε το αλκοόλ, το δύσκολο είναι να μπορέσετε να μείνετε πιστοί στην επιλογή σας.

Είτε, λοιπόν, είστε εθισμένοι, είτε όχι, είτε το ξέρετε, είτε το κρύβετε, είτε είστε περίεργοι να μάθετε αν το αλκοόλ σας είναι απαραίτητο και επηρεάζει τη σωματική και ψυχική σας υγείας, το «Άνευ» είναι εδώ για να σας βοηθήσει να επαναπροσδιορίσετε τη σχέση σας με το αλκοόλ και να ξέρετε ξεκάθαρα τι είναι αυτό που βάζετε μέσα σας κάθε φορά που πίνετε. Το «Άνευ» είναι εδώ για να σας βοηθήσει να ζήσετε μια ζωή χωρίς μαγικά φίλτρα, χωρίς ψευδαισθήσεις, χωρίς αυτοκαταστροφή.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν είχαμε ιδέα όταν ξεκινήσαμε να πίνουμε να ενημερωθούμε τι είναι το αλκοόλ. Απλά πιστεύαμε ότι ήταν το ποτό των μεγάλων και σίγουρα το απαραίτητο συστατικό της διασκέδασης .Ένα λευκό ποτήρι κρασί, ένα καλό ουίσκι, μια βότκα πορτοκάλι, ένα κοκτέιλ στην παραλία, μια σαμπάνια στους γάμους, ένα κονιάκ στις κηδείες, ένα για το δρόμο, ένα για… Ε ναι, που είναι το πρόβλημα; Με τι να τσουγκρίσουμε, με νερό; Με τσάι; Όχι βέβαια. Μόνο με αλκοόλ φυσικά. Τι καλύτερο! Οίνος ευφραίνει καρδίαν, άλλωστε. Έτσι δεν ακούμε όσα χρόνια υπάρχουμε;

Παρόλο που η ποσότητα που πίνουμε είναι μικρή, είχε αρχίσει το σώμα μας να μην υποστηρίζει τη δραστηριότητα και αρχίσαμε να βλέπουμε την άλλη πλευρά του νομίσματος. Γινόμαστε συνέχεια όλο πιο νευρικοί, χωρίς υπομονή, με μηδενική ενέργεια, με διαρκείς πονοκεφάλους, εμετούς, άστατο ύπνο και κούραση ,μια μόνιμη σωματική και ψυχική κούραση, για την οποία δεν κατηγορούσαμε το αλκοόλ. Και οι πονοκέφαλοι αυξάνονταν, η κούραση συσσωρευόταν και είχαμε και hangover. Κάθε φορά και είμασταν πιο χειρότερα και χρησιμοποιούσαμε πιο βαριά, περισσότερα παυσίπονα.

Και ήρθε η πανδημία. Καταστροφή! Πείτε μου ένα άνθρωπο που δεν αύξησε την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Πολλές οι μέρες, πολλές οι αφορμές, πολλή η κλεισούρα, πολύ όλα… Και ο φαύλος κύκλος συνεχιζόταν.

Αποφασίστε να σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ.. Αρχίστε να ενημερώνεστε, να ψάχνεστε.

Με το «Άνευ» δεν θα απορήσετε ξανά για τη σχέση που έχετε αναπτύξει με τον αιώνιο «φίλο» σας. Αυτή είναι μια απόφαση που θα πάρετε εσείς στο τέλος. Θα δείτε τον «φίλο» σας από την καλή και την ανάποδη. Θα είστε σε θέση, με ευθύνη, να αποφασίσετε για τη νέα σας σχέση μαζί του. Θα τον κατατάξετε στους πραγματικούς ή τους τοξικούς σας φίλους; Εσείς θα αποφασίσετε και θα του φερθείτε ανάλογα. Το βιβλίο αυτό δεν θα σας βοηθήσει να κρατηθείτε μακριά του με τη δύναμη της θέλησης. Το βιβλίο αυτό θα σας βοηθήσει να τον απομυθοποιήσετε, να μην τον χρειάζεστε, να μην σας είναι απαραίτητος, να μην υποφέρετε προσπαθώντας να μείνετε μακριά του. Το βιβλίο αυτό θα σας βοηθήσει να μεταστρέψετε την αγάπη σας προς το αλκοόλ, σε αγάπη προς τον εαυτό σας και όταν το κάνετε αυτό και ελευθερωθείτε, τότε θα είστε σε θέση να αποφασίσετε ώριμα. Αν θα συνεχίσετε να έχετε σχέση μαζί του ή όχι.

Το αλκοόλ είναι ένα από τα πιο εθιστικά, τοξικά ναρκωτικά του κόσμου, που δυστυχώς για την υφήλιο είναι νόμιμο. Το αλκοόλ είναι το τέταρτο πιο επικίνδυνο ναρκωτικό μετά την ηρωίνη, την κοκαΐνη και τα βαρβιτουρικά. Το αλκοόλ είναι το πιο επιζήμιο ναρκωτικό για την κοινωνία. Το αλκοόλ είναι μια τοξική και ψυχοδραστική ουσία που προκαλεί εξάρτηση. Καμιά ποσότητα αλκοόλ δεν είναι ασφαλής για την υγεία. Είναι ένα αναισθητικό με ηρεμιστική δράση, που καταστέλλει τη λειτουργία του οργανισμού και του εγκεφάλου. Ένα κατασταλτικό του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, που δρα στην ίδια περιοχή του εγκεφάλου όπως οι βενζοδιαζεπίνες δηλαδή τα πολύ γνωστά και αγαπημένα Xanax και Valium και τα οπιώδη, δηλαδή η ηρωίνη ή μορφίνη, δίνοντας στον χρήστη μια συνολική αίσθηση ηρεμίας και ευφορίας. Το αλκοόλ είναι εθιστικό.

Το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η κατανάλωση αλκοόλ βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας, είτε το θέλουμε είτε όχι.

Το συκώτι είναι το βασικό όργανο που σε προστατεύει από αυτή την τοξική ουσία. Τρία πράγματα μπορείς να προκαλέσεις στο συκώτι σου με το αλκοόλ: λιπώδες ήπαρ, αλκοολική ηπατίτιδα και κίρρωση.

Καμία ποσότητα αλκοόλ δεν κάνει καλό στην καρδιά…

Το αλκοόλ κατατάσσεται στην κατηγορία 1 των « καρκινογόνων ουσιών» (καρκίνος του στοματοφάρυγγα, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, του ήπατος και του μαστού).

Το αλκοόλ επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το αλκοόλ ρίχνει τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία αποτελούν βασικό μηχανισμό άμυνας στις λοιμώξεις. Η βαριά χρήση αλκοόλ υπονομεύει την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίζει μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19.

Είναι πολλές οι θερμίδες που παίρνεις από το αλκοόλ και μόνο.

Το αλκοόλ μειώνει τις αντιστάσεις σου και επηρεάζει τη λογική σου κρίση.

Το αλκοόλ φαίνεται να αποτελεί τέσσερις φορές μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για τον εγκέφαλο από όσο το κάπνισμα ή το μεγάλο σωματικό βάρος. Το αλκοόλ επηρεάζει τη χημεία του εγκεφάλου.

Το αλκοόλ σκοτώνει πολλά από τα βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου, που είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητά σου.

Το αλκοόλ είναι μία από τις πιο εθιστικές ουσίες στον κόσμο, οπότε σιγά σιγά εθιζόμαστε σε αυτό και άρα πίνουμε γιατί χρειαζόμαστε τη δόση μας και όχι γιατί έχουμε συνηθίσει να πίνουμε σαν δραστηριότητα.

Το αλκοόλ καταστρέφει το σώμα και τελικά διαταράσσει όλη την ισορροπία του εγκεφάλου.

Το συγκεκριμένο ναρκωτικό (γιατί μιλάμε για ναρκωτικό) κυκλοφορεί σε υγρή μορφή και προέρχεται από τη διαδικασία αποσύνθεσης φρούτων και σιτηρών.

Η γεύση του είναι αποκρουστική και ανακατεύεται με χυμούς φρούτων ή ζάχαρη και αναψυκτικά για να σου γίνει αρεστό.

Αφυδατώνει τόσο πολύ το σώμα σου, συρρικνώνοντας τον εγκέφαλό σου.

Μειώνει τη δύναμη των αισθήσεών σου και της οξυδέρκειά σου.

Σε καθιστά αδύναμο να κάνεις ουσιαστικές και πραγματικές συζητήσεις με πλήρη συνείδηση.

Σε κάνει να κομπιάζεις όταν μιλάς.

Όσο περισσότερο πίνεις τόσο περισσότερο εθίζεσαι.

Μπορεί να μείνει μέσα σου και να σε κάνει να νιώθεις πονοκεφάλους, ναυτίες και κακή διάθεση για μέρες.

Κάνει σμπαράλια το κεντρικό νευρικό σου σύστημα.

Εκμηδενίζει το ανοσοποιητικό σου σου σύστημα.

Σε χοντραίνει.

Διαταράσσει τον ύπνο σου.

Σε γερνάει περί τα δέκα χρόνια.

Σου προκαλεί εκνευρισμό, αμηχανία και αυτολύπηση.

Το αλκοόλ αν και ναρκωτικό, είναι μια νόμιμη, ωραιοποιημένη ουσία, που ΄χει διαφημιστεί και προωθηθεί όσο κανένα άλλο προϊόν στον κόσμο.

Πλεονεκτήματα δεν έχει κανένα…

Ακόμα να πειστείς ότι το αλκοόλ δεν είναι αθώο;

Η άγνοια σκοτώνει, οπότε εσύ τώρα ξέρεις. Η γνώση θα είναι η ασπίδα σου. Εσύ αποφασίζεις. Το αλκοόλ δεν είναι το ελιξίριο της ζωής, δεν είναι το αποκούμπι σου, δεν είναι το απαραίτητο στοιχείο της διασκέδασής σου, δεν σε χαλαρώνει, δεν σε διασκεδάζει, δεν σε φέρνει πιο κοντά στους φίλους σου. Είναι ένα τοξικό, εθιστικό, νόμιμο ναρκωτικό, εξαιτίας του οποίου θρηνούμε 3 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως.

Γίνε επαναστάτης αλλά επαναστάτησε για το καλό σου. Πάρε μέρος στην επανάσταση ευεξίας, η ζωή χωρίς αλκοόλ είναι μια επανάσταση ευζωίας και καλής υγείας. Απομάκρυνε από τη ζωή σου το αλκοόλ. Πάλεψε για αυτήν. Το να μην πίνεις θέλει κότσια και ίσως είναι από τα πιο ροκ και επαναστατικά πράγματα που σίγουρα θα ΄χεις κάνει στη ζωή σου.

Δεν χρειάζεται να καταστραφείς τελείως για να σωθείς. Σου αξίζει να απολαύσεις μια ελεύθερη ζωή τώρα. Σου αξίζει να ξυπνάς ήρεμος και φρέσκος κάθε μέρα και να απολαμβάνεις μια ποιοτική ήρεμη ζωή. Σου αξίζει να μην έχεις ψυχικά σκαμπανεβάσματα. Το αλκοόλ δεν είναι ό,τι νόμιζες ότι είναι. Τώρα ξέρεις πράγματα που δεν τα ήξερες πριν διαβάσεις αυτό το βιβλίο. Ξέρεις ακριβώς τι κάνει στο σώμα σου και κυρίως τι κάνει στο μυαλό σου. Ξέρεις ότι δε φταις εσύ. Ξέρεις ότι έχεις πιαστεί στην παγίδα της πιο νόμιμης εθιστικής ουσίας στον πλανήτη, που έχει κοροϊδέψει εσένα και εκατομμύρια άλλους, κάνοντας τη φυλακή νόρμα και εσένα νόμιμο φυλακισμένο. Ναι, ήρθε η ώρα να βγεις. Μη ξεχνάς ότι ο εθισμός είναι μια φυλακή που το λουκέτο είναι από μέσα, μόνο εάν συνειδητοποιήσεις ότι είσαι φυλακισμένος, μπορείς να ελευθερωθείς.

Πότε, λοιπόν είναι η κατάλληλη στιγμή να σταματήσεις ή να μειώσεις έστω το αλκοόλ; Πότε; Τώρα!! Είναι η μόνη απάντηση.

Διαβάστε το, θα σας συγκλονίσει.

 

Η Γιούλη Ψαρράκη ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στο ΕΚΠΑ και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων του ΕΑΠ. Ξεκίνησε να εργάζεται ως μεταφράστρια. Πέρασε για χρόνια στον χώρο του event marketing, ως Events Director στη διοργάνωση εκδηλώσεων και τώρα δραστηριοποιείται στον κλάδο που αγαπούσε πάντα, την εκπαίδευση. Το 2021, βάζοντας στόχους αυτοβελτίωσης, επαναπροσδιόρισε τη σχέση της με το αλκοόλ. Έκτοτε ασχολείται καθημερινά με την ευαισθητοποίηση γύρω από τα θέματα που αφορούν το αλκοόλ και την επιβλαβή χρήση του. Είναι Freedom Coach, με ειδίκευση στην ελευθερία του ατόμου από το αλκοόλ, και Mindfulness Instructor. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της διαδικτυακά στο Instagram στον λογαριασμό @anef_alcohol και στο freeyou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *