in

Το Θέμα: Άμεση Αναγκαιότητα οι Εμβολιασμοί

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Όλα τα εμβόλια σύμφωνα με την ιστορία της ιατρικής επιστήμης , είχαν παρενέργειες σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό σε ένα ποσοστό του πληθυσμού και μπορούσαν ενδεχομένως- βάση στατιστικών στοιχείων που έχουμε στα χέρια μας, – να δημιουργήσουν προβλήματα σε όσους τα έκαναν.

Οι κοινωνίες και το ανθρώπινο είδος προχώρησαν ανά τους αιώνες, διότι επιτεύχθηκε μέσα από την επιστήμη και τον εμβολιασμό η καταπολέμηση ασθενειών που είχαν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας για τους πολίτες, ασθένειες μολυσματικές οι οποίες μεταδίδονταν ραγδαία.

Τα τελευταία δύο χρόνια το πρόβλημα που η παγκόσμια κοινότητα καλείται να αντιμετωπίσει είναι η έξαρση της νόσου του κορονοϊού 2019 (COVID-19) που αναγνωρίζεται ως μια τρέχουσα πανδημία που προκλήθηκε από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 και αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουπέι της Κίνας, τον Δεκέμβριο του 2019. Ως και σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 113 εκατομμύρια κρούσματα σε 215 χώρες και περιοχές, έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 2.51 εκατομμύρια θάνατοι που οφείλονται στη νόσο και είχαν ανακάμψει περισσότεροι από 89 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η ανακάλυψη του εμβολίου ήταν ομολογουμένως ένα χαρμόσυνο νέο το προηγούμενο διάστημα, ανάμεσα στον ζόφο που κυριαρχούσε . Αν και ορισμένα από τα δεδομένα της covid παραμένουν άγνωστα, ενάμισι χρόνο μετά υπάρχει η διεθνής εμπειρία και το “εμβόλιο” είναι ένα όπλο πια στα χέρια των υγειονομικών αλλά και συνολικά της κοινωνίας.

Ακόμα ίσως το μόνο. Η covid στην χώρα μας έχει αφήσει πίσω της πάνω από 12.500 θύματα. Θύματα που μπορεί να τα γνωρίζαμε, άνθρωποι που είχαν συγγενείς, αγαπημένα πρόσωπα που δεν μπόρεσαν να τους αγγίξουν στο τελευταίο αντίο. Και τόσο βίαια γίνανε απλά “αριθμοί” σε δελτία τύπου, άνθρωποι επώνυμοι αλλά και ανώνυμοι.

Καλό είναι λοιπόν να εμπιστευτούμε τους ειδικούς- να μελετούμε όλα τα δεδομένα- και ναι να εμβολιαστούμε. Με σεβασμό στην αντίθετη άποψη, αλλά με περισσότερο σεβασμό στις ίδιες τις ζωές μας.

Τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό. Υποχρεωτικός θα είναι λοιπόν ο εμβολιασμός σε όσα άτομα διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και εργάζονται εκεί. Επίσης, τα πρόστιμα ορίζονται, για όσους παραβαίνουν τον σχεδιασμό, στα 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής στα 200.000 ευρώ. Υποχρεωτικός θα είναι ο εμβολιασμός σε όλες τις δομές υγείας. Έως την 1/09/2021 όλο το προσωπικό θα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση. Ο υπουργός Υγείας μάλιστα συνέστησε σε όλους να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι με την νομοθετική ρύθμιση που θα εφαρμοστεί δίνεται η δυνατότητα έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς να προσλαμβάνουν προσωπικό σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται. Δημιουργούνται τριμελείς επιτροπές από ιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς, ανά υγειονομική περιφέρεια, που θα αξιολογούν αιτήματα εκ μέρους των υπόχρεων για απαλλαγή από τον εμβολιασμό για αποδεδειγμένους λόγους υγείας, κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Πολλά πολιτικά στελέχη έσπευσαν να παροτρύνουν τους πολίτες να εμβολιαστούν, με σχετικές δηλώσεις να γίνονται και από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα. Οι εκτιμήσεις δε των επιστημόνων ( βλ. δήλωση Σύψα) για ενδεχόμενα ποσοστά κρουσμάτων που θα αγγίξουν ενδεχομένως και τις 10.000 ημερησίως τρομάζουν και δημιουργούν άσχημους συνειρμούς και καθιστούν την ανάγκη για εμβολιασμό του πληθυσμού ακόμη επιτακτικότερη . Παράλληλα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο οι ηγέτες και οι ηγέτιδες της ΕΕ συζήτησαν τη βελτιωμένη τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση , επικροτώντας την ικανοποιητική πρόοδο του εμβολιασμού, ενώ τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιαστικές προσπάθειες και να διατηρηθεί η επαγρύπνηση και ο συντονισμός, ιδίως όσον αφορά εξελίξεις όπως η εμφάνιση και η διάδοση παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία.

Ερωτηματικά και επικρίσεις αντίστοιχα έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση ως προς τον τρόπο που έχει χειριστεί το ζωτικό ζήτημα του εμβολιασμού και όπως εύστοχα τονίζουν πολλοί, χαρακτηρίζεται τουλάχιστον ως ‘άστοχος’. Κουνάει το δάχτυλο σε αυτούς τον αρνούνται “σαν γυμνασιάρχης” του παλιού καιρού βγάζοντας ένα τόσο παρωχημένο αυταρχισμό, που απωθεί, με αποτέλεσμα αυτό να αποτυπώνεται σε αριθμούς όλων αυτών που δεν υπακούνε στις προτροπές. Ωθεί στον στιγματισμό ανθρώπων που – για βάσιμους ή μη – λόγους δεν εμβολιάζονται, ενώ προωθεί έναν κοινωνικό αυτοματισμό που διχάζει την κοινωνία. Θα μπορούσε, με ηρεμία, με ευρηματικότητα ( όπως η καμπάνια της Γαλλικής κυβέρνησης) και με χιούμορ να προωθήσει την ανάγκη εμβολιασμού από το να εκτοξεύει απειλές και να επιχειρεί φθηνούς χειρισμούς ( βλέπε τα 150 Ευρώ αμοιβή για τον εμβολιασμό νέων 18-25 ετών ) που όχι μόνο δεν πείθουν αλλά συσπειρώνουν περισσότερο το αντιεμβολιαστικό ακροατήριο σε βάρος της ανάγκης να προστατευθεί η κοινότητα.

Τέτοια επικοινωνιακή αστοχία δεν έχει ξαναδείξει η παρούσα κυβέρνηση . Γίνεται λόγος λοιπόν για επικοινωνιακή και όχι επιχειρησιακή αστοχία διότι τέτοιες έχουν υπάρξει ουκ ολίγες και είναι εν μέρει λογικό όταν αντιμετωπίζεις μια πανδημία. Αυτό δε φαίνεται να είναι συμπτωματικό. Είναι προϊόν αλαζονείας και έτσι εισπράττεται από τους πολίτες.

Καλό είναι λοιπόν να εμπιστευτούμε τους ειδικούς- να μελετούμε όλα τα δεδομένα- και ναι να εμβολιαστούμε. Με σεβασμό στην αντίθετη άποψη, αλλά με περισσότερο σεβασμό στις ίδιες τις ζωές μας. Για να μπορούμε ξανά να χαμογελάσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *