in

Το Θέμα: Η Πανδημία σε έξαρση

Στον κλοιό της πανδημίας και η Ήπειρος

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Η επιδείνωση του προβλήματος με την Πανδημία επιστρέφει ως κεντρικό θέμα, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας να δοκιμάζεται για πολλοστή φορά και την κοινωνία να αγωνιά.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου την τελευταία εβδομάδα, δημιουργήθηκε σοκ στους πολίτες με την ανάγνωση των αριθμών των κρουσμάτων αθροιστικά και στους τέσσερις νομούς. Τα 174 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη που μας πέρασε αποτελούν «αρνητικό» ρεκόρ για την περιοχή, ενώ ρεκόρ αποτελούν και τα 100 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων. Ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με το τελευταίο διάστημα ήταν και ο αριθμός των μολύνσεων στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες, με 29 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας, 25 στην Π.Ε. Άρτας και 20 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Η εκτίναξη των κρουσμάτων της πανδημίας και η διαρκώς αυξανόμενη πίεση προς το ΕΣΥ πυροδοτούν όπως είναι φυσικό και έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους για τα επόμενα βήματα.

Η εικόνα γίνεται πιο δύσκολη διαδομένων των «κενών» που υπάρχουν σε νοσοκομεία και κέντρα Υγείας της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην οποία υπάγεται και η Ήπειρος. Ακόμα το γεγονός ότι τα Ιόνια νησιά, η Ήπειρος, η Αχαΐα και η Ηλεία έχουν μόνο δύο νοσοκομεία αναφοράς σε Γιάννενα και Πάτρα για κρούσματα covid και ανήκουν στην ίδια Υγειονομική Περιφέρεια δυσχεραίνει και άλλο την κατάσταση. Και αν το «Χατζηκώστα» και «ο Άγιος Αντρέας» τον προηγούμενο καιρό δέχονταν και αυτά κρούσματα, σήμερα η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για το τί θα ακολουθήσει στη συνέχεια καθώς αναλογικά με την περσινή χρονιά τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα και οι κλίνες στις δομές Υγείας παραμένουν οι ίδιες. Το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας «υπολειτουργεί» με αρκετά κενά στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ενώ πριν λίγο καιρό και στην Άρτα ελλόχευε ο κίνδυνος για κλείσιμο της Παθολογικής Κλινικής.

Παρότι η αύξηση των κρουσμάτων δημιουργεί «αναταραχή», σίγουρα ο αριθμός των συμπολιτών μας που έφυγαν από την ζωή λόγω της covid-19 προκαλεί θλίψη και θυμό. Πάνω από 16.000 συνάνθρωποι μας δεν είναι πια στη ζωή, με το τελικό νούμερο κυριολεκτικά να αποτελεί το πιο «μακάβριο» και λυπηρό στοιχείο των τελευταίων χρόνων.

Η εκτίναξη των κρουσμάτων της πανδημίας και η διαρκώς αυξανόμενη πίεση προς το ΕΣΥ πυροδοτούν όπως είναι φυσικό και έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, καθώς ειδικοί χτυπούν καμπανάκι ακόμα και για 10.000 κρούσματα την ημέρα.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown παραμένει εκτός συζήτησης, ενώ επισημαίνεται πως δεν θα μπουν πρόσθετοι περιορισμοί σε πολίτες που έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία». Το μήνυμα που εκπέμπεται προς κάθε κατεύθυνση είναι πως δεν μπορεί να εφαρμοστούν οριζόντιες λύσεις.

«Δεν υπάρχει αυτή την ώρα που μιλάμε, ούτε η ηθική ούτε η λογική νομιμοποίηση να πας να πάρεις οριζόντια μέτρα, με τα οποία στην ουσία θα τιμωρείς τους εμβολιασμένους και θα κάνεις μεγάλα βήματα πίσω σ’ αυτά που κατακτήσαμε το προηγούμενο διάστημα με ”όπλο” το εμβόλιο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επανέλαβε ότι σ’ αυτή τη φάση της πανδημίας έχουμε μία σημαντική διαφορά : το εμβόλιο. Προσέθεσε δε ότι: «φαίνεται πως κινδυνεύουν 30 φορές λιγότερο οι εμβολιασμένοι από τους ανεμβολίαστους για βαριά νόσηση και εισαγωγή στην ΜΕΘ». Πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η «παραδοχή» στις δηλώσεις ενός άλλου Γαλάζιου Υπουργού και κεντρικού στελέχους της Κυβέρνησης του κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος τόνισε ότι «δεν έχουμε φθάσει τα επίπεδα εμβολιασμού της Δυτικής Ευρώπης».

Βέλη στην κυβέρνηση πως εδώ και καιρό έχει παραιτηθεί από τη διαχείριση της πανδημίας εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, κάνοντας λόγο για ημίμετρα. Ειδικότερα σημειώνει πως η κυβέρνηση πορεύεται «χωρίς σχέδιο για την επανεκκίνηση του εμβολιαστικού προγράμματος και με ακραίες αντιφάσεις, αφού παραδείγματος χάριν αφήνει στο «έλεος του θεού» τους θρησκευόμενους, χωρίς να λαμβάνει κανένα μέτρο προστασίας για τους χώρους λατρείας», καταθέτοντας παράλληλα τροπολογία για την επέκταση του μέτρου που αφορά την επίδειξη τεστ για την είσοδο ανεμβολίαστων πολιτών και στους χώρους θρησκευτικής λατρείας.

Πάντως η αδυναμία, λόγω του πολιτικού ακροατηρίου που απευθύνεται η Κυβέρνηση, να «επιβάλει» καθολικά τα μέτρα προστασίας στους χώρους λατρείας αποδυναμώνει την εικόνα της και «καταρρίπτει» εύκολα και γρήγορα το αφήγημα της επιτυχούς και έγκυρης δράσης.

Κριτική σε υψηλούς τόνους για τους χειρισμούς στο μέτωπο της πανδημίας ασκούν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. «Είναι ώρα αποφάσεων, για να μην ξαναζήσουμε τον περσινό εφιάλτη. Χωρίς δισταγμούς, χωρίς παζάρια και υπεκφυγές. Χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους» σημείωσε ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας – σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν – υπογράμμισε ότι «είναι τα ίδια που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση, των περίπου 7.000 κρουσμάτων σε μια μέρα, των 60 θανάτων τη μέρα, των εκατοντάδων διασωληνωμένων».

Για παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας μιλά η Ελληνική Λύση, υπογραμμίζοντας ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού καθώς και οι διασωληνωμένοι είναι πολλαπλάσιοι από την περσινή αντίστοιχη περίοδο.

Τέλος από το ΜέΡΑ 25 επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως δεν υπάρχουν αλλά περιθώρια για επανάληψη της αποτυχημένης κυβερνητικής συνταγής στη διαχείριση της πανδημίας.

Η κριτική σύσσωμης της Αντιπολίτευσης προφανώς και στέκει αν αναλογιστεί κανείς ότι «επαναλαμβάνονται» ως κακή φάρσα προβλήματα που ήδη συντεταγμένα η πολιτεία έπρεπε να έχει λύσει. Άμεσες προσλήψεις προσωπικού, άνοιγμα ΜΕΘ, προστασία χώρων εργαζομένων έλευση θεραπείας μονοκλωνικών, επέκταση εμβολιαστικού προγράμματος.

Το θέμα είναι ότι το κακό έχει παραγίνει και εμείς έχουμε ήδη αναισθητοποιηθεί ως κοινωνία. Έχουμε αποδεχτεί την κατάσταση, τις ελλείψεις και την άστοχη έως επικίνδυνη διαχείριση . Αυτή είναι η θλιβερή κανονικότητα. Κόσμος ταλαιπωρείται, νοσεί ή και φεύγει από την ζωή, ανθρώπινες ψυχές καταγράφονται μετά από 1.5 χρόνο ακόμα ως απλοί αριθμοί σε «μακάβριες» στατιστικές μελέτες και δελτία τύπου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *