in

Το Θέμα: Ο καιρός των συνεδρίων στη δίνη της ακρίβειας

Σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο εισέρχονται τα κόμματα- Διεργασίες στην Ήπειρο

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Μήνας των κομματικών συνεδρίων και των πολιτικών ζυμώσεων μπορεί να χαρακτηριστεί o φετινός Μάιος. Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε πρώτος τον δρόμο και συνεχίζει αυτό το Σαββατοκύριακο με την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, ακολούθησε το συνέδριο της Ν.Δ. με την εκλογή νέας Πολιτικής Επιτροπής (Π.Ε), του ΜέΡΑ25 αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. το οποίο εξέλεξε νέες Νομαρχιακές Επιτροπές πανελλαδικά, πραγματοποίησε δημοψήφισμα για την ονομασία του και ολοκληρώνει τις διαδικασίες με το συνέδριο του στις 19-20 και 21 Μαΐου.

Τα πολιτικά κόμματα, τα οποία βρίσκονται ήδη σε τροχιά εσωτερικής αναδιοργάνωσης και προσέγγισης με την κοινωνική τους βάση έχουν στραμμένα τα «βλέμματα» τους στις κάλπες, καθώς πλέον διανύουμε μια παρατεταμένη «προεκλογική» περίοδο ανεξαρτήτως εάν αποφασιστεί να “στηθούν” πρόωρες κάλπες- κανείς δεν ξέρει το πότε – από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Ν.Δ Κ. Μητσοτάκη.

Με τα προβλήματα της τρέχουσας συγκυρίας, όπως η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις και η ενεργειακή φτώχεια, να έχουν δημιουργήσει μια απειλητική για τη Ν.Δ. εστία δυσαρέσκειας στην κοινωνία, ο κ. Μητσοτάκης κινείται μετά το πέρας του συνεδρίου της Ν.Δ σε κατεύθυνση ‘”παροχών”, που είναι μόνον “κατ’ επίφασιν” και αποτελούν απλά έναν επικοινωνιακό εξωραϊσμό της πραγματικότητας και της απόδοσης που έχουν για την ανακούφιση των πολιτών. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο βέβαια έχει να αντιμετωπίσει και τα ζητήματα εκ δεξιών που προκύπτουν, ειδικότερα ύστερα από την παρέμβαση Σαμαρά στις διεργασίες του 14ου Συνεδρίου του κόμματος, και της τοποθέτησης- μανιφέστο για την ιδεολογική πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η Ν.Δ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ολοκληρώνει σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή τις διεργασίες που είχαν ανοίξει με την διεξαγωγή του 3ο Συνεδρίου. Στην «Κουμουνδούρου» ευελπιστούν για μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε) και του Προέδρου- μια καινούρια απόφαση έξω από το παραδοσιακό πλαίσιο της Αριστεράς στην εκλογή Προέδρου και οργάνων- καθώς η βάση των μελών είναι αυτή που αποφασίζει και όχι πλέον οι σύνεδροι. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ορθώς δεν μπήκε εξαρχής σε μια λογική σύγκρισης ψηφισάντων με το ΠΑΣΟΚ που μπορεί να του δημιουργούσε επικοινωνιακά θέματα, ακολουθώντας την δικιά του λογική, όμως το ζήτημα των συνεργασιών καθώς πλησιάζουμε στις εθνικές κάλπες θα γίνεται εντονότερο. Παρόλα αυτά η επιδείνωση της οικονομίας, η επισφάλεια που υπάρχει στην κοινωνία και η εμφανής φθορά της Κυβέρνησης είναι ελπιδοφόρα σημάδια για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ώστε να αρχίσει να ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις. Πάντως το πιο κρίσιμο «χαρτί» ήταν και παραμένει η διαπροσωπική σχέση που έχει οικοδομηθεί εδώ και αρκετά χρόνια μεταξύ των μελών και των ψηφοφόρων του και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. Οι περιοδείες σε όλη την Ελλάδα αλλά και η τελευταία επίσκεψη στην Άρτα το αποδεικνύουν. Εκεί ποντάρουν επικοινωνιακά άλλωστε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Ήπειρο φαίνεται ότι στην μεγάλη δεξαμενή της αυτοδιοίκησης στρέφονται τα κόμματα, ειδικά η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, για να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά τους εν όψει των ερχόμενων βουλευτικών εκλογών.

Στο ΠΑΣΟΚ πνέει αέρας «εφορίας» μετά και τα τελευταία αποτελέσματα των εσωκομματικών αλλαγών. Η μείωση των ψηφισάντων δεν φαίνεται να ήταν δραματική μεταξύ των δύο εκλογικών διαδικασιών ( ανάδειξης Προέδρου και συγκρότησης νομαρχιακών). Το ποσοστό είναι θετικό ενώ στην Ήπειρο τις εντυπώσεις έκλεψε η Πρέβεζα, όπου οι ψηφίσαντες ήταν περισσότερο αυξημένοι από την προηγούμενη ψηφοφορία και πάνω από το πανελλαδικό Μ.Ο. Γρήγορα πάντως ο Ν. Ανδρουλάκης, αναγκάστηκε (;) να προσφύγει και αυτός σε αίτημα εκλογών. Σύντομα θα κλιθεί να αποφασίσει προς τα πού πρέπει να κινηθεί το κόμμα του. Οι δηλώσεις πάντως εναντίον του Μελανσόν, κόντρα στην προοδευτική, αριστερή και δημοκρατική δυναμική στην Γαλλία, αλλά και το μπαράζ επαφών με τους Ε. Βενιζέλο και Κ. Σημίτη πριν το συνέδριο, η άρνηση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα επίμονα «φλερτ» «φανερώνουν» κάποια πρόθεση τονίζουν πολλοί στην Χ. Τρικούπη. Η «απλή αναλογική» πάντως είναι παρούσα.

Το κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί τα μέλη των κομμάτων όμως δεν είναι άλλο από το ότι αυτοί που πηγαίνουν στις κάλπες για να εκλέξουν αρχηγούς ή να διαλέξουν όνομα στο κόμμα τους είναι βασιλιάδες τη μέρα της ψηφοφορίας. Την επόμενη μέρα γίνονται ξανά υπήκοοι. Έκαναν αυτό που τους ζητήθηκε για τη μάχη των εντυπώσεων, άφησαν και τον οβολό τους για να ενισχυθεί οικονομικά το κόμμα τους και θα επιστρέψουν στη ρουτίνα της καθημερινότητάς τους. Η συμμετοχή επομένως στις αποφάσεις απομακρύνεται και ο ρόλος γίνεται ακόμα πιο διεκπεραιωτικός, καθώς αντιμετωπίζονται ως απλοί ψηφοφόροι τις περισσότερες των περιπτώσεων από τους «σκληρούς μηχανισμούς».

Στην Ήπειρο φαίνεται ότι στην μεγάλη δεξαμενή της αυτοδιοίκησης στρέφονται τα κόμματα, ειδικά η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, για να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά τους εν όψει των ερχόμενων βουλευτικών εκλογών.

Το σύνθημα άλλωστε για την εκλογική αναμέτρηση έχει δοθεί. Δήμοι και Περιφέρεια αποτελούν τους χώρους με τους οποίους φλερτάρουν οι κομματικοί μηχανισμοί προκειμένου να αντλήσουν υποψηφίους. Εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής και η κάθε ψήφος μετράει. Οπότε η ενδυνάμωση των ψηφοδελτίων έχει ήδη αρχίσει να συζητείται έντονα και τα πρώτα ονόματα έχουν “πέσει στο τραπέζι”. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι δημόσιες διαθεσιμότητες Δημητρίου στα Γιάννενα, Παππαλέξη στην Άρτα και Φραγκούλη στην Πρέβεζα για το ΠΑΣΟΚ. Και οι τρεις νυν αυτοδιοικητικοί. Επίσης η ελπιδοφόρα περίπτωση του Ντίνου Παπαδημητρίου στην Άρτα για τη Ν.Δ που έχει υπηρετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση και διατίθεται να δοκιμαστεί στις εθνικές κάλπες όσο και η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του πολύπειρου αυτοδιοικητικού με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργου Ζάψα στα Ιωάννινα επιβεβαιώνουν την παραπάνω άποψη.

Μένει να δούμε πώς θα ολοκληρωθούν οι εξελίξεις με τα συμπεράσματα που θα βγουν συνολικά για όλα τα κόμματα. Πάντως φαίνεται- ή θέλουν να μας το παρουσιάζουν έτσι- η Ελλάδα είναι μία από τις εξαιρέσεις. Παντού στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο, το κομματικό φαινόμενο είναι σε βαθιά κρίση. Το λένε οι ηγεσίες των κομμάτων, το αναλύουν οι ειδικοί, προκύπτει από τα στοιχεία. Στην χώρα μας τα κόμματά καταφέρνουν να κινητοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες για να ψηφίσουν στις κομματικές διαδικασίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *