in

ΤΟ ΘΕΜΑ | Ποιό είναι άραγε το όφελος από τις εξορύξεις για την Ήπειρος; Επένδυση ή καταστροφή;

Αναγκαιότητα η προστασία του Περιβάλλοντος της περιοχή μας.

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Μεγάλη κινητοποίηση σήμερα Σάββατο στα Γιάννενα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην περιοχή, την ώρα που επίκειται η περιβαλλοντική αδειοδότηση της νέας φάσης των εργασιών «Δεν θα επιτρέψουμε η Ήπειρος να γίνει βρόμικο εξορυκτικό πεδίο, είναι μεγάλη προσβολή για αυτόν εδώ τον τόπο!» διατρανώνουν κοινότητες, συλλογικότητες και φορείς.

Το θέμα των εξορύξεων έχει απασχολήσει έντονα τις τοπικές κοινωνίες και τους Δήμους της Ηπείρου, τόσο αναφορικά με τα χερσαία οικόπεδα όσο και με τα θαλάσσια.

Φορείς, συλλογικότητες, επιτροπές και πολίτες της Ηπείρου καλούν σε πανελλαδική κινητοποίηση και πορεία στα Γιάννενα το Σάββατο 17/6, στις 12 το μεσημέρι στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Η κινητοποίηση διοργανώνεται προκειμένου να δηλωθεί η αντίθεση στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, σε μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία οι σχετικοί σχεδιασμοί έχουν αναθερμανθεί και ενώ επίκειται η περιβαλλοντική αδειοδότηση της νέας φάσης των εργασιών.

Σύμφωνα με τους νόμους, τις συμβάσεις, τις μελέτες και όλα τα σχετικά έγγραφα, η εταιρεία Energean είναι υπεύθυνη και για την εκπόνηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) και για τη διαχείριση των δεδομένων από την έρευνα και για τη διάθεση και για την τιμή του απολήψιμου προϊόντος και για τον έλεγχο της ίδιας της δραστηριότητας, ενώ δεν γίνεται σε κανένα σημείο σαφές ποιες είναι οι υποχρεώσεις της ή οι κυρώσεις που θα δεχτεί σε περίπτωση μη τήρησης των ελαχίστων συμφωνημένων ή σε περίπτωση ατυχήματος και άλλων καταστροφών.

Η Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στην Ενεργειακή Λεηλασία καταγγέλλει ότι ουσιαστικά δεν υπήρξε ενημέρωση και διαβούλευση για το έργο με την τοπική κοινωνία. Η μόνη εκδήλωση «ενημέρωσης» ήταν μια ημερίδα που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο με στελέχη της Energean, το ΤΕΕ, τον περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνη, και τον δήμαρχο Ζίτσας, Μιχ. Πλιάκο, σε ξενοδοχείο εκτός της πόλης.

Από μεριάς υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η διαβούλευση έγινε διαδικτυακά και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο. Όποιος διέθετε τις τεχνικές γνώσεις μπορούσε να διαβάσει τη δημοσιευμένη ΜΠΕ, με τα σημαντικότερα σημεία της γραμμένα στα αγγλικά, και να μπει να κάνει σχόλια, καταγγέλλει η Ανοιχτή Συνέλευση. Και αναφέρει ότι «Η εταιρεία κινείται ήδη στην περιοχή ως άλλος αποικιοκράτης, τάζοντας χάντρες και καθρεφτάκια, προσπαθώντας να κερδίσει την τοπική κοινωνία με φτηνές δωροδοκίες, όπως η προσφορά σχολικών ειδών, μερίδων χριστουγεννιάτικου γεύματος και κλιματιστικών στο Κέντρο Υγείας Βουτσαρά».

Η πρωτοβουλία «Σώστε την Ήπειρο», στην οποία συμμετέχουν κοινότητες, συλλογικότητες και φορείς, απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην Ήπειρο για να στηρίξουν τον τόπο τους και τις τοπικές κοινότητες και να προστατέψουν τα χωριά τους.

Επιπλέον, απευθύνει πανελλήνιο κάλεσμα σε όλους τους φορείς, ομάδες, κινήματα, συλλόγους, δίκτυα για την ενέργεια, αιρετούς και πολίτες! «Δεν θα επιτρέψουμε η Ήπειρος να γίνει βρόμικο εξορυκτικό πεδίο, είναι μεγάλη προσβολή για αυτόν εδώ τον τόπο! Ζητάμε σαν κάτοικοι της Ηπείρου, σαν άνθρωποι που ζούμε και βιοποριζόμαστε εδώ, να συμπορευτούμε και να δυναμώσουμε τις φωνές μας κατά της λεηλασίας που δέχονται οι τόποι μας και οι ζωές μας», αναφέρει στο κάλεσμά της.

Στην κινητοποίηση θα μετάσχει και η Greenpeace. Ομαδική μετάβαση στα Γιάννενα για συμμετοχή στην κινητοποίηση διοργανώνει το Πανελλαδικό Δίκτυο Συλλογικοτήτων για την Ενέργεια.

Η Ήπειρος με το πλούσιο ανάγλυφο, την σπάνια χλωρίδα και πανίδα, την δυναμική στο πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση αλλά και την ανοδική τάση στον Τουρισμό οφείλουμε να την προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμών.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση για το ύψος των εργασιών, τα πιθανά έσοδα στο ΑΕΠ της Ηπείρου αλλά πρωτίστως αναφορικά με τους κινδύνους μιας χερσαίας εξορυκτικής διαδικασίας. Μάλιστα όπου προτάσσονται τέτοιες επενδύσεις εγκυμονείται ο κίνδυνος εμπόλεμων συγκρούσεων.

Από την άλλη πλευρά είναι αναγκαιότητα τόσο η πολιτεία και οι επιστημονικοί φορείς όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση από την άλλη πλευρά να μιλήσουν επιτέλους με σχέδιο και σύνεση καθώς και με ορθολογική ανάλυση για το ενεργειακό ζήτημα της επόμενης περιόδου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *